Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κλείνουν όλα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία από σήμερα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
13.01.2021 - 06:00

Κλείνουν όλα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία από σήμερα

Thumbnail
Το σχέδιο του ΟΚΥπΥ και η εξοικονόμηση κλινών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Εποχή μίνι lockdown.. και στα Δημόσια Νοσηλευτήρια από σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021. Οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία οδήγησαν τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να «κλείσει» τα δημόσια νοσηλευτήρια για τα «ψυχρά» περιστατικά. Δηλαδή, πλέον τα νοσοκομεία και μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2021 δεν θα δέχονται περιστατικά ρουτίνας και θα αναβληθούν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία των επόμενων 15 ημερών.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου τα Νοσοκομεία θα επιλαμβάνονται μόνο επειγόντων περιστατικών. Οι υπόλοιποι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν τη σειρά τους λόγω των ειδικών αναγκών με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, «η απόφαση αυτή ελήφθη ώστε να εξοικονομηθούν κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό».

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή κλίνες για Covid υπάρχουν:

  • Στο Νοσοκομεία Αμμοχώστου που λειτουργεί σαν Νοσοκομείο Αναφοράς.
  • Στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.
  • Στο Νοσοκομείο Λεμεσού
  • Στο Μακάριο Νοσοκομείο

​​​​​​​Έτοιμες 28 κλίνες για covid στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Λάρνακας

Ακόμα,  όπως ανακοινώθηκε χθες, έτοιμη να λειτουργήσει με 28 κλίνες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, είναι και η νέα Κλινική Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Η κλινική θα λειτουργήσει στον χειρουργικό θάλαμο που βρίσκεται στον 5ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, έχει ήδη στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κατάσταση ορισμένων ασθενών που χρήζουν αυξημένης παρακολούθησης, από ειδικά μόνιτορ που έχουν τοποθετηθεί.

φ

Επιπλέον υπάρχει προγραμματισμός για να δημιουργηθούν κλίνες και στο Νοσοκομείο Πάφου. Ο ΟΚΥπΥ προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες αφού τα Νοσηλευτήρια βρίσκονται πλέον στα όριά τους.

Μονάδα  Εντατικής Θεραπείας υπάρχει στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας υπάρχουν στα Νοσοκομεία Αμμοχώστου, Λευκωσίας, και Λεμεσού.

Πιέζονται όσο ποτέ άλλοτε τα νοσοκομεία

Συνολικά 197 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 58 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 30 είναι διασωληνωμένοι, οι οκτώ νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 20 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια σήμερα είναι η ακόλουθη:

γ

Home