Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Kitas Weather: Ο πιο καυτός Μάης των τελευταίων 80 χρόνων

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
02.06.2019 - 07:00

Kitas Weather: Ο πιο καυτός Μάης των τελευταίων 80 χρόνων

Thumbnail
Πέφτει ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες - "Υπάρχουν ελπίδες να έχουμε κάποιες δροσερές μέρες μέσα στο καλοκαίρι"

Διανύουμε και επίσημα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Καλοκαιριού.  Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πιο θερμό των ημερών και φαίνεται ότι είναι το πλέον κατάλληλο για εξορμήσεις στις παραλίες αφού με τις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δεν μας δίνεται άλλη επιλογή. Κίτρινες προειδοποιήσεις, συναγερμοί και σαρανταριά ήταν οι πρωταγωνιστές των ημερών και γιατί με τις σπάνιες αυτές θερμοκρασίες κατά τον μήνα Μάιο μας γεννούνται πολλά ερωτήματα για το τι μας περιμένει το καλοκαίρι, επικοινωνήσαμε με την ομάδα του Kitasweather και τον Έρικ Κίτα, για να μας λύσουν όλες μας τις απορίες. 

1

- Τι θερμοκρασίες θα μας κάνει το καλοκαίρι; Θα έχουμε θερμοκρασίες πάνω των 40 βαθμών; 

Το καλοκαίρι της Κύπρου είναι γνωστό, έχουμε κάθε χρόνο θερμοκρασίες πάνω των 40 βαθμών, δεν είναι κάτι παράξενο. Είναι μέρος του κλίματος της Κύπρου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 42, 43 ή 45 βαθμούς, κάπου εκεί κυμαινόμαστε συνήθως. Αλλά το ότι θα έχουμε πάνω από 40 είναι σίγουρο αφού παρατηρείται κάθε χρόνο αυτό. 

- Πριν ακόμα μπει και επίσημα το Καλοκαίρι, είχαμε αρκετές κίτρινες προειδοποιήσεις για καύσωνα. Πως το ερμηνεύετε αυτό;

Μέχρι στιγμής οι θερμοκρασίες που είχαμε δικαιολογούσαν την έκδοση κίτρινης προειδοποίησης. Ωστόσο, το εξαιρετικά σπάνιο είναι να βγουν τόσες προειδοποιήσεις για το μήνα Μάιο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με κάποιες δηλώσεις που ακούσαμε από την Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι είναι φυσιολογικό. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν τέτοιες θερμοκρασίες κατά τον Μάιο ήταν την δεκαετία του '40, άρα μιλάμε για σχεδόν 80 χρόνια πριν. Δεν είναι κάτι το φυσιολογικό ούτε κάτι το συνηθισμένο! Προειδοποιήσεις για τον μήνα Μάιο είναι συχνό να βγαίνουν, αλλά θερμοκρασίες ύψους 42,8 βαθμών που καταγράψαμε πριν λίγες μέρες στην Αθηαίνου δεν είναι καθόλου συχνό. 

- Μπορούμε να πούμε ότι όπως έντονος ήταν ο χειμώνας με βροχές και καταιγίδες θα είναι το ίδιο και το καλοκαίρι αλλά με καύσωνα;

Δεν έχει κάποια σχέση το πως ήταν ο χειμώνας με το καλοκαίρι. Ούτε είχαμε ανάλογους χειμώνες στο παρελθόν. Παρόμοιο χειμώνα με αυτόν που περάσαμε είχαμε το 1968-69 και δεν είναι κάτι συχνό. Δηλαδή σε περίπτωση που είχαμε δέκα τέτοιους χειμώνες μέσα σε 50 χρόνια θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε για να δούμε τι καλοκαίρι θα έχουμε μετά και έτσι να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Ωστόσο, δεν σχετίζονται, δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι τέτοιο. 

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι γενικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας από πέρσι το Μάιο μέχρι και τον φετινό Απρίλιο, δηλαδή για 12 μήνες, ήταν ευνοϊκή ώστε να έχουμε και βροχές και δροσερό καιρό. Αυτό είναι σπάνιο για τη διάρκεια 12 μηνών. Η κυκλοφορία άλλαξε μετά από 12 μήνες για τον Μάιο και παρατηρούνται πιο χαμηλές θερμοκρασίες από την κανονική πιο δυτικά της Κύπρου και πιο κεντρικά της Ευρώπης. Οι χώρες αυτές τους τελευταίους 12 μήνες είχαν πιο ψηλές θερμοκρασίες από την κανονική. Έπρεπε κάποια στιγμή να αλλάξει αυτή η κυκλοφορία, το ότι άλλαξε τώρα δίνει ελπίδες ότι θα αλλάξει ξανά μέσα στο καλοκαίρι.  Έτσι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ελπίδες να έχουμε και κάποιες δροσερές μέρες μέσα στο καλοκαίρι. Δεν νομίζω να συνεχίσει ο ίδιος καιρός που έχουμε τώρα τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, και όπως βλέπουμε μέχρι στιγμής τον Ιούνιο αναμένεται να αλλάξει.

- Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα υπάρχουν εναλλαγές της θερμοκρασίας με πιο δροσερές μέρες ή πιο ζεστές;

Ναι, μπορούμε να το πούμε αυτό. Το ότι συνέβη το μήνα Μάιο αυτό από τη μία είναι θετικό γιατί ενδεχομένως να αλλάξει η κυκλοφορία τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που έχουμε υψηλά επίπεδα υγρασίας. Αυτό είναι «θετικό» γιατί σίγουρα είναι καλύτερο να έχουμε 43 βαθμούς τον Μάιο και όχι τον Ιούλιο σε συνδυασμό με  την υγρασία.

- Ποιος θα να είναι ο πιο θερμός μήνας; 

Κλιματολογικά ο θερμότερος μήνας είναι ο Ιούλιος αλλά δε σημαίνει ότι γιατί είχαμε ψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο ότι θα έχουμε τέτοιες θερμοκρασίες ή πιο ψηλές μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχει και το ενδεχόμενο όλο το καλοκαίρι να μην χτυπήσουμε τέτοιες θερμοκρασίες, ή τουλάχιστον τις επόμενες 10-15 μέρες δεν φαίνεται να φτάνουμε τέτοιες θερμοκρασίες. Δεν έχει σχέση το ότι είχαμε ψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες μέρες. 

-Τι καιρό να περιμένουμε τη Δευτέρα του Κατακλυσμού;

Δεν μπορούμε να έχουμε πρόγνωση για τόσο μακριά. Προγνώσεις πέραν των 3-4 ημερών δεν είναι ασφαλείς αλλά υπάρχει μια εικόνα για τις επόμενες 10 μέρες. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη θα έχουμε πιο δροσερές θερμοκρασίες σε σχέση με το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη. 

-Θα διανύσουμε και καλοκαιρινές μπόρες φέτος το καλοκαίρι;

Κάθε καλοκαίρι έχουμε βροχές, δεν είχαμε ποτέ καλοκαίρι χωρίς βροχές απλώς είναι περιορισμένες και παρατηρούνται κυρίως στα ορεινά ή σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού. Αν θυμηθούμε πέρσι ο Ιούνης είχε κάνει το 417% της βροχόπτωσης του. Ήταν ιδιαίτερα βροχερός Ιούνης για την εποχή. Ωστόσο, υπήρχαν περιοχές που δεν έπεσε σταγόνα  όπως για παράδειγμα παραλιακές περιοχές που δεν δέχτηκαν βροχή. Φέτος τον Μάιο δεν είχαμε βροχές και ο μήνας έκλεισε με 8% βροχόπτωσης. Αυτό είναι πολύ σπάνιο και πιστεύω ότι θα καταγράφει ως ένας από τους πιο ξηρούς Μάιους που υπήρξαν ποτέ. 

- Θα έχουμε παράταση καλοκαιριού φέτος; Μέχρι πότε θα μπορούμε να πηγαίνουμε στις παραλίες; 

Αυτό εξαρτάται από τον καθένα μας! Μέσα στον Οκτώβριο οι θάλασσες μας είναι πολύ πιο θερμές απ΄ ότι είναι τον Μάιο ή τις αρχές του καλοκαιριού. Ο λόγος είναι γιατί το νερό απορροφά λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνεται πολύ πιο αργά σε σχέση με την ξηρά. Το ίδιο συμβαίνει και στο τέλος του καλοκαιριού, αποβάλλει πιο δύσκολα τη θερμότητα που παίρνει όλο το καλοκαίρι έτσι ώστε το φθινόπωρο να έχουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες από την άνοιξη και συνεπώς να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στις θάλασσες. 

Αν θα έχουμε 30αρια μέσα στον Οκτώβρη δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Εκείνο που έχει ξανασυμβεί και πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να συμβεί ξανά μέσα στον μήνα Ιούνιο είναι το να μην να χτυπήσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες του φετινού Μαΐου. Με βάση τη κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που φαίνεται μέχρι στιγμής, δε θα έχουμε τόσο ψηλές θερμοκρασίες χωρίς όμως να αποκλείεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο να έχουμε κάποιες πολύ υψηλές θερμοκρασίες.  Αυτό που πιστεύω είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει ο Ιούλιος για να δούμε ξανά τόσες ψηλές θερμοκρασίες.  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν έχει κάποια σχέση όμως το ότι πήγαμε  στους 43 τον Μάιο  θα πάμε 45 τον Ιούλιο. 

 

Home