Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καταγγελία:Βάζουν φωλιές χωρίς να έχει χελώνες για να πληρώνονται

Offsite Team -
19.07.2019 - 14:54

Καταγγελία:Βάζουν φωλιές χωρίς να έχει χελώνες για να πληρώνονται

Thumbnail
Πράματα και θαύματα καταγγέλλει ο Κοινοτάρχης Αργάκας

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Κοινοτάρχη Αργάκας  για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις φωλιές χελώνων.

Αυτούσια η ανακοίνωση του

Είναι με λύπη μου που είδα σήμερα αποτυπωμένη την αγανάκτηση μας που έφτασε στο απροχώρητο. Πρόκειται σίγουρα για σκηνές που δεν  τιμούν κανέναν.

Η επιλεκτική και παραπλανητική όμως αναφορά, και η στοχοποίηση μας οπωσδήποτε δεν είναι όλη η αλήθεια για το εν λόγω  ζήτημα.  Ένα είναι να προσεγγίζεις  το θέμα με στόχο να φτάσεις στην αλήθεια και εντελώς άλλο να στοχοποιείς  μέρος της αλήθειας  για να σκεπάσεις το πραγματικό πρόβλημα και να εξυπηρετήσεις τους άνομους σκοπούς σου.

Σαν λάτρης της φύσης και κατ’ επιλογήν κάτοικος της Αργάκας, μιλώ εκ μέρους του συνόλου της Κοινότητας  μου για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν και πρέπει επιτέλους επίσημα να καταγγείλουμε.

Οι υπηρεσίες του Κράτους είναι ήδη ενήμερες. Πολλά χρόνια τώρα.

Ο διαγωνισμός για την προστασία και διατήρηση της Χελώνας στην περιοχή μας αποτελεί σκάνδαλο.

Μονίμως η προκήρυξη αφορά στην εργοδότηση εμπειρογνωμόνων με 20 χρόνια εμπειρία, γεγονός που φωτογραφίζει κάθε φορά και σε κάθε ανάθεση μόνο δύο ανθρώπους. Ένα ζευγάρι υψηλόμισθων συνταξιούχων του Δημοσίου, πρώην μάλιστα Διευθυντές του Τμήματος Αλιείας. Πολλοί νέοι από το χωριό μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή έχουν πολλές φορές θελήσει να βοηθήσουν εθελοντικά στο πρόγραμμα διαχείρισης αλλά βρίσκουν πόρτες κλειστές.

Τα παράπονα που δεχόμαστε καθημερινά είναι πάμπολλα για την συμπεριφορά των «εμπειρογνωμόνων». Ερωτώ: Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν άλλοι εμπειρογνώμονες στον τόπο μας; Είναι δυνατόν μόνο αυτοί να έχουν την δυνατότητα να υπογράψουν σύμβαση με το Τμήμα Αλιείας; Έχουμε νεαρά παιδιά με ειδικότητα στο συγκεκριμένο τομέα και δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν ούτε εθελοντικά. Τι φοβούνται και τι κρύβουν; Μήπως άραγε ότι κοντά τους θα μαθητεύσουν και άραγε θα μπορούν αύριο να διεκδικήσουν τον διαγωνισμό και να μείνουν ως επιστήμονες να δουλεύουν στον τόπο τους; Ή μήπως θα εντοπίσουν στοιχεία που αποκρύβουν για ιδία συμφέροντα και δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν;

Είναι δυνατόν, να μην επιτρέπουν σε κανέναν πέραν φοιτητών πανεπιστημίων να συμμετέχουν στα προγράμματα τους; Ούτε Κύπριοι εθελοντές, ούτε Κύπριοι επιστήμονες ούτε φυσικά και ξένοι ερευνητές έχουν πρόσβαση στην εργασία τους. Θεωρείται αυτό θεμιτό; Τα προγράμματα διαχείρισης δεν γίνονται για να μοιράζονται τα αποτελέσματα του προγράμματος; Τα είδατε εσείς κάπου;

Με τα λίγα που ξέρω ως αμόρφωτος ταλιμπάν όπως με χαρακτηρίζουν, θεωρώ ότι ένα πρόγραμμα διατήρησης και ανάδειξης θα έπρεπε πρώτα και πάνω από όλα να εκπαιδεύει τον τοπικό πληθυσμό για το πώς να αγαπά και πώς να σέβεται την ιδιαιτερότητα αυτή του τόπου μας, για την οποία μάλιστα είμαστε πολύ περήφανοι.

Είναι με λύπη που παρακολουθούμε κάθε φορά όχι μόνο να μη γίνεται ενημέρωση και διάχυση της πληροφόρησης αλλά αντίθετα να δημιουργούνται συνθήκες που μας βγάζουν από τα όρια μας.

Δε θα ανεχόμασταν ποτέ την διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τον μανδύα της περιβαλλοντικής επιλεκτικής ευαισθησίας. Αυτό ακριβώς γίνεται στην περιοχή μας.

Η σύμβαση όπως έχει οριστεί για να εξυπηρετεί τους δύο ήδη πολύ καλά αμειβόμενους συνταξιούχους  Διευθυντές του Τμήματος Αλιείας, ορίζει την αμοιβή τους βάσει των φωλιών που δείχνουν ότι έχουν στήσει. Ερωτώντας πάμπολλες φορές για το πώς αυτός ο τρόπος αφήνει υπόνοιες για το αν όντως υπάρχουν πραγματικές φωλιές ή αν απλά σχηματικά στήνονται φωλιές για να δώσουν επιπλέον αμοιβή, δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση. Εξ ου και η χθεσινή μας απαίτηση να ανοίξουν να δούμε αν όντως υπάρχουν αυγά.

Η αγανάκτηση μας έφτασε στο απροχώρητο γιατί δεν ενημερωνόμαστε. Τα τελευταία 5 χρόνια προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να γίνουμε κοινωνοί αυτής της προσπάθειας. Να ενημερώσουμε και να εμψυχώσουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν να αγαπούν και να σέβονται.

Αντί αυτού ακούμε μονίμως ένα στείρο όχι, απειλές και προκλήσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χωρίς να νοιάζονται για τα πραγματικά προβλήματα των ντόπιων, τις ρίζες των προβλημάτων, την ανισορροπία που δημιουργείται από τον περιβαλλοντικό φασισμό, και όχι την υποστήριξη των μηχανισμών αμοιβαίας ωφέλειας θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα.

Η αγάπη για το περιβάλλον και τη φύση περνά πάντα μέσα από τον άνθρωπο. Ο σεβασμός δίνεται εκεί και όπου αξίζει.

Σαν κοινότητα δηλώνουμε υπεύθυνα ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλο το θέατρο του παραλόγου να συνεχίσει. Στο εξωτερικό υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα συνύπαρξης. Βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να φέρουμε πραγματική ισορροπία και όλοι μαζί να συνυπάρχουμε αρμονικά. Δε θα μείνουμε απαθείς απέναντι σε πράξεις που απαγορεύουν στα παιδιά μας να εργάζονται στον τόπο τους για το περιβάλλον, ούτε να ξοδεύονται χιλιάδες που αντί να επενδύουν στο μέλλον μας, με φανατισμό να οδηγούν συμπεριφορές στα άκρα.

Οι διαγωνισμοί δεν μπορούν να είναι δοτοί και χωρίς έλεγχο.

Οι αμοιβές δε μπορεί να στηρίζονται σε αποτελέσματα που παρουσιάζει ένας, σε αναφορές και έλεγχο που κάνει ο ίδιος για τις αναφορές του και μάλιστα κάνει εισηγήσεις προς επίλυση των προβλημάτων που ο ίδιος δημιουργεί. Αυτό λέγεται διαπλοκή και σκανδαλώδης συμπεριφορά.

Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή, προκάλεσε εντύπωση και στους ίδιους τους βουλευτές πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να είναι την ίδια ώρα:

1.     Προεδρία των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

2.     Μέλη της Επιτροπής Παραλιών

3.     Σύμβουλοι του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

4.     Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι του ίδιου Τμήματος

5.     Πάροχοι με σύμβαση αγοράς υπηρεσιών από το ίδιο τμήμα

Εμείς οι χώρκατοι στα μέρη μας, αυτό το λέμε «Εμείς παπάες εμείς τατάες».

Τελικά αυτούς ποιος τους ελέγχει; Εμείς που θα βρούμε το δίκαιο μας με τόση διαπλοκή;

Προκαλώ τον οποιονδήποτε να ελέγξει αν τα όσα αναφέρω είναι αληθή, και πόσα άλλα προκύπτουν από το εν λόγω ζήτημα που ο περιορισμός της ανακοίνωσης δε μου επιτρέπει να αναφερθώ.

Παραμένω στη διάθεση του οποιουδήποτε θέλει να δει τα πραγματικά στοιχεία. Με ονόματα στοιχεία και αριθμούς. Φτάνει πια.

Υστερόγραφο: Για τα πιο πάνω υπάρχουν και σχετικές αναφορές στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του 2012 που δεν εισακούστηκαν ποτέ.  

Home