Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Κλειδώνουν» τα μέτρα - Στο Προεδρικό οι Ειδικοί (Πληροφορίες)

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
27.11.2020 - 06:00

«Κλειδώνουν» τα μέτρα - Στο Προεδρικό οι Ειδικοί (Πληροφορίες)

Thumbnail
Στις 12 το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις δια στόματος Υπ.Υγείας / Τι εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα για το πακέτο των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Τρίτη 1η Δεκεμβρίου. 

Η Επιδημιολογική Ομάδα συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9:00 το πρωί, στον οποίο θα καταθέσουν τις τελικές τους εισηγήσεις για τα νέα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολούθως και συγκεκριμένα στις 10:30 συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τα νέα μέτρα. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν δια στόματος Υπουργού Υγείας στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα διασκέψεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Οριζόντια μέτρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα μέτρα θα χωριστούν σε δύο δέσμες. Η πρώτη δέσμη μέτρων θα έχει ισχύ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα ισχύει για την περίοδο των γιορτών.

Ειδικοί και Κυβέρνηση προσανατολίζονται στη λογική των οριζόντιων μέτρων τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Σε όλες τις επαρχίες, πλην της Λεμεσού, αναμένεται να επεκταθούν τα υφιστάμενα μέτρα. Δηλαδή παραμένει ως έχει ο αριθμός στις συναθροίσεις, οι ώρες απαγόρευσης της μετακίνησης καθώς και η ώρα κλεισίματος των χώρων εστίασης. 

Μόνη η Λεμεσός

Η Λεμεσός, όπως όλα δείχνουν δεν αποχαιρετά το lockdown. Παρόλο που ξεκίνησαν να σταθεροποιούνται οι αριθμοί των κρουσμάτων, θα συνεχίσει να είναι υπό καθεστώς τοπικού lockdown, για τουλάχιστον μία εβδομάδα, με μερικές χαλαρώσεις.

Όπως ανέφερε στην Offsite αρμόδια πηγή, αναμένεται ότι θα αρθεί το μέτρο των περιορισμών στη διακίνηση για όσους εξέρχονται και όσους εισέρχονται στην επαρχία. Γίνονται παράλληλα σκέψεις όπως η απαγόρευση της διακίνησης να μην ξεκινά από τις 20:00 αλλά από τις 21:00. Επιπλέον ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις όπως, κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση, τότε θα ισχύσουν και στη Λεμεσό οι παγκύπριοι περιορισμοί.

Κλείνουν τα Λύκεια 

Η αλλαγή που θα υπάρξει ανά το παγκύπριο, αφορά τα σχολεία και συγκεκριμένα τα Λύκεια. Όπως πληροφορούμαστε, οι μαθητές των Λυκείων από την ερχόμενη εβδομάδα θα παρακολουθούν τη διδασκαλία εξ αποστάσεως, ενώ οι μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών, θα συνεχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους με φυσική παρουσία. 

Πέραν τούτου, οι ειδικοί εισηγούνται όπως σε Γυμνάσια και Δημοτικά η φυσική παρουσία των μαθητών να σταματήσει μια εβδομάδα νωρίτερα πριν από την καθορισμένη ημέρα που θα έκλειναν λόγω γιορτών. 

Ειδικά μέτρα λόγω γιορτών

Η δεύτερη δέσμη των μέτρων αφορά τα μέτρα που θα ισχύουν από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τα Θεοφάνεια. 

Εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κατά την περίοδο των γιορτών, αναμένεται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός ατόμων στις συναθροίσεις και από 10 άτομα, θα επιτρέπονται 20, ενώ θα υπάρξει μερική χαλάρωση και στην ώρα απαγόρευσης της διακίνησης.  

Τα βλέμματα στραμμένα στα Νοσοκομεία 

Την περασμένη Τετάρτη, στην σύσκεψη στο Προεδρικό κατατέθηκε εισήγηση από την Επιδημιολογική Ομάδα, για πλήρη χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο, το σενάριο αυτό απορρίφθηκε καθώς, ο αυξημένος αριθμός νοσηλευόμενων των τελευταίων 24ωρων, προκαλεί πονοκέφαλο. Ο δείκτης με τις νοσηλείες θεωρείται ο πιο σημαντικός σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα περιοριστικά μέτρα. 

Όπως δήλωσε στην Offsite αρμόδια πηγή, οι αριθμοί των νοσηλειών δεν δικαιολογούν καμία χαλάρωση των μέτρων. Παράλληλα, μας αναφέρθηκε είναι πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας, το οποίο κυρίως τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στα όριά του.

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home