Κοινή επιστολή με ερωτήματα ΠΕΚ-ΠΙΣ προς Πρόεδρο ΟΚΥπΥ

Κοινή επιστολή με ερωτήματα ΠΕΚ-ΠΙΣ προς Πρόεδρο ΟΚΥπΥ

Η επιστολή εστάλη με αφορμήπεριστατικό ασθενή

Κοινή επιστολή με μια σειρά από ερωτήματα για τα οποία ζητούν απαντήσεις απέστειλαν προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η επιστολή εστάλη με αφορμή το περιστατικό ασθενή τριών ετών, η οποία σύμφωνα με την θεράποντα ιατρό της που είναι ιδιώτης παιδίατρος, μη συμβεβλημένη με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, έχρηζε εισαγωγής για νοσηλεία στο νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος Γ’ στην Λευκωσία.

 

Όπως αναφέρεται, αντί το περιστατικό να ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία της άμεσης εισαγωγής για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση στο νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος Γ’, μέσω του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας όπου και αποτάθηκε αρχικά, παρατηρήθηκε μια αχρείαστη καθυστέρηση και ταλαιπωρία της οικογένειας του παιδιού λόγω της μη εγγραφής του μέχρι σήμερα σε λίστα προσωπικού ιατρού του Γενικού Συστήματος Υγείας.

 

Τα ερωτήματα που τίθενται στην επιστολή είναι αν αποτελεί προϋπόθεση για να νοσηλευτεί οποιοσδήποτε δικαιούχος του ΓεΣΥ σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ για επείγον περιστατικό, η εκ των προτέρων εγγραφή του σε λίστα προσωπικού ιατρού συμβεβλημένου με τον ΟΑΥ και αν δικαιούχος του ΓεΣΥ, ο οποίος επιλέγει να παρακολουθείται από μη συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ ιατρό, δύναται να παραπεμφθεί από τον ιατρό της επιλογής του για νοσηλεία επείγοντος περιστατικού σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ.

«Τι θα συμβεί με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ ως προς την νοσηλεία δικαιούχων στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ; Δικαιούχοι θα θεωρούνται μόνο οι εγγεγραμμένοι σε λίστες προσωπικών ιατρών του ΟΑΥ; Έχει ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος Γ’ λειτουργούν τα μοναδικά στην Κύπρο τριτοβάθμια κέντρα εντατικής νοσηλείας νεογνών και παιδιών», προστίθεται.

Home