Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς: Να κλείσει και να φύγει το Πουρνάρα

Offsite Team -
02.11.2022

Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς: Να κλείσει και να φύγει το Πουρνάρα

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Το κλείσιμο του Πουρνάρα και την μεταφορά του σε άλλη περιοχή ζητούν οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς μετά και τα τελευταία επεισόδια που διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή (28/10).

Ο κοινοτάρχης της Κοκκινοτριμιθιάς κ. Χριστάκης Μελετιές φιλοξενήθηκε την Τρίτη (1/11) στην εκπομπή Offsite on Air και περιέγραψε όλα όσα βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Παράλληλα τόνισε πως αν εφαρμοζόταν ο νόμος σωστά κανείς δε θα είχε παράπονο. «Η Κοκκινοτριμιθιά δέχεται το βάρος της μετανάστευσης εδώ και 7 χρόνια και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μας σεβαστεί».

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Μελετιέ

- Τι γίνεται στην Κοκκινοτριμιθιά; Έχουμε δει όλοι βίντεο και εικόνες, όμως σίγουρα κάποιος που δεν ζει στην περιοχή δεν μπορεί να δει την πραγματική έκταση του προβλήματος. Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει στην περιοχή; Πόσα άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός του Πουρνάρα και πόσοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής; 

Πλέον είναι πιο ήσυχα τα πράγματα. Αυτό που λέμε είναι πως τα μικρά αδικήματα, κλεψιές, που έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι όταν καταλάβουν ότι τους ανεχόμαστε, θα προχωρήσουν σε πιο βαριά εγκλήματα. Την Παρασκευή κυνηγούσαν ο ένας τον άλλο με σιδερολοστούς. Εάν δεν ήταν η Αστυνομία, θα σκοτώνονταν οι Κογκολέζοι. Εντός του Πουρνάρα αυτή τη στιγμή σύμφωνα και με τα στοιχεία της Κυβέρνησης, βρίσκονται περίπου 2400 άτομα. Όμως το βράδυ έρχονται πάρα πολλοί από Λεμεσό, Λακατάμια και μένουν εντός του Πουρνάρα. Εγώ υπολογίζω ότι μέσα στο Πουρνάρα βρίσκονται 3500-4000. Οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς είναι 5500-6000. 

- Τι ζητήσατε από τους αρμόδιους; Είχατε και συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών. Θα αλλάξει κάτι; Να πούμε ότι πέραν από τα προβλήματα στην περιοχή, εντός του Πουρνάρα ζουν και μικρά παιδιά με τις οικογένειες τους τα οποία σχεδόν καθημερινά βλέπουν και ζουν τέτοιες εικόνες. Και πρόβλημα να μην υπήρχε στην περιοχή δεν θα ήταν αυτός ο λόγος ικανός από μόνος του να αναλάβουν δράση οι αρμόδιοι ούτως ώστε να μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι σε ένα ασφαλές περιβάλλον; 

Είπα και στον Υπουργό και σε όλους τους αρμόδιους ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι ιδιώτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Υπάρχουν 5 φρουροί ασφαλείας για 3500-4000 άτομα και οι υπόλοιποι να είναι ιδιώτες -οι οποίοι σε ένα βαθμό είναι ανεύθυνοι- και στο τέλος την πληρώνουν οι κάτοικοι της κοινότητας. Πιστεύω πως αν εφαρμοζόταν ο νόμος σωστά κανείς δε θα είχε παράπονο. Η Κοκκινοτριμιθιά δέχεται το βάρος της μετανάστευσης εδώ και 7 χρόνια και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μας σεβαστεί, να δώσει μια ριζική λύση και να το μεταφέρει κάπου αλλού. Δηλαδή να κλείσει το Πουρνάρα γιατί εξυπηρετήσαμε αρκετό χρόνο. Ας πάει κάπου αλλού να εξυπηρετήσουν κι άλλοι Κύπριοι. 

- Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους κατοίκους; Υπήρχαν και περιπτώσεις όπου άτομα που διέπραξαν αδικήματα εντός της κοινότητας τελικά απλά παραλήφθηκαν από την Αστυνομία και επέστρεψαν στον χώρο του Πουρνάρα. Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι κάτοικοι όταν βλέπουν τέτοιας έκτασης επεισόδια μερικά μόλις μέτρα από τα σπίτια τους;

Για παράδειγμα προχθές, κρατούσαν σιδερολοστούς και κυνηγούσαν να σκοτώσουν κάποιους, η Αστυνομία τους μάζευε όλο το βράδυ από το χωριό και τους πήρε πίσω στο Πουρνάρα, δηλαδή δεν είχαν καμία επίπτωση. Όταν υπάρχει ανοχή, θα προχωρήσουν σε πιο βαριά εγκλήματα. Όταν λέγαμε πως οι μετανάστες κάνουν επαιτεία, πορνεία, κλοπές και τους παίρνει πίσω στο Πουρνάρα. Ο Υπουργός είπε κάποια πράγματα, τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω πως δε θα λύσουν το πρόβλημα ριζικά, αλλά είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Θα περιφράξει το Πουρνάρα ώστε να μην μπορούν οι έξω να μπαίνουν μέσα, και οι μέσα να βγαίνουν έξω. Αυτό είναι σωστό και θα περιορίσει τα εγκλήματα. Παράλληλα, θα επισπευσθούν οι απελάσεις και αυτό είναι ένα καλό μέτρο.

Όλα αυτά τα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από τον Υπουργό αλλά από διάφορες υπηρεσίες. Με τον τρόπο που κινείται η κρατική υπηρεσία στην Κύπρο, δε βλέπω να γίνονται πολλά πράγματα. Γι’αυτό και η απόφαση της κοινότητάς μας μαζί με τα οργανωμένα σύνολα, είναι να κλείσει το Πουρνάρα και να φύγει.  

Ο κόσμος ανησυχεί και βλέπει πολύ κακά πράγματα εντός της κοινότητας που διαπράττονται από αυτούς που μένουν στο Πουρνάρα. 

- Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες ότι έχουμε μετάδοση μολυσματικών ασθενειών εντός του Πουρνάρα – ακόμη και εντός του προσωπικού - ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν και κρούσματα εντός της κοινότητας. Ευσταθεί κάτι τέτοιο; 

Αυτά τα δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, δεν τα δηλώσαμε εμείς. Πράγματι όλες οι αρρώστιες που υπάρχουν στην Υποσαχάρια Αφρική μεταφέρονται από αυτούς εδώ και είναι λογικό, όπως είναι η Ηπατίτιδα Β, Φυματίωση. Είναι αρρώστιες που με πολλή κόπο και έξοδα εμείς στην Κύπρο τις έχουμε εξαλείψει και τώρα επιστρέφουν σιγά-σιγά. Ακούσαμε πως αρκετές νοσοκόμες ότι έπιασαν μολυσματικές ασθένειες. 

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Όλοι οι αρμόδιοι λένε ότι η Κύπρος έχει μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό και αυτό το πρόβλημα φαίνεται να το έριξαν στους ώμους της περιοχής. Τι προτίθεστε να πράξετε;

Εμείς τους είπαμε πως πρέπει ο μεταναστευτικός νόμος και να μην είναι τόσο φιλικός προς τους πρόσφυγες. Έχουν και αυτοί υποχρεώσεις, δεν έχουν μόνο δικαιώματα. Δεν πρέπει να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και να ξέρουν τα δικαιώματά τους. Κάποιος τους τα λέει και πρέπει να κυνηγηθούν αυτοί που τους φέρνουν. Επίσης πρέπει να σταματήσουν και κάποιες πολιτικές της Κυβέρνησης, όπως η επιδοματική πολιτική. Και νοείται πως δεν πρέπει να εφαρμόζονται επιλεκτικά νόμοι της ΕΕ. 

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη του κοινοτάρχη Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκη Μελετιέ

Home