Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καραντίνα: Τι ισχύει για κρούσματα και στενές επαφές

Offsite Team -
25.08.2022 - 13:48

Καραντίνα: Τι ισχύει για κρούσματα και στενές επαφές

Thumbnail
Αναλυτικά τι ισχύει με καραντίνα για τα κρούσματα και στενές επαφές

Η επιδημιολογική κατάταση της Κύπρου βελτιώνεται τις τελευταίες μέρες ωστόσο εντοπίζονται ακόμα αρκετά κρούσματα καθημερινά. Θυμίζουμε ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι η καραντίνα για τα κρούσματα και η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. 

>>> Διαβάστε επίσης: Μόνο αυτοί θα δικαιούνται δωρεάν τεστ στα νοσοκομεία

Στενές επαφές

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Μαΐου 2022, οι στενές επαφές ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κατάστασης και πρόσφατης νόσησης δεν υποχρεούνται σε αυτοπεριορισμό.

Παρόλα αυτά συστήνεται για όλες τις επαφές να διενεργούν δειγματοληψία την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή τους με το θετικό κρούσμα.

Για τις επαφές που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή  εμβολιάστηκαν σε διάστημα πέραν των 7 μηνών ή δεν νόσησαν πρόσφατα είναι υποχρεωτική η δειγματοληψία. 

Για όλες τις κατηγορίες στενών επαφών νοείται ότι όταν παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με COVID19 θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για εκτίμηση και προγραμματισμό δωρεάν PCR test.

Τι ισχύει με κρούσματα

Την ίδια ώρα όσον αφορά τα θετικά στον κορωνοϊό άτομα σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 7 Απριλίου 2022 η αποδέσμευση από την απομόνωση γίνεται αυτόματα την 7η ημέρα από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος χωρίς την ανάγκη διενέργειας εργαστηριακού ελέγχου.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται από το προηγούμενο βράδυ με SMS αποδέσμευσης.

Το θετικό άτομο ωστόσο έχει το δικαίωμα να διενεργήσει με ιδίαν έξοδα μοριακό έλεγχο PCR σε εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εργαστήριο την 5η – 6η ημέρα αυτοπεριορισμού του και να αποδεσμευτεί την ίδια ημέρα νοούμενου ότι το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό.

Χρήση μάσκας

Θυμίζουμε ότι είναι σε ισχύ η υποχρεωτική χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, από τις 8 Ιουλίου 2022.

Από την πιο πάνω ρύθμιση, εξαιρούνται τα ακόλουθα:

•    Οικίες

•    Άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε

•    Άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων)

•    Άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ)

•    Ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος

•    Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας

•    Άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα

•    Άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό

Η χρήση μάσκας δηλαδή θα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους όπως υπεραγορές, malls, καταστήματα, φούρνοι, περίπτερα, εκκλησίες, αεροδρόμια, σινεμά, θέατρα, σχολεία, ξενοδοχεία, αλλά και χώροι εστίασης εκτός από την ώρα που κάποιος τρώει ή πίνει ενεργά. 

Υπενθυμίζεται πως η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/ υποστατικό.  

Home