ΚΕΕ: Να ενταχθεί στο σχέδιο ανάπτυξης Αμ/στου το Βαρώσι

ΚΕΕ: Να ενταχθεί στο σχέδιο ανάπτυξης Αμ/στου το Βαρώσι

«Αίτημα έκπληξη» από τον εταίρο της «κυβέρνησης» ΚΕΕ, αναφέρουν Τ/κ ΜΜΕ

Την ένταξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στο πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης Αμμοχώστου – Τρικώμου – Αγίου Σεργίου ζητεί το ΚΕΕ, όπως δήλωσε ο γγ του κόμματος, Ερσάν Σανέρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κίπρις.  

Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί γράφει ότι για «αίτημα έκπληξη» από τον εταίρο της «κυβέρνησης» ΚΕΕ την ώρα που οι δηλώσεις για τα Βαρώσια αυξάνονται για τα καλά. Να σημειωθεί ότι το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει την περιοχή βορείως της Αμμοχώστου και αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαραθέσεων μεταξύ των εταίρων της «συγκυβέρνησης» ΚΕΕ και κόμμα του Λαού.

 

Ο γγ του ΚΕΕ στην συνέντευξή του στην Κίπρις ανέφερε ότι σε περίπτωση που δημοσιευθεί το σχέδιο ανάπτυξης χωρίς την  εναλλακτική που θα περιλαμβάνει και το άνοιγμα των Βαρωσίων, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί ευκαιρία να αναδειχθούν προβλήματα τα οποία δεν θα μπορούν να λυθούν μετά.

 

Ο Ερσάν Σανέρ πρόσθεσε ότι το ΚΕΕ ετοίμασε μια έκθεση με τις απαραίτητες αλλαγές στο υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο έδωσαν στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ (και πρόεδρο του ΚΕΕ) και αναμένουν από τα αρμόδια «υπουργεία» να ληφθεί αυτή η έκθεση υπόψη. Στο υφιστάμενο σχέδιο, είπε, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και «δεν περιλαμβάνει το όραμα για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ενώ μίλησε για 7 απαραίτητα κριτήρια που πρέπει αυτό να έχει.

 

Ο κ. Σανέρ ανέφερε ότι στην περιοχή της Αμμοχώστου υπάρχει μεγάλη τουριστική, οικονομική και γεωργική δραστηριότητα ενώ τα κλειστά Βαρώσια έχουν από οικονομικής πλευράς επιβραδύνει την περιοχή που έχει ενισχύσει την αξία της με τις επενδύσεις στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και το «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου. Ο τουρισμός, συνέχισε, ανεβαίνει και ειδικά στις περιοχές κοντά στο Τρίκωμο και τον Άγιο Σέργιο οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους τουρίστες έχουν για τα καλά ενισχύσει την οικονομία.  

Σύμφωνα με τον κ. Σανέρ, το να μην προβλέπεται το άνοιγμα των Βαρωσίων στο αναπτυξιακό σχέδιο και να μην υπάρχει καθόλου σε αυτό, θα είναι ένα εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων που το σχέδιο έχει θέσει για την ανάπτυξη της περιοχής Αμμοχώστου, Τρικώμου – Αγίου Σέργιου. Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης θα επηρεάσει, συνέχισε, και την υπόλοιπη Αμμόχωστο, ενώ ακόμα και εάν δεν ανοίξει η περιοχή από το οδόφραγμα της Δερύνειας μέχρι το ανοικτό Βαρώσι – κατά την έκφρασή του – πρέπει να ληφθεί υπόψη ως προς τον πληθυσμό και την επαρκή συγκοινωνία.  

Στην μελέτη του ΚΕΕ για το αναπτυξιακό σχέδιο, πρόσθεσε ο γγ του κόμματος, προβλέπονται οι εναλλακτικές: 1. Να μην ανοίξουν τα Βαρώσια, 2. Ν’ ανοίξουν τα Βαρώσια κάτω από την διοίκηση της «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, 3. Ν’ ανοίξουν τα Βαρώσια υπό την διοίκηση διεθνών οργανισμών. Πρέπει, είπε ο κ. Σανέρ, όλα αυτά να περιληφθούν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης με διαφορετικά σενάρια. Η 3η εναλλακτική, πρόσθεσε, (άνοιγμα των Βαρωσίων υπό διοίκηση διεθνούς οργανισμού) είναι αντίθετη με την πολιτική της «κυβέρνησης».  

Όσον αφορά την πρώτη εναλλακτική, ο κ. Σανέρ ανέφερε ότι οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους, δηλαδή ο «πρωθυπουργός» και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» εδώ και μήνες βρίσκονται σε διαβούλευση με την Τουρκική Δημοκρατία για το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η μελέτη τους.

ΚΥΠΕ

Home