Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Από Σκανδιναβία,Ιράν,Ρωσία,Ισραήλ αγοράζουν ακίνητα

Offsite Team
- 29.01.2023

Κατεχόμενα: Από Σκανδιναβία,Ιράν,Ρωσία,Ισραήλ αγοράζουν ακίνητα

Ξένοι αγοράζουν αβέρτα luxury ακίνητα στα κατεχόμενα - Τι γίνεται σε Αμμόχωστο και Τρίκωμο (ΦΩΤΟΣ)

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον τα δημοσιεύματα, οι δηλώσεις και οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα για μεγάλη αύξηση πωλήσεων σπιτιών, διαμερισμάτων και γης στα κατεχόμενα σε ξένους. Πρόκεται για υπερ - πολυτελή ακίνητα σε εξαιρετικές περιοχές κοντά ή και πάνω στη θάλασσα. Πολυόροφα κτήρια μέσα στην Αμμόχωστο, πολυτελείς παραθαλασσίες επαύλεις στο Τρίκωμο, στη Βοκολίδα, στην Κερύνεια και αλλού. 

Μέσα από τις διάφορες δηλώσεις διαπιστώνεται ότι στην Αμμόχωστο αγοράζουν κυρίως Ιρανοί και Σκανδιναβοί ενώ στο Τρίκωμο αγοράζουν Ρώσοι και Ισραηλινοί. 

Μαζέψαμε διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που μεταφράστηκαν και αναδημοσιεύτηκαν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών τα οποία δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Αλλοδαποί από 70-80 χώρες αγοράζουν ακίνητα στην κατεχόμενη Κύπρο 

Η εφημερίδα Yeni Düzen έγραφε την Παρασκευή 27/1 ότι η διευθύντρια πωλήσεων της εταιρείας Döveç Construction, Μπουρτζιού Κουρτ δήλωσε ότι ο ντόπιος πληθυσμός στα κατεχόμενα δυσκολεύεται να αγοράσει κατοικίες λόγω του ότι μειώθηκε η αγοραστική του δύναμη και ότι το 70% των πωλήσεων στα ακίνητα γίνεται σε αλλοδαπούς.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η Κουρτ είπε ότι υπάρχει μια οικονομική κρίση παγκοσμίως, όμως ο τομέας των οικοδομών βρίσκεται επικεφαλής των τομέων που αποφέρουν το μεγαλύτερο εισόδημα στην «χώρα». Πρόσθεσε και το εξής:

«Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι απευθυνόμαστε σε πολλές χώρες. Σήμερα όταν κοιτάξουμε το σύνολο της Κύπρου, υπάρχουν ομάδες αγοραστών από 70-80 χώρες. Και αυτό μας δίνει λόγο να ανοιχτούμε στον κόσμο, να αυξηθούν οι πωλήσεις μας και να καλύψουμε την ζήτηση. Μπορεί να μας προτιμούν ως αποτέλεσμα της δυνατότητας δόσεων που παρέχουμε, ειδικά εμείς στον τομέα των οικοδομών. Όταν συγκρίνουμε τις τιμές των ακινήτων στην νότια και στην βόρεια Κύπρο, βλέπουμε ότι η βόρεια Κύπρος έχει κατάλληλες τιμές σε αυτό το θέμα. Επομένως, είμαστε πιο ελκυστικοί για τους αλλοδαπούς. Αυξήθηκαν τα κόστη στις οικοδομές, επηρεάστηκαν τα πάντα, όμως αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε στις πωλήσεις. […]

«Από Ιράν & σκανδιναβικές χώρες αγοράζουν γη στο κέντρο της Αμμοχώστου»

Το προφίλ των πελατών στο Τρίκωμο και στην Αμμόχωστο είναι διαφορετικό. Το κέντρο της Αμμοχώστου το προτιμούν πιο πολύ καταγόμενοι από το Ιράν και τις σκανδιναβικές χώρες. Γενικά, υπάρχουν αγοραστές από ευρωπαϊκές χώρες και από την Τουρκία. Μπορούμε να πούμε ότι το 70% των πωλήσεων είναι προς αλλοδαπούς. […]

Ουσιαστικά, εμείς γνωρίζουμε πρώτα την βόρεια Κύπρο στους αλλοδαπούς. Αφού εγκαταστήσουμε αυτή την αντίληψη, τους προσκαλούμε στο νησί μας. Τους γυρίζουμε στο νησί μας και τους μιλάμε για τα έργα μας. Ουσιαστικά κάνουμε και ένα είδος ξενάγησης. […]»

Πουλημένα σχεδόν... όλα

Στη συνέντευξη η Μπουρτζιού Κουρτ αναφέρεται επίσης και στα διάφορα έργα του ομίλου και όπως μπορούμε να δούμε, τα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα είναι πουλημένα. 

Για παράδειγμα το πιο κάτω έργο που βρίσκεται μέσα στην Αμμόχωστο, διαθέτει 139 διαμερίσματα και έχουν ήδη πουληθεί όλα. 

φφ

φ

Τα πιο κάτω έργα είναι σε Τρίκωμο και Σπαθαρικό, σχεδόν όλα πουλημένα:

φ

φ

φ

Τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους για αγορά κατοικιών στο κατεχόμενο Τρίκωμο

Πριν από λίγες μέρες, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναδημοσίευσε δηλώσεις στη Yeni Duzen του Οζντέρ Όζμπουλουτ, αντιπροσώπου πωλήσεων της εταιρείας ανάπτυξης Noyanlar Group of Companies, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη ζήτηση από ξένους για αγορά σπιτιών στην παραλία Long Beach στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο κ. Όζμπουλουτ ανέφερε ότι το 90%-95% των πελατών τους είναι ξένοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια στην παραλία αυτή και είναι για αυτό, όπως είπε, που οι τιμές των σπιτιών και των οικοπέδων στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ ψηλές.

Περιγράφοντας το προφίλ των πελατών της εταιρείας, εξήγησε ότι ένα μεγάλο μέρος είναι Ρώσοι και πελάτες από τις γύρω χώρες. Εκτός από αυτές τις χώρες, έχουν επίσης πελάτες από την Γερμανία, το Ιράν, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Τουρκία, πρόσθεσε.

Εξηγώντας επίσης ότι οι τιμές στο κατεχόμενο Τρίκωμο για την αγορά σπιτιών κυμαίνονται μεταξύ 7.000-80.000 στερλίνες, ενώ οι τιμές στο κατεχόμενο Λευκόνοικο είναι κατά 20-30% πιο φθηνές.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στο κατεχόμενο Τρίκωμο λόγω της ακρίβειας, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι ο λόγος που μπορούν ακόμη να επιβιώνουν, είναι εξαιτίας των ξένων.

Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στην εφημερίδα, οι καταστηματάρχες υπογραμμίζουν ότι εξαιτίας της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις τους σε ντόπιους και σημειώνουν ότι αν δεν κατοικείτο η περιοχή από ξένους, μέχρι σήμερα θα ήταν αναγκασμένοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Γύρω στις 7,000 αλλοδαποί διαμένουν στο Τρίκωμο, λέει ο λεγόμενος δήμαρχος

H Güneş (11.1.202) έγραφε ότι o λεγόμενος δήμαρχος Τρικώμου, Χασάν Σαντίκογλου, σε συνέντευξη του σε ανταποκριτή του παράνομου πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ, δήλωσε ότι στις κατεχόμενες περιοχές που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του «δήμου» του κατοικούν τουλάχιστον 6-7 χιλιάδες αλλοδαποί και ο αριθμός των αλλοδαπών σε μια περιοχή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%, διότι φέρνουν μαζί τους και προβλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ατόμων ξένης καταγωγής που κατοικούν στο Τρίκωμο, ο Σαντίκογλου σχολίασε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση από ξένους λόγω των παραθαλάσσιων υποδομών και της τοποθεσίας της περιοχής.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ας χαριτολογήσουμε λίγο. Δεν ξέρουμε πόσος είναι ο δικός μας πληθυσμός, πού να ξέρω πόσοι είναι οι ξένοι; Κατά την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του Τρικώμου ήταν 7.900, εδώ και 11 χρόνια δεν έγινε καταγραφή. Άποψη μου είναι ότι υπάρχουν 14-15 χιλιάδες ντόπιοι κάτοικοι και ότι κατοικούν τουλάχιστον 6-7 χιλιάδες αλλοδαποί. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Τονίζοντας ότι οι αλλοδαποί που αγοράζουν κατοικίες και διαμένουν αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα ενσωμάτωσης, λήψης υπηρεσιών, εκπαίδευσης των παιδιών τους και ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει για αυτό μια «κυβερνητική» πολιτική ο Σαντίκογλου δήλωσε:

«Πρέπει να τεθεί μια ποσόστωση, για παράδειγμα ο αριθμός των αλλοδαπών που έρχονται στην περιοχή δεν πρέπει να ξεπερνά το 25%. Διότι στο τέλος της ημέρας αυτό φέρνει μαζί του και διάφορα προβλήματα. Στα σχολεία δεν φτάνουν οι τάξεις. Να είναι καλά ο Δάσκαλος Σουάτ [αναφέρεται τιμητικά στον Σουάτ Γκιουνσέλ, ιδιοκτήτη του Πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής] έφτιαξε σχολείο, αλλά σε 5 χρόνια ούτε αυτό θα αρκεί.»

Αύξηση αλλοδαπών σε Κερύνεια και Τρίκωμο

Κάτω από τον τίτλο «Τι θα γίνει μετά τους Ρώσους, τους ισραηλίτες και τους Ιρανούς;» ο αρθρογράφος Χασάν Χάστουρερ η Kıbrıs (09.01.23) γράφει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία η οποία στερείται του τομέα των οικοδομών, όμως χρειάζονται πολιτικές για να μην είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη οι ζημιές που προκαλεί αυτός ο τομέας. Αναφέρει και τα εξής:

«[…] Δεν καθίσταται δυνατό να ιδωθεί ότι η βόρεια Κύπρος βρίσκεται κάτω από μία καθημερινά αυξανόμενη απειλή, καθώς κερδίζουν χρήματα εργολάβοι ο αριθμός των οποίων είναι πολύ μικρότερος από είκοσι.

Με την οικοδομική έκρηξη στην ακτογραμμή της Κερύνειας, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι γίνονται ιδιοκτήτες σπιτιών από εκείνη την περιοχή και στην συνέχεια προτιμούν να ζήσουν εδώ. Όμως, ακόμα δεν είναι τόση όση στο Τρίκωμο η οπτική τους εξάπλωση. Τις προάλλες έλαβα δύο διηγήσεις από την περιοχή του Τρικώμου. Η διήγηση ενός γονέα: ‘Το παιδί μου φοιτά σε μια τάξη με 25 άτομα. Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων μαθητών σε μια τάξη των 25 ατόμων είναι 7’. 

Μια άλλη ανάρτηση από την περιοχή Τρικώμου: ‘μου το διηγήθηκε ένας κοινοτάρχης από το Τρίκωμο τις προάλλες. Ένας Ρώσος που πήγε σε αυτόν για μια διαδικασία, του είπε: ‘Τώρα οι Ρώσοι ερχόμαστε για διαδικασίες σε εσάς. Μια μέρα θα αποτείνεστε εσείς σε Ρώσο κοινοτάρχη’.

Ο αριθμός των Ρώσων, Ισραηλινών και Ιρανών αυξάνεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή και σίγουρα δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες που θα δούμε Ρώσο κοινοτάρχη. Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί. Μετά τι θα γίνει; Θεωρώ αυτή την κατάσταση ως κίνδυνο πέρα και από τον κίνδυνο. […]»

Φωνάζουν και οι αγρότες

Η εφημερίδα Kıbrıs (23.01.23) γράφει ότι η «ένωση αγροτών» ανέφερε ότι γεωργική γη στα κατεχόμενα πωλείται σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» και σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση «δεν θα μπορούμε να διαφεντεύουμε τα χώματά μας». 

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της «ένωσης αγροτών», Μεχμέτ Νιζάμ δήλωσε ότι ενώ η γεωργική γη βρίσκεται στα χέρια ντόπιων, αυτή την στιγμή οι παραγωγοί άρχισαν να νοικιάζουν μεγάλο μέρος των εδαφών από εταιρείες ή από πολίτες ξένων χωρών. Σημείωσε ότι το ένα τρίτο της γης πωλήθηκε σε πολίτες τρίτων χωρών και ενοικιάζεται σε παραγωγούς σε δολάρια, ευρώ ή στερλίνες.

Ο Νιζάμ είπε ότι κτίζονται κτίρια σε καλλιεργημένες περιοχές και ότι οι παραγωγοί χάνουν κάθε χρόνο 10-15 στρέμματα και ότι αν δεν τερματιστεί το συντομότερο αυτή η οικοδομική ανάπτυξη, δεν θα μπορούν να βρουν γη να καλλιεργήσουν σε 5-10 χρόνια.

«Το δικαίωμα των εδαφών δίδεται σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Θα έρθουμε στο σημείο να μην μπορούμε να διαφεντεύουμε την χώρα μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γεωργικές εκτάσεις στα κατεχόμενα μετατρέπονται καθημερινά σε μπετόν.

Υποστηρίζοντας ότι πωλείται γη σε πολίτες τρίτων χωρών σε τιμές χαμηλές τιμές, ο Νιζάμ σημείωσε ότι νομίζοντας πως συμβάλλουν στην οικονομία της «ώρας» πουλούν γη προς 3,000 έως 10,000 στερλίνες.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Home