Καρούσος: Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και όχι συνένωση Δήμων

Καρούσος: Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και όχι συνένωση Δήμων

Σε απ’ευθείας μετάδοση η πρώτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας
«Η μητρόπολη του τουρισμού δεν πρέπει να συνενωθεί με κανένα Δήμο»

Υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και όχι συνένωση Δήμων, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.  

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος, «αντί συνένωση Δήμων, θα πρέπει να εφαρμοστεί συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και μάλιστα υποχρεωτικών. Αυτή είναι και η θέση της Ενωσης Δήμων, η οποία δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε πως «κάτι παρόμοιο έπραξαν και οι Κοινότητες της Κύπρου, στις οποίες δεν υπάρχει καμία συνένωση, εκτός από μερικές εξαιρέσεις».

 

Δυστυχώς, συνέχισε «η μεταρρύθμιση επικεντρώνεται στις μειώσεις Δήμων αντί στην ουσία, που θα έπρεπε να ήταν η εξυπηρέτηση των δημοτών, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και τα έσοδα. Οι μειώσεις των Δήμων δεν θα εξυπηρετήσουν σε τίποτε παρά την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος».

 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «επειδή η Αγία Νάπα είναι στην ατυχή θέση να μην συνορεύει με μικρές Κοινότητες, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να συνενωθεί με τον οποιοδήποτε, αφού σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Είναι απαραίτητο εάν θα υπάρχουν αλλαγές να προηγηθεί δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

 

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είμαστε μια οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό και δυστυχώς, αυτό το στοιχείο και οι ιδιαιτερότητες του, δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη για τη τοπική μεταρρύθμιση. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι υπάρχει πλέον εθνική στρατηγική τουρισμού που θα πρέπει να υλοποιηθεί». 

 

Ο κ. Καρούσος ζητά όπως ληφθεί υπόψη το στοιχείο του ενεργού πληθυσμού, αφού όπως εξήγησε «η Αγία Νάπα φιλοξενεί κατά μέσο όρο πέραν των 60 χιλιάδων ενεργού πληθυσμού κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά, (16,000 τόνους σκυβάλων, 2.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, 280 υπαλλήλους, 4,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία  ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον τουρισμό. Όλα αυτά δεν δημιουργούνται από 3,200 κατοίκους αλλά από 60 χιλιάδες ενεργού πληθυσμού», είπε.  

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «η μητρόπολη του τουρισμού δεν πρέπει να συνενωθεί με κανένα Δήμο και αυτό το δικαιολογούν τα οικονομικά μας, ο ενεργός πληθυσμός και η σημασία που έχουμε για τον τουρισμό και για την οικονομία της Κύπρου.  H Αγία Νάπα με έσοδα περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 και πλεόνασμα κοντά στα 3 εκατομμύρια, διαθέτει ένα από τους πιο ψηλούς προϋπολογισμούς Δήμων στην Κύπρο και το πιο ψηλό πλεόνασμα Δήμου στο νησί».  

Αφού ανέφερε ότι «με τον τουρισμό δεν κάνουμε πειράματα» ο κ. Καρούσος είπε πως η Αγία Νάπα «αποτελεί ένα παγκόσμιο γνωστό τουριστικό  brand name το οποίο και πρέπει να προστατευθεί, αφού εκτός από χιλιάδες τουρίστες προσελκύει και σημαντικούς επενδυτές. Το επενδυτικό κλίμα ήδη διαταράσσεται σημαντικά με τουριστικούς πράκτορες και μεγαλοεπενδυτές να ανησυχούν  για τυχόν πιθανή συνένωση ή και υποβάθμιση της Αγίας Νάπας».  

Κάτι τέτοιο συνέχισε «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό της Αγίας Νάπας και ενδεχομένως για την οικονομία της Κύπρου» και διερωτήθηκε κατά πόσον η Λάρνακα, η Πάφος, η Λευκωσία και η  Λεμεσός αποδέχονται να μετατραπούν σε δημοτικά διαμερίσματα και να αλλάξει το επίσημο όνομα τους. Κάτι τέτοιο ως μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού δεν το αποδεχόμαστε» σημείωσε.  

Ερωτηθείς για τη περίπτωση ενοποίησης της Αγίας Νάπας με τον Δήμο Παραλιμνίου, ο Γιάννης Καρούσος απάντησε πως «αυτό μας βρίσκει έντονα αντίθετους, επειδή κάτι τέτοιο θα απορροφούσε ουσιαστικά την Αγία Νάπα. Με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις, η εκπροσώπηση στο νέο Δήμο θα είναι με βάση τον πληθυσμό και σε περίπτωση συνένωσης με το Παραλίμνι, η Αγία Νάπα θα έχει μόνο το 17% των εκπροσώπων του κεντρικού Δήμου και το Παραλίμνι το 83%» είπε και πρόσθεσε πως «ενώ θα συνεισφέρουν ο κάθε ένας από 18 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό, δηλαδή ισόποσα, στις αποφάσεις η αναλογία θα είναι 17% με 83%».  

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν θα υπάρχει καμία προστασία για την Αγία Νάπα, θα υπάρχουν κίνδυνοι, ενώ δεν θα ασκείται κανένας έλεγχος, αφού θα αποτελούμε μια μικρή μειοψηφία. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε πρακτικό, ούτε δίκαιο, ούτε ηθικά σωστό και ουσιαστικά ο κίνδυνος διάλυσης όσων έχουν πετύχει ως Αγία Νάπα είναι πλέον ορατός, αφού στις πολιτικές αποφάσεις, στις αποφάσεις στρατηγικής και στις αποφάσεις προϋπολογισμού θα είμαστε μια μικρή μειοψηφία».  

Οσον αφορά το θέμα συνένωσης της Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας ο Δήμαρχος είπε ότι «το ίδιο ισχύει και σ’ αυτή τη περίπτωση αλλά σε χειρότερο βαθμό, αφού εκεί θα συνεισφέρουμε το 85% του προϋπολογισμού και θα έχουμε εκπροσώπηση 35% στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Home