Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καρούσος: Βαρύ το χρέος απέναντι στους νεκρούς&στους αγνοουμένους

Offsite Team
- 26.07.2020

Καρούσος: Βαρύ το χρέος απέναντι στους νεκρούς&στους αγνοουμένους

Thumbnail
Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Μεταφορών στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Άχνας

Κατακλυσμένοι με αισθήματα ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας, ήρθαμε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό μας για τις ευκλεείς πράξεις των ηρώων της κοινότητας Άχνας.  Με τις ηράκλειες πράξεις τους, οι ήρωες της Άχνας, οι οποίοι με αυτοθυσία και αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την προάσπιση της πατρίδας μας, τις περιόδους 1955-1959 και 1967–1974, πέρασαν από τα εγκόσμια στο Πάνθεον των Ηρώων. 

Με την παρουσία μας εδώ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διδασκόμαστε και να αντλούμε θάρρος από τις ανιδιοτελείς πράξεις των προασπιστών της ελευθερίας της πατρίδας μας, των ηρώων της Άχνας, οι οποίοι πρόταξαν το στήθος τους και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδας.  Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να ενστερνιστούμε την αφειδώλευτη αγάπη και αφοσίωση προς την πατρίδα των αγνών αυτών πατριωτών, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα. 

Κυρίες και κύριοι,

Το βλέμμα του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Γιασουμή Χατζηθεοδοσίου, τα βλέμματα των  Θεοδόση Πιτσιλλίδη, Παναγιώτη Κωνσταντίνου, Γεώργιου Ιωακείμ, Γεώργιου Ανδρέου, Κυριάκου Νικολέττη, Χριστόφορου Ττόφα, Κυριάκου Κκολού, Λάμπρου Βαρδάκη Δημητρίου και Άδωνη Χριστοφόρου οι οποίοι αψήφησαν τον θάνατο επιτελώντας το ιερόν τους καθήκον απέναντι στον Τούρκο κατακτητή, καθώς επίσης τα βλέμματα των αγνοούμενων Αδούλη Σενέκκη, Γιαννάκη Κόκκινου, Γιώργου Γεωργίου, Νικόλα Λίγγη, Ανδρέα Παύλου και Θεοδόση Γιαννάκη και των τριών συγχωριανών σας Ευστάθιου και Ιωάννη Θεοδώρου και Αντρούλας Σάββα οι οποίοι φονεύθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, κοιτάζουν επίμονα προς την κατεχόμενη Άχνα.  Αυτά τα βλέμματα, τα βλέμματα των δικών σας ηρώων, καθοδηγούν και τα δικά μας βλέμματα προς το μαρτυρικό χωριό της Άχνας.      

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των πεσόντων και των αγνοουμένων σε σχέση με τον ευρύτερο πληθυσμό του χωριού, δεν θα ήταν υπερβολή να αποκαλέσει κάποιος την Άχνα ως το χωριό των ηρώων.

Ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, ένας εκ των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας, δήλωσε τον 6ο αιώνα π.Χ. «Φρόνει τι κεδνόν», δηλαδή «να σκέφτεσαι κάτι πολύτιμο, κάτι που να αξίζει».  Μεγάλο είναι το πλήγμα για την κοινότητα σας ο χαμός τόσων παλλικαριών. Όμως, τί πιο πολύτιμο μπορεί να σκεφτεί κάποιος από την ένδοξη θυσία των συγχωριανών σας;  Αναμφισβήτητα, η σκέψη ολονών μας στρέφεται στις ηρωϊκές πράξεις των Αχνιωτών. 

Χρέος ιερό μας έφερε σήμερα εδώ, για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες της Άχνας.  Πολύ λίγα μπορούν να λεχθούν για τους τιμώμενους, ωστόσο θεωρώ τιμή και υποχρέωσή μου να αναφερθώ με συντομία στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Γιασουμής Χ’’Θεοδοσίου:γεννήθηκε στην Άχνα το 1940 και καταγόταν από γεωργική οικογένεια που αποτελείτο από εννέα παιδιά. Ο Γιασουμής ήταν το νεαρότερο μέλος της οικογένειας και από μικρός άρχισε να δείχνει τα πατριωτικά του αισθήματα και την πίστη του στο όραμα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.  Γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της πίστης προς την πατρίδα, την οικογένεια και τη θρησκεία.  Φοίτησε στο Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου όπου έλαβε μέρος σε όλες τις εθνικές εκδηλώσεις.  Μυήθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ ακολουθώντας όλες τις βαθμίδες της Οργάνωσης. Η δράση του συνέπεσε με τις συγκρούσεις με Τούρκους σε χωριά της περιοχής του, το καλοκαίρι του 1958.  Στις 2 Αυγούστου του 1958, κοντά στο χωριό Πέργαμος, τοποθετούσε με άλλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ νάρκες με απώτερο σκοπό την προστασία των ελληνικών περιουσιών από τις άνανδρες αγγλοτουρκικές περιπόλους η οποίες κτυπούσαν απομονωμένους και άοπλους ελληνοκύπριους βοσκούς και αγρότες.  Μία από αυτές τις νάρκες εκπυρσοκρότησε οδηγώντας το ατρόμητο παλληκάρι στο θάνατο.  

Θεοδόσης Πιτσιλλίδης: Απεβίωσε εν ώρα υπηρεσίας κατά τη γενική επιστράτευση του 1967.  Από πολυμελή οικογένεια με 12 παιδιά. Ήταν γεωργός.  Θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα που αγαπούσε. Πότισε με το αίμα του τη γη που ο ίδιος με τον ιδρώτα του καλλιεργούσε.

Παναγιώτης Κωνσταντίνου: Φιλήσυχος και με άριστο χαρακτήρα νέος ο οποίος έπεσε υπέρ βωμών και εστιών κατά το βομβαρδισμό από τους Τούρκους του στρατοπέδου του Πυροβολικού Λευκωσίας στο οποίο υπηρετούσε.

Γεώργιος Ιωακείμ:Έπεσε και αυτός μαχόμενος ενάντια στον Τούρκο κατακτητή.  Ο Γεώργιος, μέλος φτωχής οικογένειας, ήταν εξαίρετος χαρακτήρας και πρότυπο μαθητή.  Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και γαλουχήθηκε με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.  Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πατέρας του πέθανε και αυτός ύστερα από σοβαρό ξυλοκόπημα των Άγγλων και των Τούρκων κατά την περίοδο του 1955-1959. 

Γεώργιος Γιωρκάτζιης: Προερχόμενος επίσης από πολυμελή και  φτωχή οικογένεια, παντρεμένος με πέντε παιδιά, ο οποίος έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στο χωριό Κούκλια ενάντια στον Τούρκο εισβολέα. 

Κυριάκος Νικολέττη:Έπεσε την 16η Αυγούστου στις μάχες του Αγίου Παύλου στη Λευκωσία.  Ήταν έφεδρος στρατιώτης και πατέρας δύο παιδιών.  Καταγόταν από τη Λύση και ήταν 30 χρονών.  Έκτοτε η οικογένεια του διαμένει στο Δασάκι της Άχνας.

Χριστόφορος Ττόφα: Ήταν έφεδρος καταδρομέας και υπηρετούσε στο 336 Τάγμα καταδρομών. Έλαβε μέρος στις μάχες του Αγίου Παύλου στη Λευκωσία όπου και συνελήφθη από τους Τούρκους εισβολείς.  Έκτοτε, ο ήρωας θεωρείτο για πολλά χρόνια αγνοούμενος, μέχρι που τα οστά του ανευρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν, για να ταφεί με τις δέουσες τιμές.  Ο Χριστόφορος ήταν νυμφευμένος και η γυναίκα του ήταν έγκυος, όταν αυτός χάθηκε.  Καταγόταν από τη Λύση και ήταν 27 χρονών. Η οικογένεια του κατοικεί στο Δασάκι της Άχνας.

Κυριάκος Παναή Κκολού: Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1956. Κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1974.  Υπηρέτησε στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού με το βαθμό του Δεκανέα και έπεσε υπέρ βωμών και εστιών στις 23  Ιουλίου του 1974 κατά την ηρωική μάχη στο χωριό Συγχαρί.

Λάμπρος Βαρδάκη Δημητρίου:  Γεννήθηκε το 1950 στην Άχνα και φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου.  Κατατάχτηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε στην 32η Μοίρα Καταδρομών.  Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής και φονεύθηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 24 ετών.

Άδωνις Χριστοφόρου: 19 ετών από την Άχνα, λοχίας του 399 Τάγματος Πεζικού. Θεάθηκε για τελευταία φορά βόρεια του χωριού Συγχαρί.  Τα οστά του εντοπίστηκαν στην περιοχή και ταυτοποιήθηκαν αρκετά χρόνια μετά.  Το όνομα του Άδωνη διαγράφηκε από τον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στον κατάλογο των ηρωϊκών νεκρών.         

Επιπρόσθετα, στο Πάνθεον των Ηρώων έχουν περάσει οι ακόλουθοι από τους Τούρκους εισβολείς φονευθέντες:

Ευστάθιος και Ιωάννης Θεοδώρου:Πατέρας και γιος 36 και 15 ετών αντίστοιχα. Δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς στο χωριό Καλοψίδα στις 23 Αυγούστου του 1974. Ο Ευστάθιος άφησε πίσω του γυναίκα και παιδιά.

Αντρούλα Σάββα: Δολοφονήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς το 1974 μεταξύ των χωριών Άχνας και Καλοψίδας.

Η κοινότητα της Άχνας αναμένει ακόμη καρτερικά την εξακρίβωση της τύχης άλλων 6 αγνοουμένων. Των Αδούλλη ΣενέκηΓιαννάκη ΚοκκίνουΓεωργίου ΜουστάκηΝικόλα Λίγγη (Νικολού)Ανδρέα Παύλου και Θεοδόση Γιαννάκη η τύχη των οποίων αγνοείται μετά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.   

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Άχνα παρόλα τα δεινά όχι μόνο δεν λύγισε αλλά κατάφερε να ορθοποδήσει και να αναγεννηθεί.  Δεν πρέπει να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.  Το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς και στους αγνοουμένους μας είναι βαρύ.

Το καθήκον μας απέναντι στην ημικατεχόμενη πατρίδα και τις μελλοντικές γενιές είναι επιτακτικό.  Η διατήρηση της μνήμης των ηρώων της πατρίδας μας επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.  Η πατρίδα μας είναι ακόμη μοιρασμένη και καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει την επεκτατική βουλιμία του Τούρκου κατακτητή. 

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη λύσης μέσα από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του ΟΗΕ για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μίας λύσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα καθώς επίσης απαλλαγμένου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκατανεύσει, για χάρη της λύσης, στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες.  Η πατρίδα μας περνά δύσκολες στιγμές.  Κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων.  Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να αναχαιτιστούν. 

Έχοντας ως όπλα μας το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμμαχίες υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας.  Η επίτευξη δίκαιης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα είναι εκ των ων ουκ άνευ.  Αυτή είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δίνει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.  Η επανένωση της πατρίδας μας είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που δίνουμε προς τους ήρωες της κοινότητας της Άχνας που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας μας.   Αυτή είναι και η ιστορική μας ευθύνη, έναντι των επερχόμενων γενιών των Ελλήνων της Κύπρου.   Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι με ομοψυχία, με την προσδοκία ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας. Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της. 

Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων της κοινότητας Άχνας. Αιωνία ας είναι και η μνήμη όλων των ηρώων της πολύπαθης πατρίδας μας.  

  

Home