Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ανεγείρει η Τουρκία

Offsite Team -
09.12.2022 - 18:11

Κατεχόμενα: Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ανεγείρει η Τουρκία

Τ/κ ΜΜΕ: Πάνω από μισό εκατ. τουρίστες έφτασαν στα κατεχόμενα
Για πληθυσμό 300 χιλιάδων ατόμων

Η Τουρκία ανεγείρει αποχετευτικό και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για πληθυσμό 300 χιλιάδων ατόμων σε μια περιοχή ανάμεσα στην Κερύνεια και τον Άγιο Επίκτητο, όπως ανέφερε στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Χασάν Χάστουρερ στην Kıbrıs TV ο νυν «δήμαρχος» Κερύνειας, που επαναδιεκδικεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος, Νινταϊ Γκιούνγκιουρντιου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ίδιος πρόσθεσε πως το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας έχει ήδη βγει σε προσφορές για να αρχίσει το έργο τον Μάρτιο του 2023.

«Το Τμήμα Υδάτων ζήτησε ραντεβού από εμάς. Ως αποτέλεσμα αυτού, μας ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα έργο αποχετευτικού και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων ανάμεσα στην Κερύνεια και τον Άγιο Επίκτητο». Ο κ. Γκιούνγκιουρντιου πρόσθεσε ότι το Τμήμα Υδάτωνν της Τουρκίας και η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά εργάζονται από κοινού και η μονάδα θα βρίσκεται σε έκταση 100 στρεμμάτων με κατεύθυνση τον Άγιο Επίκτητο και θα μπορεί να εξυπηρετεί πληθυσμό 300 χιλιάδων.

Είπε επίσης ότι το έργο θα κατασκευαστεί με την μέθοδο ΒΟΤ (Build Operate Transfer), η οποία εφαρμόζεται και στην Τουρκία, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ικανοποιητική η εγκατάσταση στον Κουτσοβέντη για παραγωγή ενέργειας από στερεά απόβλητα γιατί δεν έχει τον χώρο αποθήκευσης που χρειάζεται. «Ως εκ τούτου, μας προκαλεί προβλήματα ενίοτε», κατέληξε.   

Εξάλλου, με τίτλο «Ποιος θα λογοδοτήσει για την δολοφονία της Κερύνειας;» ο αρθρογράφος – δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ σχολιάζει το θέμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και αύξησης του πληθυσμού στην Κερύνεια, σημειώνοντας ότι το 1974 η πόλη είχε πληθυσμό 3.000 Ελληνοκυπρίων και 800 Τουρκοκυπρίων, με δύο τετραώροφα ξενοδοχεία, τα Dome και Rocks ως τα ψηλά της κτίρια. 

«Μετά το 1974 η Κερύνεια ήταν κέντρο έντονου ενδιαφέροντος από κάθε άποψη. Το ενδιαφέρον εκείνο δεν ελέγχθηκε». Υπενθύμισε δε τις άδειες που δόθηκαν για ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων και τα αστρονομικά κέρδη που έβγαζαν κάποιοι.

Εκφράζοντας την άποψη ότι αποτελούν μαύρη κηλίδα για την Κερύνεια τα ψηλά κτίρια που έγιναν χωρίς την εφαρμογή των κανόνων της πολεοδομίας, ο Χάστουρερ σημειώνει ότι τώρα η Κερύνεια βιώνει τροχαίο και  αποχετευτικό πρόβλημα. « Διότι στην μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που σχεδιάστηκε για 12.000 άτομα προσπαθεί να μεταφέρει διπλάσια ακόμα και περισσότερα λύματα. Πόσος είναι ο πληθυσμός της Κερύνειας; Ο μακαρίτης Ιρσέν Κιουτσιούκ είχε απαντήσει με μόνο μία λέξη ‘πολυκοσμία’ στην ερώτηση ‘πόσος είναι ο πληθυσμός της ΤΔΒΚ;’».

Ο Χάστουρερ πρόσθεσε ότι ο Νινταϊ Γκιούνγκιουρντιού που είναι «δήμαρχος» Κερύνειας από το 2014 του είπε ότι υπάρχουν 30.000 ενεργοί μετρητές νερού στην Κερύνεια. «Αν πολλαπλασιάσετε κάθε μετρητή νερού με το δύο κάνει 60.000, αν τον πολλαπλασιάσετε με το τρία, κάνει 90.000 άτομα».

ΚΥΠΕ

Home