Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε & τα έθιμα - Γιατί πετάμε χαρταετό

Offsite Team
- 02.03.2020

Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε & τα έθιμα - Γιατί πετάμε χαρταετό

Thumbnail
Τι τρώμε αυτή την μέρα – Γιατί ονομάστηκε έτσι

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Αυτή την μέρα οι χριστιανοί βγαίνουν έξω στους κάμπους για να κόψουν την μύτη της σαρακοστής, δηλαδή σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα των νηστειών.

Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Image result for καθαρα δευτερα εκκλησια

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Όπως μας ανέφερε ο Πάτερ Θεοχάρης, το τριώδιο μπήκε πριν τρεις βδομάδες με την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου όπου ξεκίνησε η πρώτη φάση του τριωδίου. Η πρώτη φάση λοιπόν είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την δεύτερη και την τρίτη φάση του Τριωδίου.

Η δεύτερη φάση ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα που διαρκεί μέχρι την Κυριακή των βαΐων.

Η τρίτη περίοδος είναι η μεγάλη βδομάδα. Ξεκινά από την Μεγάλη Δευτέρα και καταλήγει με την Ανάσταση την Κυριακή του Πάσχα.

Η δεύτερη περίοδος που είναι και η πιο μεγάλη , ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας.

Καλό Στάδιο… (η ευχή της Μεγάλης Σαρακοστής)

Την Κυριακή το βράδυ πριν από την Καθαρά Δευτέρα στον εσπερινό είναι της Μετάνοιας και οι χριστιανοί εύχονται «Καλό Στάδιο». Δηλαδή την Δευτέρα ξεκινά το στάδιο των αρετών όπου καλείται ο χριστιανός να αγωνιστεί για να φτάσει νικητής στην Ανάσταση. Επομένως  οι χριστιανοί εύχονται για να έχουν καλό αγώνα αυτές τις 48 ημέρες.

Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινούν στην εκκλησία τα Μεγάλα Απόδειπνα, λειτουργίες έχει μόνο Σάββατο και Κυριακή και βγαίνουν προηγιασμένες θείες λειτουργίες για την Τετάρτη και Παρασκευή.

Image result for καθαρα δευτερα

Τα έθιμα και τι τρώμε

Αυτή την ημέρα, ο κόσμος συνηθίζει να βγαίνει έξω στους αγρούς. Δεν πρέπει να τρώμε λάδι, όπως πιστεύει αρκετός κόσμος, ούτε ψάρι, ούτε μαλάκια και οστρακοειδή. Είναι καθαρά άλαδι νηστεία, δηλαδή τρώμε οτιδήποτε δεν έχει λάδι. Χόρτα, ψωμί, ταχινή, χούμους, ταραμά, λαγάνα, ελιές.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.

Όπως μας ανέφερε ο Πάτερ, βγαίνουμε έξω στους αγρούς επειδή η γη είναι πράσινη και καθαρή από τα νερά του χειμώνα.

Παλαιότερα στα σπίτια, την Κυριακή της απόκρεω και την τελευταία Κυριακή, της τυρινής, οι νοικοκυρές σήκωναν τα πιάτα, στις σήκωσες του κρέατος και του ψαριού, δηλαδή τα πιάτα που έβαζαν κρέας , ψάρι και τυριά και έβαζαν καθαρά πιάτα που χρησιμοποιούσαν μόνο αυτή την περίοδο, για να μην έχουν πάνω λίπη.

Τα καρναβάλια δεν έχουν σχέση με την Χριστιανική Ορθοδοξία.  Όπως σημείωσε ο Πάτερ είναι ειδωλολατρικό έθιμο, οι καρναβαλιστές ήταν οι ακόλουθοι του θεού Διονύσου.

Οι αμφιέσεις την Καθαρή Δευτέρα δεν έχουν να κάνουν με την θρησκεία αλλά ούτε και με το έθιμο των καρναβαλιών διότι τα καρναβάλια Κυριακή βράδυ τελειώνουν, απλά επειδή είναι η επόμενη μέρα των καρναβαλιών κάποιοι ακόμη καρναβαλίζονται.

Image result for καθαρα δευτερα

Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα 

Όλοι λίγο ή πολύ έχουν πετάξει την Καθαρά Δευτέρα. Λίγοι όμως γνωρίζουν γιατί πετάμε αετό αυτή τη μέρα, πώς ξεκίνησε το έθιμο.

Ο χαρταετός που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες το πέταγμα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Ως χριστιανική θεώρηση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σα να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό.

Πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Αρχικά, βέβαια, υλικό κατασκευής των χαρταετών δεν υπήρξε το χαρτί, αλλά το ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Με πληροφορίες απο in.gr
Home