Κατεχόμενα:Αναπληρωματικές «εκλογές»&«βουλευτικές» σε εκκρεμότητα

Κατεχόμενα:Αναπληρωματικές «εκλογές»&«βουλευτικές» σε εκκρεμότητα

Οι αναπληρωματικές «εκλογές» για την έδρα που έμεινε κενή στην «βουλή» λόγω της εκλογής του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας πρέπει να διεξαχθούν εντός Ιουνίου, αν δεν ληφθεί απόφαση σύντομα για διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», δήλωσε η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου» και επικεφαλής του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ.  

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στον «Μπαϊράκ», η κ. Σιεφίκ ανέφερε ωστόσο ότι αν αποφασιστεί η διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, δεν χρειάζεται να γίνουν αναπληρωματικές «εκλογές» για την κενωθείσα «έδρα» του κ. Τατάρ.

 

Για τον «περί εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμο», επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει να τροποποιηθεί για να καταστεί λιγότερο πολύπλοκο το σύστημα. Ελπίζω, είπε, ότι πριν τις «εκλογές» θα συζητηθεί ο νόμος στη «βουλή». Δεν έχει επίσημα, συνέχισε, πληροφορηθεί για την εν λόγω «νομοθεσία», άκουσε ότι θα γίνει μελέτη για μια «εκλογική μορφή τριών περιφερειών. Μακάρι να γίνει μετάβαση σε ένα λιγότερο πολύπλοκο σύστημα».

 

Η κ. Σιεφίκ υποστήριξε ότι το σύστημα μπορεί να καταστεί λιγότερο πολύπλοκο με αναίρεση δύο πρόσφατων τροποποιήσεων, δηλαδή της μεικτής ψήφου και της ψήφου προτίμησης, οι οποίες δυσκολεύουν την καταμέτρηση.  

Σημείωσε ότι η ίδια προειδοποίησε πολλές φορές τους πολιτικούς για το θέμα αυτό και ότι σε περίπτωση συνέχισης του υφιστάμενου συστήματος δεν θα μπορούν να βρουν άτομα να εργαστούν στην καταμέτρηση των ψήφων, ειδικά στις επικρατούσες συνθήκες πανδημίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ίδια δεν θα ευθύνεται για τα προβλήματα που θα υπάρξουν και τις ψήφους που θα χαθούν, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

ΚΥΠΕ

Home