Κλειδώνουν για το 2024 οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κλειδώνουν για το 2024 οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα δεδομένα με τα νομοσχέδια- Βλέπουν καθυστερήσεις στην μεταρρύθμιση τα κόμματα

Συνεχίζονται οι διεργασίες με μικρή καθυστέρηση στο υπουργείο Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αν και αναμενόταν τα νομοσχέδιο για τις συνενώσεις Δήμων στην βάση του αρχικού προγραμματισμού να σταλεί στην Βουλή από τον Μάιο, ακόμα είναι στις διαβουλεύσεις με την Ένωση Δήμων και αναμένεται να σταλεί τους επόμενους μήνες στην Νομική Υπηρεσία.    

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, για την ώρα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά τα επαρχιακά συμπλέγματα, την ενοποίηση των Συμβουλίων Αποχετεύσεως, Υδατοπρομήθειας και Διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε 5 επαρχιακά συμπλέγματα. 

Παράλληλα στην Νομική Υπηρεσία βρίσκεται το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί πριν από περίπου τρεις μήνες στη Νομική Υπηρεσία και αφορά συγκεκριμένα συμπλέγματα κοινοτήτων, με καθορισμένες αρμοδιότητες.  Συγκεκριμένα από 350 τοπικές αρχές  υπάρχει στόχος δημιουργίας 35-37 τοπικών συμπλεγμάτων τα οποία θα είναι αρμόδια για μια σειρά υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά το τρίτο και το πιο δύσκολο νομοσχέδιο λόγω και των αντιδράσεων που υπάρχουν αυτό των συνενώσεων Δήμων , είναι στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με την Ένωση Δήμων, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα να αναμένεται να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για Νομοτεχνικό έλεγχο τους επόμενους μήνες και ακολούθως να προωθηθεί στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.  

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών λόγω και της καθυστέρησης που υπάρχει φαίνεται να προσανατολίζεται σε μετάθεση των Δημοτικών Εκλογών που είναι προγραμματισμένες τον Δεκέμβριο του 2021 για τον Μάιο του 2024 και παράλληλη διεξαγωγή τους με τις επόμενες Ευρωεκλογές. 

Η παράταση αυτή θα δοθεί καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος, αφου δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να υπάρξουν όλες αυτές οι αλλαγές. 

Παράλληλα η διαδικασία για εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης μαζί με Ευρωεκλογές είναι κάτι που επιθυμούν και κόμματα, καθώς πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και στην μείωση της αποχής που παρατηρείται στις Ευρωεκλογές.

Τέλος, σημειώνεται ότι Κοινοβουλευτικά κόμματα βλέπουν καθυστερήσεις πίσω από την μεταρρύθμιση τονίζοντας ότι τα ίδια είναι έτοιμα για συζήτηση και ψήφισης τους στον Βουλή, με τις ανάλογες τροπολογίες. 

Μάλιστα από την μια κόμματα τονίζουν ότι θα πρέπει τα τρία νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή ως πακέτο, ενώ άλλα περιμένουν να δουν τις τελικές συνενώσεις που προκύψουν για να δουν περαιτέρω βήματα τους. 

Καταληκτικά επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται κατά την συζητηση να υπάρξει και πρόταση για Δημοψήφισμα αναμεσα στους Δημότες για τις προωθούμενες συνενώσεις, κάτι το οποίο η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί.  

Home