Κλέβουν καταλύτες από αυτοκίνητα και κάνουν... χρυσές δουλειές

Κλέβουν καταλύτες από αυτοκίνητα και κάνουν... χρυσές δουλειές

Μάστιγα το τελευταίο διάστημα - Η κλοπή και η επεξεργασία για τα πολύτιμα ευρώ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Παλαιότερα ήταν … της μόδας οι κλοπές χαλκού με στόχο την πώληση του πολύτιμου αυτού μετάλλου με στόχο το κέρδος. Η οικονομική κρίση όμως  φέρνει και νέες ανακαλύψεις από πολυμήχανους δράστες κλοπής μετάλλων για το χρήμα. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι καταλύτες των οχημάτων. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Δηλαδή, το εξάρτημα του αυτοκινήτου  που τοποθετείται στο σύστημα εξαγωγής των καυσαερίων (εξάτμιση) και αφαιρεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες που υπάρχουν στα καυσαέρια του αυτοκινήτου. Μέσα στον καταλύτη υπάρχει ένα πορώδες κεραμικό υλικό με πολύ μεγάλη επιφάνεια από την οποία περνάνε τα καυσαέρια και ενώνονται με το οξυγόνο.

Γίνεται επεξεργασία

Ο καταλύτης είναι κατασκευασμένος από υλικά όπως πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο και οι ευφάνταστοι διαρρήκτες αφού αποκόψουν τον καταλύτη από τα οχήματα επεξεργάζονται τα μέταλλα και το μοσχοπωλούν. Τέτοιου  είδους κλοπές σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μηχανικών Χριστάκη Χατζηκώστα παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία 3- 4 χρόνια. Ο κ. Χατζηκώστας είπε ότι «το κέρδος που αφήνουν πίσω τους αυτές οι κλοπές μπορεί να αγγίξουν χιλιάδες ευρώ.

«Το λαβράκι της Αστυνομίας»

Η τελευταία επιτυχία της Αστυνομίας όπως πληροφορηθήκαμε από αστυνομικές πηγές αφορούσε τη σύλληψη 48χρονου ιδιοκτήτη αποθήκης στη Λάρνακα όπου στις 28 Μαϊου εντοπίστηκαν 2000 καταλύτες διαφόρων οχημάτων αξίας 200.000 ευρώ! Από την Αστυνομία μάς λέχθηκε ότι για να δράσει αναμένει σχετικές καταγγελίες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Παράλληλα, υπόθεση κλοπής 44 καταλυτών οχημάτων διερεύνησε τον Ιούνιο το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, καταγγέλθηκε από 50χρονο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης υποστατικού εμπορίας παλαιών μετάλλων στην βιομηχανική περιοχή Τρεμιθούσας ότι κλάπηκαν από αποθήκη που διατηρεί  44 καταλύτες οχημάτων, αξίας περίπου 5.000 ευρώ.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανικών Κύπρου μάς ανέφερε ότι «οι δράστες προτιμούν να χτυπούν αυτοκίνητα παλαιού τύπου δηλαδή 15 ετών και άνω όπου οι καταλύτες των οχημάτων  βρίσκονται στο κάτω μέρος της μηχανής. Ο καταλύτης στου νέου τύπου οχήματα βρίσκεται εντός της μηχανής και είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί». Ο κ. Χατζηκώστας  ανέφερε ότι συνήθως οι κλοπές γίνονται έξω από συνεργεία οχημάτων.

Home