Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κάθε ημέρα 10-12 σεισμοί στην Κύπρο - Να ανησυχούμε;

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 24.04.2020

Κάθε ημέρα 10-12 σεισμοί στην Κύπρο - Να ανησυχούμε;

Thumbnail
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στο νησί - Δηλώσεις ειδικών

Η Κύπρος ανέκαθεν βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή. Οι δυο διαδοχικές  δονήσεις πρώτα σε Πάφο και στη συνέχεια στη Λάρνακα την Τετάρτη μάς θύμισαν ότι βρισκόμαστε σε μια άκρως επικίνδυνη περιοχή. Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν ότι η Κύπρος δέχεται σεισμική ακολουθία καθημερινά με  10-12 σεισμικές δονήσεις;. Οι δονήσεις αυτές είναι ανεπαίσθητες για το κοινό ωστόσο απόλυτα χρήσιμες για τους ειδικούς.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κώστας Κωνσταντίνου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι: «Οι σεισμοί που είχαμε την Τετάρτη ήταν ανεπαίσθητοι. Ομολογουμένως, βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή (όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία). Καθημερινώς καταγράφονται μικρές σεισμικές δονήσεις, αλλά η σεισμική αυτή ακολουθία δεν προκαλεί πρόβλημα στη ζωή μας. Για εμάς όμως ως ειδικούς η κάθε σεισμική ακολουθία είναι σημαντική και εξάγουμε συμπεράσματα».

Πότε θα έχουμε μεγάλο σεισμό;

O κ. Κωνσταντίνου ρωτήθηκε πότε αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός στην Κύπρο. Όπως είπε, «ουδείς γνωρίζει. Ωστόσο, τόνισε ότι σε κάποιο αόριστο χρόνο θα έχουμε σεισμό όπως αυτό που ζήσαμε το 1999. Ο κ. Κωνσταντίνου ρωτήθηκε εάν η Κύπρος έχει τις υποδομές για να αντέξει ένα μεγάλο σεισμό; 

10% κάθε 50 χρόνια

Η Οffsite επικοινώνησε με τον αναπληρωτή Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας Νικόλα Πάρη ο οποίος μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι η Κύπρος έχει 10% εντός των επόμενων 50 ετών να χτυπηθεί από ένα ισχυρό σεισμό. Ο ισχυρότερος σεισμός που έζησε η Κύπρος ήταν το 368  μ. Χριστό με 7.3 στην κλίμακα ρίχτερ.Ο κ. Πάρης τόνισε ότι η Πολιτική Άμυνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισχυρή σεισμική δόνηση.  

Τι είναι ο σεισμός

Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. 

Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ. Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο. Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

Διάδοση βαρυτικών σεισμικών κυμάτων υφίσταται και στο «κενό» του διαστήματος.Παρατηρούνται επιδράσεις από ισχυρούς γήινους σεισμούς στη Σελήνη και σε τεχνητούς δορυφόρους γύρω από τη Γη.Στο σύστημα Γης - Σελήνης μάλιστα, οποιαδήποτε ξαφνική μεταβολή της απόστασης των δύο θα προκαλέσει σεισμούς και στα δύο ουράνια σώματα, καθώς το ένα βρίσκεται εντός του βαρυτικού πεδίου του άλλου. Έναν τέτοιο σεισμό στη Γη θα προκαλούσε η σύγκρουση ενός κομήτη με τη Σελήνη για παράδειγμα.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Κύπρο

Σημειώθηκε στις 9/10/1996. Πολύ ισχυρός σεισμός στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Πάφου και της Λεμεσού, καθώς και σε ενοίκους πολυκατοικιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό. Το μέγεθός του ήταν 6,5 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ.

 Ο πιο καταστροφικός

Σημειώθηκε στις 10/9/1953. Καταστροφικός διπλός σεισμός στην επαρχία Πάφου. Σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4000 έγιναν άστεγοι. Επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις επιφανειακές ρωγμώσεις.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτήρια έπαθαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές. Επειδή κατά την ώρα που έγινε ο σεισμός πολλοί αγρότες βρίσκονταν στις εργασίες τους αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες.  

Οι σεισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης και παρατηρήθηκε ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου. Έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν 26 μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο. Το μέγεθος των σεισμών ήταν 6,1 και 6 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ.  

 

Home