Κλείνει 6 χρόνια πρόγραμμα στήριξης μαθητών ευάλωτων ομάδων

Κλείνει 6 χρόνια πρόγραμμα στήριξης μαθητών ευάλωτων ομάδων

Τι δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το πρόγραμμα στήριξης μαθητών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στοχεύει στην αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης των παιδιών των συγκεκριμένων κατηγοριών από πιθανή αδυναμία συμμετοχής τους σε δραστηριότητες αξιοποίησης του ελεύθερου τους χρόνου και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων δυνατοτήτων και ταλέντων τους».  

Σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία έξι ετών λειτουργίας του προγράμματος, εκτός σχολικού χρόνου, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «μέσα από τη συντρέχουσα αξιολόγηση, διαπιστώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμβάλλει θετικά στους προαναφερθέντες τομείς, διασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανάπτυξης των παιδιών».

 

 Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ουσιαστική στήριξη (μαθησιακή, συναισθηματική, κοινωνική,  ανάδειξη και καλλιέργεια ταλέντου) των παιδιών συγκεκριμένων κατηγοριών. Το πρόγραμμα, που  άρχισε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 2013-14, στηρίζει 160 δράσεις, ενώ κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2018-19, οι δράσεις που επιχορηγούνται ανέρχονται στις 660 παγκύπρια.

 

Ο εντοπισμός και η στήριξη μαθητών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, περιλαμβάνεται στην Εθνική Στρατηγική της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για τα έτη 2013-2020, με συντονιστή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ειδικό Φορέα τη Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας (ΣΕΑΥΠ)». 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΣΕΑΥΠ επιχορηγεί δράσεις που στοχεύουν στην εμπλοκή των παιδιών αυτών σε δραστηριότητες εκτός σχολικού χρόνου, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερού τους χρόνου.  

Στη συνέχεια, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, Γεωργία Κούμα, Προϊστάμενη της Συντονιστικής Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, παρουσίασε τη δομή και πορεία του προγράμματος στήριξης μαθητών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που συμπληρώνει έξι χρόνια ζωής.  

Μέσα από τη συντρέχουσα αξιολόγηση και τα Έντυπα Γραπτής Αναφοράς που λαμβάνει η ΣΕΑΥΠ για τις δράσεις των παιδιών (τα οποία συμπληρώνονται από τα σχολεία και από τους γονείς/κηδεμόνες) επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα στήριξης συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών τόσο στον κοινωνικό τομέα όσο και στον συναισθηματικό.  

Διασφαλίζει, επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, «ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον κατά τον απογευματινό χρόνο, συμβάλλοντας παράλληλα και σε ενίσχυση του γνωσιολογικού/ακαδημαϊκού παράγοντα μέσα από μια υγιή ανάπτυξη των παιδιών».  

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με ζωντανές μαρτυρίες-παρεμβάσεις από εκπροσώπους  σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης μαθητών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

 

Συγκεκριμένα, ακούστηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων από τα Δημοτικά Σχολεία Πεύκιος Γεωργιάδης, Άγιος Αντώνιος και Κοκκινοτριμιθιά Α, από τα Λύκεια Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας και Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» και από την Τεχνική Σχολή Λάρνακας.

Home