Κατεχόμενα: Σημαντική αύξηση στους πρόσφυγες από τη Συρία

Κατεχόμενα: Σημαντική αύξηση στους πρόσφυγες από τη Συρία

"Oι πρόσφυγες έρχονται στα κατεχόμενα αεροπορικώς κυρίως μέσω Κωνσταντινούπολης και Αττάλειας αλλά και από τα λιμάνια"

Διακόσιοι πενήντα πρόσφυγες πέρασαν σε μια εβδομάδα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για να αιτηθούν πολιτικού ασύλου, γράφει σήμερα η Κίπρις αναφέροντας ότι οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους άρχισαν να βοηθούν όσους φτάνουν στο «βορρά» και θέλουν να περάσουν στο «νότο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πρόσφυγες έρχονται στα κατεχόμενα αεροπορικώς κυρίως μέσω Κωνσταντινούπολης και Αττάλειας αλλά και από τα λιμάνια. Μετά την άφιξή τους στα κατεχόμενα θέλουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για να ζητήσουν άσυλο. Ο σύνδεσμος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ότι σε χώρο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου όπου κρατούνται όσοι πρόσφυγες έρχονται μέσω αυτού, έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια για 70-80 άτομα και δημιουργήθηκε χώρος διαμονής, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει επικριτικά σχόλια για τις συνθήκες παραμονής τους εκεί.

 

Στο μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της αύξησης του αριθμού των Σύρων προσφύγων που έρχονται στα κατεχόμενα για να περάσουν στο «νότο» και λαμβάνοντας υπόψην τις συνθήκες παραμονής και αναμονής στο αεροδρόμιο της Τύμπου, πήρε την απόφαση να περιλάβει στις χώρες που χρειάζεται βίζα και την Συρία.

 

Υπάρχει μια συσσώρευση τις τελευταίες εβδομάδες στο αεροδρόμιο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση για την απόφαση του «υπουργικού» ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι και προσθέτει ότι για τα θέματα ασύλου αρμόδια είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με την οποία «βρισκόμαστε σε αυτό το θέμα σε στενή συνεργασία».

Με έγκριση είπε, και του «υπουργείου εσωτερικών» αλλά και της «αστυνομίας» διοχετεύονταν στη «νότια Κύπρο» οι πρόσφυγες που ερχόταν στα κατεχόμενα και ήθελαν πολιτικό άσυλο. Σημείωσε δε ότι ο αριθμός προσφύγων που έρχονται για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του παράνομου αεροδρομίου έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και γι’ αυτό έλαβαν την απόφαση να εφαρμόζουν το μέτρο της βίζας για την Συρία.

Home