Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Θετικό κρούσμα και στο «ανώτατο δικαστήριο»

Offsite Team
- 10.09.2020

Κατεχόμενα: Θετικό κρούσμα και στο «ανώτατο δικαστήριο»

Thumbnail
Απεργία στον «δημόσιο» τομέα στα κατεχόμενα

Με αίτημα την εκ περιτροπής εργασία (rotation system) οι εργαζόμενοι στον ‘δημόσιο» τομέα κατέρχονται σήμερα σε ολοήμερη προειδοποιητική απεργία.

 

Καμία «δημόσια υπηρεσία» ή «τμήμα» δεν είναι σήμερα ανοικτό, ενώ στο «υπουργείο δημοσιονομικών» όπου χθες εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, σήμερα ομάδες του «δήμου» Λευκωσίας και της «πολιτικής άμυνας» προχώρησαν σε απολύμανση όλων των χώρων.

 

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι θετικός στον ιό εντοπίστηκε και υπάλληλος στο γραφείο της «προέδρου» του «ανωτάτου δικαστηρίου», το οποίο άδειασε και η ίδια, η Ναρίν Φερντί Σιεφίκ η οποία τέθηκε υπό απομόνωση για μια εβδομάδα στο σπίτι της. Ανακοινώθηκε πως η κ. Σιεφικ και η γραμματέας της δεν εντοπίστηκαν θετικές στον ιό, αλλά θα παραμείνουν υπό απομόνωση, Το "ανώτατο δικαστήριο" ζήτησε την διενέρηεια περισσότερων διαγνωστικών ελέγχων στο κτίριο και τα "δικαστήρια" από το "υπουργείο υγείας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Σήμερα, δεν λειτουργούν καθόλου τα σχολεία. Η Α και Β δημοτικού είχαν λειτουργήσει από την Δευτέρα αλλά μετά την απόφαση χθες της «επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» του «υπουργείο υγείας» από σήμερα και μέχρι την 1η Οκτωβρίου, δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ούτε στο «δημόσιο», ούτε στον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο βρεφονηπιακοί σταθμοί για παιδιά 0 – 3 ετών και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για ειδικές ομάδες μαθητών.  

Από τα μεσάνυχτα έχουν σταματήσει οι πτήσεις αφίξεων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και η μεταφορά πολιτών με πλοία, μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Με πλοία θα μπορούν να έρχονται μόνο στρατιωτικοί και στρατιώτες.  

Στις 23,30 χθες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 4 ασθενείς με κορωνοϊό. Για το σκοπό αυτό ήρθαν αεροσκάφος – ασθενοφόρο από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είχε ανακοινώσει χθες νωρίς το βράδυ και μετά τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία που δέχεται ασθενείς με κορωνοϊό είναι γεμάτο, την μεταφορά νοσούντων στην Τουρκία.  

Γιατρός στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο είναι το νοσοκομείο πανδημίας, ο δρ Ζαφέρ Οζλέμ Ερντογμούς σε ανάρτησή του, που μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ σήμερα, ανάφερε ότι οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με το ασθενοφόρο – αεροπλάνο, είναι Τούρκοι υπήκοοι, που νόσησαν ενώ βρισκόταν ως τουρίστες στα κατεχόμενα και με δική τους επιθυμία και συνεννόηση, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Ο ίδιος γιατρός πρόσθεσε ότι οι ασθενείς υπήκοοι του ψευδοκράτους και όσοι διαμένουν στο ψευδοκράτος, είναι στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να δέχονται την θεραπεία που τους παρέχεται.  

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του σήμερα ο «υπουργός υγείας» Αλλί Πιλλί ζήτησε από τον κόσμο να εφαρμόζει με αυστηρότητα τους κανόνες υγιεινής και τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί για όλους τους χώρους εργασίας και ευχαρίστησε την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» για την στήριξη που τους παρέχει όλο αυτό το διάστημα, αναφερόμενος στην μεταφορά των 4 ασθενών χθες το βράδυ στην Τουρκία.  

Σημείωσε δε ότι το τουρκικό Υπουργείο Υγείας δεν θα μεταφέρει μόνο δικούς τους υπηκόους στην Τουρκία για θεραπεία, αλλά σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη αυτό θα γίνει και για τους υπηκόους του ψευδοκράτους.  

Ανακοίνωσε επίσης ότι το αεροπλάνο – ασθενοφόρο που ήρθε χθες το βράδυ να μεταφέρει τους 4 ασθενείς έφερε ως δωρεά χάπια για σκοπούς θεραπείας για τον κορωνοϊό. Φροντίζουν, είπε, να έχουν τα απαραίτητα υπό τις περιστάσεις ιατρικά υλικά και αναλώσιμα που χρειάζονται.  

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να εφαρμόζονται οι κανόνες που ανακοίνωσε το «υπουργείο υγείας» ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία το συντομότερο δυνατό. Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε, θα συνεχίσουν να παίρνουν τα μέτρα που χρειάζεται για να περιορίσουν τον ιό στο χαμηλότερο επίπεδο.

Εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Πιλλί είχε αναφέρει ότι είναι αποφασισμένοι να ρίξουν τους αριθμούς των νοσούντων και σημείωσε ότι για 75 μέρες στα κατεχόμενα δεν είχαν κανέναν κρούσματα, σημειώνοντας ότι ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται μετά την 1η Ιουλίου, που άρχισε η σύνδεση με την Τουρκία. Ανάφερε επίσης ότι έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν 500 τεστ την ημέρα σε 8 διαφορετικά εργαστήρια διαγνωστικών ελέγχων.

ΚΥΠΕ

Home