Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κίνημα αποχής από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Offsite Team
- 13.01.2022

Κίνημα αποχής από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Τι αναφέρει Τουρκοκύπριος ακτιβιστής

Λίγο πριν τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων σημειώνεται μια νέα αξιοπρόσεκτη εξέλιξη. Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές, υπερασπιστές του οράματος της επανένωσης της Κύπρου, ενώνουν τις δυνάμεις τους με κόμματα κυρίως της τ/κ Αριστεράς και δημιουργούν ένα μέτωπο-κίνημα αποχής από την επικείμενη αναμέτρηση. Το μέτωπο της αποχής αντιδρά στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά δρώμενα της τ/κ κοινότητας και επιμένει στο γεγονός ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (ΔΔΟ) παραμένει ως η μοναδική, εφικτή φόρμουλα επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.

Παράλληλα απορρίπτει την λύση των δυο κρατών και αντιδρά στις «εκλογές» με το σκεπτικό ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια «ψευδαίσθηση» της δημοκρατίας.

 

Στο κίνημα της αποχής λαμβάνουν μέρος το τ/κ Κίνημα Ομόσπονδης Κύπρου, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος και το Κόμμα Νέα Κύπρος. Πριν από λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι του κινήματος ανακοίνωσαν το μανιφέστο τους με το οποίο καλούν τους Τ/κ να απέχουν από την «εκλογική» διαδικασία που θα λάβει χώρα στις 23 Ιανουαρίου.

«Οι εκλογές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μακιγιάζ του συστήματος»

 

Ο Νινταί Μεσούτογλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του τ/κ Κινήματος Ομόσπονδης Κύπρου, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), εστιάζει στις αρχές και το διακύβευμα του μετώπου της αποχής. «Δημιουργήσαμε το μέτωπο [της αποχής] στοχεύοντας σε μια οργάνωση που αμφισβητεί το κατεστημένο και είναι πάνω από τα κόμματα», δηλώνει ο Τ/κ ακτιβιστής, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος ακούει στο όνομα της λύσης των δυο κρατών που προετοιμάστηκε στην Τουρκία. Εμείς απορρίπτουμε αυτήν την πρόταση. Και θεωρούμε ότι αυτή η φόρμουλα ήρθε στο προσκήνιο για να εμποδιστεί η ομοσπονδιακή λύση».  

Σύμφωνα με τον κ. Μεσούτογλου, με την επίγνωση του προαναφερόμενου κινδύνου, οι υποστηρικτές της ιδέας της αποχής από τις «βουλευτικές εκλογές», απευθύνθηκαν στα τ/κ κόμματα και τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την ΔΔΟ. Παρά την πρόταση για δημιουργία ενός μεγάλου τ/κ μετώπου της ΔΔΟ, ορισμένα κόμματα αποφάσισαν τελικά να μην υποστηρίξουν το μέτωπο της αποχής. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν σηματοδότησε το τέλος του μετώπου της αποχής. Όπως επεξηγεί ο Τ/κ ακτιβιστής, το μέτωπο εξακολουθεί να επισημαίνει στους Τ/κ ότι η κοινωνικοπολιτική δομή των κατεχομένων που ελέγχει η Τουρκία, δεν έχει μέλλον. Οι Τ/κ έχουν μονάχα μια επιλογή για απελευθέρωση της κοινότητας τους από αυτό το αδιέξοδο, και αυτή δεν είναι άλλη από τη ΔΔΟ. «Θεωρούμε ότι οι εκλογές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μακιγιάζ του συστήματος. Για αυτόν τον λόγο, προχωρούμε σε κινητοποιήσεις», προσθέτει ο κ. Μεσούτογλου.  

«Ψευδαίσθηση οι εκλογές»

 

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της παρέμβασης της Άγκυρας στην πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης του νέου τ/κ ηγέτη στην απόφαση δημιουργίας του μετώπου της αποχής; ρωτήσαμε το συνομιλητή μας.

Απαντώντας στο ερώτημα, ο κ. Μεσούτογλου αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά δρώμενα των Τ/κ "είναι ένας παράγοντας που πρωταγωνιστεί στην διαδικασία της ανάδυσης του κινήματος της αποχής. Το αποτέλεσμα των εκλογών το καθορίζει η Άγκυρα. Ακόμη, η Άγκυρα επιλέγει τους υπουργούς», δηλώνει ο Τ/κ ακτιβιστής, ο οποίος προβάλλει χαρακτηριστικά την άποψη ότι οι «εκλογές» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια «ψευδαίσθηση».  

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον απώτερο στόχο του κινήματος της αποχής την νύχτα της 23ης Ιανουαρίου, ο κ. Μεσούτογλου τονίζει ότι οι εκπρόσωποι του κινήματος προσεγγίζουν ρεαλιστικά τις επικείμενες «εκλογές». «Ακόμη και αν το ποσοστό της συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές πέσει κάτω από το 50% δεν πρόκειται να θεωρήσουμε ότι όλοι όσοι απείχαν από τις εκλογές είναι υποστηρικτές της ΔΔΟ», επισημαίνει ο κ. Μεσούτογλου, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Στο πρόσφατο παρελθόν ο μέσος όρος συμμετοχής στις εκλογές ήταν περίπου 65%. Το κίνημα μας θα θεωρηθεί επιτυχημένο σε περίπτωση που στις επικείμενες εκλογές το ποσοστό της συμμετοχής πέσει κάτω από αυτό το ποσοστό».  

Τέλος σε ό,τι αφορά τα τελευταία μηνύματα που λαμβάνει το κίνημα από την τ/κ κοινότητα, λίγες ημέρες πριν τις «βουλευτικές εκλογές», ο κ. Μεσούτογλου δηλώνει ότι οι εκπρόσωποι του κινήματος της αποχής λαμβάνουν θετικά μηνύματα. «Άτομα που δεν γνωρίζαμε στο παρελθόν, ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι, μας προσεγγίζουν και μας λένε ότι υποστηρίζουν την ιδέα της αποχής παρά τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

Home