Καρούσος: Στις Βρυξέλλες για θέματα αεροπορικής συνδεσιμότητας

Καρούσος: Στις Βρυξέλλες για θέματα αεροπορικής συνδεσιμότητας

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών

Σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίου (Airport Council International - ACI) και του Οργανισμού Airlines for Europe, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, με αντικείμενο το ζήτημα της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο κ. Καρούσος πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Airport Council International (ACI)  Oliver Jancovic και Morgan Foulkes, καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τη Διευθύντρια Πολιτικής του Οργανισμού Airlines for Europe, Thomas Reynand και Agnes Leroux.

Κατά τις συναντήσεις, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα, πρωτοβουλία που αναδείχθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών της Κύπρου. Τη Διακήρυξη έχουν ήδη υιοθετήσει 11 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται πως, κατά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, την Πέμπτη, θα τύχει περαιτέρω υποστήριξης και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε νησιώτικα και περιφερειακά κράτη σε σχέση με την συνδεσιμότητά τους, η Κύπρος κατάφερε να αναδείξει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού πλάνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στη μετά πανδημία εποχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων οργανισμών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Κύπρου και ανέφεραν ότι το περιεχόμενο της Διακήρυξης περιλαμβάνει τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την συνδεσιμότητα.

Σημείωσαν ότι ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών βρίσκεται σε δύσκολη θέση διεθνώς λόγω πανδημίας και επεσήμαναν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως αυτές της Κύπρου, για επιστροφή στην κανονικότητα.

Επίσης μετέφεραν τη βούληση και την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους στην πρωτοβουλία της Κύπρου και καλωσόρισαν την πρόθεση του Κύπριου Υπουργού για τη διοργάνωση συνεδρίου στην Κύπρο, αφιερωμένο στη συνδεσιμότητα.

Οι εκπρόσωποι του ACI αναφέρθηκαν σε δικές τους έρευνες που δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση του 2021 σε σχέση με το 2019 μειώθηκε κατά 68%. Παράλληλα, ανάφεραν ότι αναμένεται πλήρης αποκατάσταση του τομέα εντός του 2025.

Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Airlines for Europe αναφέρθηκαν σε στοιχεία του Eurocontrol, με βάση τα οποία φαίνεται ότι ποσοστό περίπου 45% των απευθείας δρομολογίων έχουν ακυρωθεί το 2020, μειώνοντας έτσι την συνδεσιμότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Οργανισμό, έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο.

Ο κ. Καρούσος έτυχε ενημέρωσης για έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός, στην οποία εξετάστηκαν τρόποι για την επίτευξη του στόχου μείωσης των ρύπων με χρονικό ορίζοντα το 2050, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά ο τομέας των αερομεταφορών.

Ο κ. Καρούσος θα συμμετάσχει αύριο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ.

ΚΥΠΕ

Home