Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καραντίνα: Τι ισχύει για κρούσματα και στενές επαφές

Offsite Team -
17.05.2022 - 06:00

Καραντίνα: Τι ισχύει για κρούσματα και στενές επαφές

Τα δύο μέτρα που μένουν σε ισχύ

Σε ρυθμούς κανονικότητας επέστρεψε για τα καλά η Κύπρος από την περασμένη Κυριακή με τις γενναίες χαλαρώσεις που δόθηκαν εξαιτίας και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Μετά και τις νέες χαλαρώσεις ουσιαστικά τα μόνα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και η καραντίνα για τα κρούσματα καθώς η καραντίνα για στενές επαφές πλέον δεν υφίστανται. 

Συγκεκριμένα από τις 15 Μαΐου 2022, οι στενές επαφές ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κατάστασης και πρόσφατης νόσησης δεν υποχρεούνται σε αυτοπεριορισμό.

Παρόλα αυτά συστήνεται για όλες τις επαφές να διενεργούν δειγματοληψία την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή τους με το θετικό κρούσμα.

Για τις επαφές που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή  εμβολιάστηκαν σε διάστημα πέραν των 7 μηνών ή δεν νόσησαν πρόσφατα είναι υποχρεωτική η δειγματοληψία. 

Για όλες τις κατηγορίες στενών επαφών νοείται ότι όταν παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με COVID19 θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για εκτίμηση και προγραμματισμό δωρεάν PCR test.

Τι ισχύει με κρούσματα

Την ίδια ώρα όσον αφορά τα θετικά στον κορωνοϊό άτομα σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 7 Απριλίου 2022 η αποδέσμευση από την απομόνωση γίνεται αυτόματα την 7η ημέρα από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος χωρίς την ανάγκη διενέργειας εργαστηριακού ελέγχου. Οι πολίτες θα ενημερώνονται από το προηγούμενο βράδυ με SMS αποδέσμευσης. Το θετικό άτομο ωστόσο έχει το δικαίωμα να διενεργήσει με ιδίαν έξοδα μοριακό έλεγχο PCR σε εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εργαστήριο την 5η – 6η ημέρα αυτοπεριορισμού του και να αποδεσμευτεί την ίδια ημέρα νοούμενου ότι το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό.

Τι ισχύει με μάσκα σε εσωτερικούς χώρους 

Το Υπουργείο Υγείας πάντως με χθεσινή του ανακοίνωση υπενθυμίζει πως η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους.  Η υποχρέωση για χρήση μάσκας, έχει ανασταλεί από τις 15 Μαΐου 2022,  μόνο για παιδιά κάτω των 12 ετών. 

Τονίζεται επίσης, πως η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε αεροδρόμια και στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Οι ευρωπαϊκές συστάσεις για αναστολή της υποχρέωσης για χρήση μάσκας θα αξιολογηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. 

Θυμίζουμε ότι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) υπήρξε σύσταση για άρση της μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από σήμερα 16/5. Αυτό όμως εναπόκειται στις χώρες και τις εταιρείες εάν θα το εφαρμόσουν. Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι δεν εφαρμόζει τώρα την οδηγία αλλά θα την αξιολογήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Home