Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατοχύρωση χαλουμιού: Γιατί αντιδρούν τυροκόμοι και αγελαδοτρόφοι

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 31.03.2021

Κατοχύρωση χαλουμιού: Γιατί αντιδρούν τυροκόμοι και αγελαδοτρόφοι

Thumbnail
Τι λένε στην Offsite oι παραγωγοί / Ο ''πυροσβεστικός'' ρόλος Καδή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η τεράστια επιτυχία της Κυβέρνησης να κατοχυρώσει το κυπριακό χαλούμι ως προϊόν κυπριακής προέλευσης προκάλεσε ενθουσιασμό στην πολιτική κοινωνική και κυρίως οικονομική ζωή της Κύπρου όμως έφερε την ανησυχία στους αγελαδοτρόφους και τυροκόμους. 

Οι παραγωγοί (αγελαδινού γάλακτος και χαλουμιών) θεωρούν ότι με βάση όλα όσα ενέκρινε η Κομισιόν θα μειωθεί η παραγωγή των χαλουμιών αφού ένα ποσοστό 40-45% της παραγωγής θα μείνει εκτός από την αγορά. Χαρακτηριστικά, ο φάκελος της Κομισιόν δεν περιλαμβάνει χαλούμια όπως: Τα παραδοσιακά κυπριακά (διπλωμένα), τα λεγόμενα μπλοκ (αδίπλωτα) και τα χαλούμια που χρησιμοποιούνται σε αλυσίδες εστιατορίων.

Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις τόσο των τυροκόμων όσων και των αγελαδοτρόφων οι οποίοι (οι τυροκόμοι τουλάχιστον) ήταν έτοιμοι για κινητοποιήσεις στις 02 Απριλίου ανάγκασαν το βράδυ της Δευτέρας τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή να συγκαλέσει σύσκεψη και να διασκεδάσει τις ανησυχίες των παραγωγών. Χαρακτηριστικά, ορίστηκαν ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή και του Κυπριακού Συνδέσμου Τυροκόμων που θα συζητήσουν με το Υπουργείο για να λυθεί κάθε παρεξήγηση.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου αφού χαρακτήρισε απόλυτα θετική την απόφαση για να κατοχυρωθεί το κυπριακό χαλούμι ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να παραχθούν χαλούμια με τις προϋποθέσεις που τίθενται στο φάκελο για έγκρισή του ως προϊόντος ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προσέλευσης) από την ΕΕ, εκφράζοντας την αντίθεση του κλάδου στην εξέλιξη αυτή».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κάποιες ποσότητες από τα χαλούμια που παράγονται αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Παράλληλα, τόνισε ότι οι υπεραγορές θα αναγκαστούν να προμηθευτούν χαλούμια  από το εξωτερικό σε βάρος των δικών μας παραγωγών.

Ο πρόεδρος των Τυροκόμων μάς είπε ότι: «Με βάση τις ποσοστώσεις και τη σύνθεση του χαλουμιού που ενέκρινε η Κομιοσιόν θα παραχθούν  στο σύνολο περίπου 14.500 τόνοι χαλουμιού σε σύγκριση με τους 43.500 τόνους που παράγουμε σήμερα»

Ο κ. Πέτρου είπε επίσης ότι πολλοί κτηνοτρόφοι θα έχουν πρόβλημα μη πληρώντας τα όσα προνοεί ο φάκελος για το χαλούμι που εγκρίθηκε από την Κομισιόν.

Από την άλλη όμως ο κ. Πέτρου χαρακτήρισε απόλυτα θετική την απόφαση της Κομισιόν ώστε το χαλούμι να καταστεί ως ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προσέλευσης) αφού θα σταματήσει η αυθαίρετη χαλουμιών είτε από τα κατεχόμενα είτε από άλλες χώρες.

Τι ζητούν

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι «το γάλα αιγοπροβατοτρόφων και των αγελαδοτρόφων θα πρέπει να διατίθεται όλο στην παραγωγή χαλουμιού όπως και σήμερα».

Πηγή του Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε στην Offsite ότι η απόφαση είναι πολύ σημαντική αφού το χαλούμι κατοχυρώνεται ως κυπριακό προϊόν. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει θέληση να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί ενώ θα διενεργούνται  φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα ούτως ώστε το προϊόν που θα πιστοποιείται θα εμπορεύεται μέσω της πράσινης γραμμής.

Ο Υπουργός Γεωργίας πάντως Κώστας Καδής ανέφερε την Δευτέρα στην εκπομπή ''Business Hour'' ότι η Κυβέρνηση έχει λύσεις για όλες τις ανησυχίες των τυροκόμων και των αγελαδοτρόφων και τους κάλεσε να συστρατευτούν για να εκμεταλλευτεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη μεγάλη αυτή επιτυχία η Κύπρος. 

Home