Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κληρίδης: Το ΔΣ του ΠΔΣ έχει εργαστεί σκληρά για επίτευξη στόχων

Offsite Team
- 19.10.2022

Κληρίδης: Το ΔΣ του ΠΔΣ έχει εργαστεί σκληρά για επίτευξη στόχων

Σχολή Δικαστών: Πρόγραμμα για Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας
Το έργο, τα επιτεύγματα & τους νέους στόχους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έθεσε ο Κληρίδης στον ετήσιο απολογισμό

Το έργο, τα επιτεύγματα, τα στοιχήματα που κερδήθηκαν τον τελευταίο χρόνο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο καθώς τους νέους στόχους για τον επόμενο χρόνο, παρέθεσε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης.

Στην διάσκεψη για τον ετήσιο απολογισμό του έργου του Συλλόγου, ο κ. Κληρίδης είπε αρχικά πως το ΔΣ του ΠΔΣ έχει εργαστεί σκληρά για την επίτευξη των στόχων. «Ο ΠΔΣ πλέον είναι στον χάρτη της κοινωνίας της Κύπρου ως ένα ζωντανό κύτταρο με προσφορά ανεκτίμητης αξίας», ανέφερε και σημείωσε πως έχει αναβαθμιστεί και το κύρος των λειτουργών της δικαιοσύνης.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την πορεία του τελευταίου χρόνου, έχει γίνει μια τεράστια δουλειά», είπε ο κ. Κληρίδης και αναφέρθηκε στις δικές του εκτιμήσεις και στους τομείς που ο ΠΔΣ έχει ως στόχο να επεξεργαστεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο, όταν και λήγει η θητεία του ΔΣ.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης, για την οποία ο ΠΔΣ έδωσε μάχες, ξημέρωσε μια νέα μέρα για την κυπριακή δικαιοσύνη. «Η συμβολή μας για να περάσει η τροποποίηση του Συντάγματος για να επιτραπεί η μεταρρύθμιση ήταν ουσιαστική και τώρα το στοίχημα είναι να τεθεί σε εφαρμογή και να λειτουργήσει», είπε, και σημείωσε αυτό σημαίνει πως πρέπει να διοριστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός δικαστών και να στελεχωθούν οι κενές θέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανώτερου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτερου Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ είπε πως το δεύτερο στοίχημα ήταν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε στον τόπο το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, με την εμπλοκή ενός μικρού αριθμού δικηγορικών γραφείων. Σημείωσε πως έπρεπε να ερευνηθούν οι περιπτώσεις γραφείων που γινόταν αναφορά στις εκθέσεις των πορισμάτων για το επενδυτικό πρόγραμμα.

«Ήταν ένας μαραθώνιος αγώνας, αναγκαστήκαμε να ενισχύσουμε το Τμήμα εποπτείας του ΠΔΣ με πρόσληψη διευθύντριας και πρόσθετου εμπειρογνώμονα και έτσι καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προβούμε σε ελέγχους σε μεγάλο αριθμό δικηγορικών γραφείων που είχαμε πληροφορίες ότι εμπλέκονταν στο πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε: Βρισκόμαστε σε μια φάση τώρα που τελειώνουν οι εκθέσεις, τίθενται ενώπιον του Συμβουλίου, συντάσσονται κατηγορητήρια ή απαλλάσσονται ανάλογα με τις πληροφορίες από το εποπτικό γραφείο.

«Νομίζω κερδίσαμε και αυτό το στοίχημα ή τουλάχιστον είμαστε στη σωστή πορεία για να το κερδίσουμε», είπε.

Όσον αφορά ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αποτελεί πονοκέφαλο για τον ΠΔΣ είναι αυτό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Είμαστε, όπως είπε, στο 8ο πακέτο μέτρων το οποίο είναι και το πλέον δραστικό με περιορισμούς στην παροχή νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Ρωσία. Αυτό το πακέτο, πρόσθεσε, θα πρέπει να το επιτηρήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι τα μέλη του ΠΔΣ συμμορφώνονται, κάτι που αποτελεί ένα πρόσθετο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε στη συνέχεια πως τα πειθαρχικά συμβούλια των Δικηγόρων έχουν επιτελέσει ένα γιγάντιο έργο, ένα άθλο, και έχουν αποπερατώσει ένα μεγάλο αριθμό καθυστερημένων υποθέσεων. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να αντιμετωπίσουμε το backlog (συσσωρευμένες υποθέσεις) που υπήρχε όταν ανέλαβα ως Πρόεδρος του ΠΔΣ», είπε και ευχαρίστησε τους Προέδρους των Τμημάτων και όλα τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δύο προτάσεις που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή και αφορά το μητρώο των δικηγόρων που δεν ασκούν την δικηγορία, το οποίο προτείνεται να περιέλθει στη δικαιοδοσία και διαχείριση του ΠΔΣ από το Ανώτερο Δικαστήριο, κάτι που αποτελεί αποικιακό κατάλοιπο. «Είμαστε πολύ κοντά στη θέσπιση της νομοθεσίας, είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και έχω την υπόσχεση της Υπουργού ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα τεθεί ενώπιον της Βουλής», είπε.

Πρόσθεσε πως στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν και πρόνοιες εκσυγχρονιστικές που αφορούν και θέματα του πειθαρχικού αλλά και θέματα που άπτονται της άσκησης του επαγγέλματος.

Είπε πως με βάση την εισήγηση, όλοι οι δικηγόροι, είτε ασκούν είτε όχι τη δικηγορία, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί υπάλληλοι και άλλοι, θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ένα ελάχιστο αριθμό μαθημάτων για τη δια βίου εκπαίδευση. Πρόκειται για μια πολύ ριζοσπαστική και πρωτοποριακή κίνηση που αποσκοπεί στο να σταλεί το μήνυμα ότι όλοι οι δικηγόροι είναι μια οικογένεια.

Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης πως εκκρεμούν ακόμη σοβαρά νομοσχέδια που αφορούν την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των καθυστερήσεων στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Επιπρόσθετα, έχει γίνει αναφορά στη δημιουργία του κυπριακού κέντρου διαιτησίας και διαμεσολάβησης, το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στην επίσπευση των διαδικασιών που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων με στόχο να παραπέμπονται στο κέντρο αυτό.

Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ Κούλια Βάκη, στη δική της ομιλία αναφέρθηκε επιγραμματικά στη δράση του Συλλόγου κατά τον τελευταίο χρόνο. Όπως είπε, όλα τα μέλη του Συλλόγου μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν όλες τις εργασίες τους μέσα από την ιστοσελίδα χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Επίσης, ο Σύλλογος, ανέφερε, βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης για εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2023.

Είπε στη συνέχεια πως δρομολογείται η δημιουργία μόνιμης παροχής πλατφόρμας εκπαίδευσης, η πιστοποίηση των λειτουργών συμμόρφωσης, το σύστημα αξιολόγησης των λειτουργών του Συλλόγου.

Η κ. Βάκη είπε πως ο ΠΔΣ προώθησε την εφαρμογή του ijustice, τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, την ψηφιακή αναβάθμιση των Δικαστηρίων, τη διαχείριση των καθυστερημένων υποθέσεων, την ίδρυση του Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, και του Ταμείου Υποτροφιών.

Παράλληλα, ο ΠΔΣ μέσα στην χρονιά που μας πέρασε, είχε πολλές παρουσίες σε επιτροπές της Βουλής (41 στην Νομικών, 23 στην Οικονομικών, 22 στην Ενέργειας και Εμπορίου, 8 στην Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 5 στην Θεσμών, 2 στην Ελέγχου, 2 στην Υγείας, 4 στην Μεταφορών και μια στην Περιβάλλοντος).

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σειρά συναντήσεων με υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας, Διοικητή της ΚΤ, Έφορο Φορολογίας και Εταιρειών, αλλά και Υπουργούς. Επιπλέον, κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο πραγματοποιήθηκαν 56 σεμινάρια με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου. Μεταξύ άλλων, τα σεμινάρια αφορούσαν θέματα τεχνολογίας, οικογενειακού Δικαίου, διανοητικής ιδιοκτησίας, πτωχευτικού Δικαίου, βιώσιμης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, την ευθανασία, το προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς και σεμινάρια σε θέματα δημόσιου, αστικού και διοικητικού δικαίου.

«Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για τους δικηγόρους σήμερα είναι τεράστιες. Το σίγουρο είναι ότι δεν επαναπαυόμαστε αλλά καταβάλλεται μια συνολική προσπάθεια και βούληση για την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική διαχείριση χρόνιων προβλημάτων καθώς και απρόσμενων εξελίξεων», είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια.

ΚΥΠΕ

Home