Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κεττής: Γιατί πλημμυρίζουν οι δρόμοι στην Κύπρο - 5 λόγοι

Offsite Team -
19.10.2022

Κεττής: Γιατί πλημμυρίζουν οι δρόμοι στην Κύπρο - 5 λόγοι

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε την Κυριακή και την Δευτέρα σε όλο το νησί, προκάλεσε αρκετά προβλήματα, με την Πυροσβεστική να μην προλαβαίνει να παρέχει βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής φιλοξενήθηκε την Τρίτη (28/10) και ανέλυσε τους παράγοντες για τους οποίους με το που θα ξεσπάσουν έντονα καιρικά φαινόμενα, αρκετές περιοχές πλημμυρίζουν. 

Παράλληλα, η Πυροσβεστική συμβουλεύει τους πολίτες για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται ώστε να αποφεύγονται προβλήματα όπως οι πλημμύρες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λάρνακα: Δύο κατοικίες υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Κεττή

- Για άλλη μια χρονιά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πλημμυρίζουν δρόμοι, υποστατικά. Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες και οι Τοπικές Αρχές ώστε να μην πλημμυρίσουν περιοχές;

Είναι μια συγκυρία παραγόντων που λειτουργούν στο να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα.

Πρώτος παράγοντας: Υπάρχουν κάποιες υποδομές οι οποίες χρήζουν βελτίωσης. Δηλαδή υποδομές οι οποίες δεν μπορούν να απορροφήσουν τον μεγάλο όγκο νερού ο οποίος πέφτει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεύτερος παράγοντας: Η κλιματική αλλαγή. Εάν πάμε στο παρελθόν, θα δούμε πως δεν είχαμε αυτά τα φαινόμενα της έντονης βροχόπτωσης και οι τεράστιοι όγκοι νερού οι οποίοι συσσωρεύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα 

Τρίτος παράγοντας: Έχουν γίνει από τον Μάρτιο επαρχιακές συναντήσεις, σκέψεις για λήψη μέτρων και καθαρισμό οχετών ομβρίων υδάτων. Όμως οι οχετοί είναι χιλιάδες και δεν είναι εύκολο να επιθεωρηθούν και να καθαριστούν όλοι από τις Τοπικές Αρχές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Τέταρτος παράγοντας: Μπορεί να έχει καθαρίσει ένας οχετός όμβριων υδάτων, αλλά πολύ εύκολα με τις ακαθαρσίες που υπάρχουν μπορεί να φραγεί πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Πέμπτος παράγοντας: Ο κόσμος πρέπει να αφομιώσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα βλέπουμε πλέον αυτά τα περιστατικά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για προστασία της περιουσίας μας και να μειώνουμε τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τα φαινόμενα τα οποία αναπτύσσονται, ειδικά τη χειμερινή περίοδο. 

- Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεργάζεται με τις Τοπικές Αρχές. Φαίνεται όμως ότι δεν κάνουν όσα πρέπει με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν δρόμοι. 

Η Πυροσβεστική κάνει αυτό που πρέπει. Το προσωπικό μας αυτές τις ημέρες δεν μπαίνει στο σπίτι, αφού συνεχώς τους ανακαλούμε για να υποστηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια. 

- Οι πολίτες κάνουν όσα πρέπει; Τι λάθη κάνουμε; Τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε για αποφεύγουμε προβλήματα όπως οι πλημμύρες; 

Οι πολίτες πλέον πρέπει να κάνουν κάποια πράγματα για να προστατεύουν την περιουσία τους. 

Συγκεκριμένα η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμβουλεύει:

 • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα
 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά
 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδραντλίες που διαθέτει η οικία σας σε υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους λειτουργούν κανονικά και είναι ικανές να αφαιρούν αρκετή ποσότητα όμβριων υδάτων σε περίπτωση  που πλημμυρίσουν
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοίγματα στην περίφραξη της οικίας σας ειδικά στις περιπτώσεις γειτνίασης με ανοικτούς χώρους που βρίσκονται κάτω από το ύψος δρόμων
 • Πρόχειρα υποστατικά στέγαστρα με τσίνγκους, παραπήγματα πρέπει να στερεώνονται καλά
 • Στερεώνονται καλά οι κύλινδροι υγραερίου, ντεπόζιτα πετρελαίου οικιακής ή άλλης χρήσης
 • Πρόχειρα εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες να στερεώνονται καλά
 • Πρόχειρες κατασκευές σε οροφές ή υλικά σε οροφές να απομακρύνονται
 • Αστερέωτες διαφημιστικές πινακίδες να ασφαλίζονται και να στερεώνονται καλά
 • Σκαλωσιές σε οικοδομές επίσης να στερεώνονται καλά

Αρκετές Τοπικές Αρχές έχουν προχωρήσει με έργα και φαίνεται ότι έργα που έχουν γίνει, δουλεύουν. Για παράδειγμα στην επαρχία Λάρνακας μπορεί να πλημμύρισε όλη η πόλη, αλλά στην Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού όπου έγιναν αντλιοστάσια, μεγάλοι οχετοί, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. 

- Τι γίνεται στην περίπτωση που η καταιγίδα ξεσπάσει απότομα, και βρίσκεται κάποιος εντός του αυτοκινήτου του;

Όταν σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα, το καλύτερο που μπορεί να γίνει, είναι να μην κυκλοφορούμε. Αν όμως δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να ακολουθούμε τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας η οποία δίνει εναλλακτικές λύσεις για την πορεία μας. 

Συμβουλές

 • Ακινητοποιήστε το έγκαιρα στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του
 • Μην επιχειρήσετε να περάσετε πάνω από γέφυρα γιατί μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την πίεση του νερού
 • Μην συνεχίσετε να κινείστε με το όχημα σας γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστείτε και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή σας. Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα
 • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικό εξοπλισμό στο εσωτερικό του οχήματος
 • Αποφύγετε να κινείστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες από νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου. Κινδυνεύετε να βρεθείτε εκτός δρόμου και να βουλιάξετε μέσα σε τάφρο
 • Αποφεύγετε να σταθμεύετε κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια 

- Έχετε κατεγραμμένες τις περιοχές που είναι οι πιο επικίνδυνες για τυχόν πλημμύρες. Ποιες είναι αυτές οι περιοχές;

Έγινε καταγραφή από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μαζί με την Πολιτική Άμυνα. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός δυνητικά επικίνδυνων περιοχών και εκεί είναι που οι Τοπικές Αρχές, το κράτος ούτως ώστε να δημιουργηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. 

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Κεττή

Home