Καταγγέλλουν απουσία αποθεμάτων και σκόνη σε θρανία οι μαθητές

Καταγγέλλουν απουσία αποθεμάτων και σκόνη σε θρανία οι μαθητές

Προβλήματα την πρώτη μέρα επιστροφής στα σχολεία καταγγέλνει η ΠΣΕΜ

Προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα με το άνοιγμα των σχολείων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΠΣΕΜ.  

«Δυστυχώς καλούμαστε να τοποθετηθούμε για προβλήματα για τα οποία προειδοποιούσαμε. Κανένα μέτρο προστασίας πέραν των συστάσεων για τήρηση αποστάσεων και συχνό πλύσιμο των χεριών. Δεν υπήρχε σε κανένα σχολείο απόθεμα μασκών και γαντιών για όλους τους μαθητές πέραν από κάποιες περιπτώσεις στα οποία οι ίδιες οι διευθύνσεις με δικά τους έξοδα προμήθευσαν τους μαθητές με γάντια και μάσκες. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να μας καλούν να τηρούμε αποστάσεις και να μην ακουμπούμε αντικείμενα που χρησιμοποίησαν άλλοι, τη στιγμή που στην πλειοψηφία των σχολείων για κάθε μάθημα οι μαθητές πρέπει να αλλάζουν τάξη;», προσθέτει.

 

Αναφέρει, επίσης, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων παγκύπρια δεν έγινε η δειγματοληπτική θερμομέτρηση που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας.

 

«Επίσης μας είπαν ότι θα γίνεται συχνή απολύμανση. Σε πολλά σχολεία οι μαθητές αναγκάζονταν να σκουπίζουν τη σκόνη από τα θρανία για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν», σημειώνει.  

Η ΠΣΕΜ αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι εκατοντάδες μαθητές δεν προσήλθαν στο σχολείο από φόβο λόγω της απουσίας πλάνου και σχεδιασμού από το Υπουργείο Παιδείας.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

«Ελάχιστοι χρησιμοποίησαν τα λεωφορεία επιλέγοντας να προσέλθουν με τους γονείς τους ή να μην έρθουν καθόλου, ενώ σε μια περίπτωση διαδρομής λεωφορείου στην επαρχία Λεμεσού που οι μαθητές επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν υπήρχε πληρότητα πέραν του 50%. Μέσω της επικοινωνίας μας με όλα τα σχολεία παγκύπρια υπολογίζουμε ότι περίπου το 75% των τελειόφοιτων παρευρέθηκε σήμερα στο σχολείο», προσθέτει.  

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι υπάρχουν και προβλήματα ως προς το σχολικό πρόγραμμα.  

«Πολλοί μαθητές δεν έκαναν σήμερα μάθημα, καθώς οι καθηγητές που θα τους έκαναν μάθημα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεν υπήρξε διευθέτηση για το πώς θα παρακολουθήσουν αυτά τα συγκεκριμένα μαθήματα», σημειώνει.  

 Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι με έκπληξη άκουσαν τον Υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι όλα πάνε καλά με την τηλεκπαίδευση.  

«Πώς πάνε όλα καλά, όταν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ζήτημα που προκύπτει με την προστασία προσωπικών δεδομένων; Πως πάνε όλα καλά, όταν ακόμα και σε σχολεία που επιχείρησαν να κάνουν την τηλεκπαίδευση από την τάξη δεν τα κατάφεραν για τεχνικούς λόγους; Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να διευκρινιστεί το ζήτημα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και μετά να κάνουμε σκέψεις για τηλεκπαίδευση από την τάξη», προσθέτει.  

Αναφέρει, επίσης, ότι είναι κλειστά τα κυλικεία αλλά δεν έχει διευθετηθεί με ποιον τρόπο οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.  

«Αν αυτό θα γίνεται στις βρύσες του κάθε σχολείου ή θα πρέπει οι μαθητές να φέρνουν από σπίτι τους ή θα προμηθεύονται στο σχολείο με εμφιαλωμένο νερό. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για την έλλειψη πλάνου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού από το Υπουργείο το οποίο συνεχίζει με επικοινωνιακά τεχνάσματα να καλύπτει τις αδυναμίες και τη μετατροπή των μαθητών σε πειραματόζωα. Ούτε καν το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων που ξεκινούν σε 25 μέρες δεν έχει ανακοινωθεί», σημειώνει.  

Η ΠΣΕΜ καλεί, τέλος, ότι το Υπουργείο Παιδείας «έστω και τώρα που είναι ήδη αργά να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να προστατεύσει την υγεία μαθητών και καθηγητών και να κυλήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων».

ΚΥΠΕ

Home