Κάθηκας: Η αναπαράσταση της μεταφοράς Τιμίου Σταυρού (Φώτος)

Κάθηκας: Η αναπαράσταση της μεταφοράς Τιμίου Σταυρού (Φώτος)

Η κοινότητα τηρεί με ευλάβεια την αναπαράσταση του θείου δράματος από το 1965

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στην ορεινή κοινότητα του Κάθηκα για να βιώσουν το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, την αναπαράσταση του θείου δράματος που τηρεί με ευλάβεια η κοινότητα, από το 1965.

1

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας  περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας, υποδύοντας τον Ιησού Χριστό και μεταφέροντας το Τίμιο Σταυρό, διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την Παναγία Ευαγγελίστρια.

2

Σε δηλώσεις του ο κ. Τούρβας είπε « πιστοί στα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας μας και περισσότερο στις παραδόσεις σήμερα τελούμε την αναπαράσταση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού τον Ναζωραίο προς τον Γολγοθά» 

3

Ο τότε είπε, αείμνηστος  ιερέας του Κάθηκα Παπασάββας είχε επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα και είδε την αναπαράσταση και όταν επέστρεψε στον Κάθηκα άρχισε το έθιμο της αναπαράστασης και μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό κάθε χρόνο μέχρι τον θάνατο του. Μετά ανέλαβε ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

4

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.  

Home