Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Απελάθηκαν 4.000 άτυποι μετανάστες σε 7 μήνες

Offsite Team
- 16.12.2022

Κατεχόμενα: Απελάθηκαν 4.000 άτυποι μετανάστες σε 7 μήνες

Εντός του 2023, είπε, θα εφαρμόσουν την πρακτική έκδοσης «λευκής» αλλά και «γαλάζιας ταυτότητας» για τους Μαρωνίτες

Τους τελευταίους 7 μήνες έχουν απελαθεί συνολικά 4.000 άτυποι μετανάστες δήλωσε ο «υπουργός εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκλερ, στην εφημερίδα Κίπρις λέγοντας ότι θα επιδείξουν μηδενική ανοχή όσον αφορά όσους παράνομα βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στις δηλώσεις του στην Κίπρις και αναφερόμενος στον «νόμο περί αμνηστίας», ο κ. Όζτουρκλερ είπε ότι με βάση στατιστικές έρευνες, από αυτόν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την «μεταναστευτική αμνηστία» περίπου 4.000-5.000 χιλιάδες άτομα. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση για να επωφεληθούν από το σχετικό «νόμο» συνολικά 2.000 άτομα. 

Με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου, συνέχισε, στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εγγεγραμμένων εργατών ή διαμενόντων στα κατεχόμενα. «Με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα για τη βίζα, θα καταγράφονται τα πάντα και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν εύκολα να περνούν στη χώρα όλοι όσοι επιθυμούν να έρθουν για διάφορους λόγους».

Ανέφερε επίσης ότι εργάζονται για τη ετοιμασία ενός συστήματος, το οποίο θα μπορεί να καταγράφει μια φορά το χρόνο, είτε τον Ιανουάριο είτε το Φεβρουάριο το ποσοστό του πληθυσμού και τον αριθμό των ατόμων που έλαβαν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, καθώς και από ποια χώρα προέρχονται τα άτομα αυτά.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για να περάσουν στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, ο κ. Όζτουρκλερ δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι «υπηρεσίες» για έκδοση «ταυτότητας και διαβατηρίου» θα παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά.

Εντός του 2023, είπε, θα εφαρμόσουν την πρακτική έκδοσης «λευκής» αλλά και «γαλάζιας ταυτότητας» για τους Μαρωνίτες.

Στο μεταξύ, σε άρθρο αυτή τη φορά στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί, το οποίο υπογράφει ο Μερτ Μαπολάρ γίνεται και πάλι αναφορά σε αλλοίωση της δημογραφικής δομής στα κατεχόμενα.

Ο Μάπολαρ απευθύνει το ερώτημα «η χώρα αυτή είναι όντως η χώρα που γεννήθηκα, που μεγάλωσα και ζω» και παραδέχεται ότι η δημογραφική δομή με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αλλάζει και αλλοιώνεται. «Είμαστε στο μέσο μιας κοινωνικής διαδικασίας ‘δημογραφικής μετάβασης’. Ζωτικής σημασίας είναι τα όσα θα συμβούν στη συνέχεια ως συνέπεια της δημογραφικής αλλαγής, και όχι ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό».

Η αυξανόμενη δημογραφική ανισορροπία και αλλαγή, γράφει, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα, όπως ανισότητα μεταξύ των περιφερειών και των ατόμων στην κοινωνία, την αύξηση των προβλημάτων υποδομής λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και προβλήματα και ανεπάρκειες στους δημόσιους χώρους, τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης, και το πιο σημαντικό την «πόλωση»..

«Ο κίνδυνος ότι οι αλλαγές στη ‘δημογραφική δομή’ μιας χώρας μπορεί να οδηγήσουν σε πείνα, φτώχεια, διαρροή εγκεφάλων, πόλωση και διακρίσεις δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί».

Ο Μάπολαρ αναφέρει ότι «ως Τουρκοκύπριοι, δεν πρέπει ποτέ να παραδοθούμε στο παιχνίδι της πολιτικής πόλωσης. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η προσπάθεια αλλαγής της ‘δημογραφικής δομής’  στην ΤΔΒΚ μέσω της πόλωσης της κοινωνίας δεν μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

Home