Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός: Αεροσυνοδός μιλά στην Offsite - Όσα παράξενα έζησαν

Του Χαράλαμπου Ζάκου -
29.03.2020 - 06:39

Κορωνοϊός: Αεροσυνοδός μιλά στην Offsite - Όσα παράξενα έζησαν

Thumbnail
Αεροσυνοδός μίλησε στην Offsite περιγράφοντας μέσα από τα δικά της μάτια την πανδημία του κορωνοϊού…

Η Κύπρος μετρά 5 νεκρούς και 179 κρούσματα από την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι και το Σάββατο 28/3, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30.780 άτομα, με 662.073 κρούσματα, ενώ 139.426 έχουν αποθεραπευτεί. 

Η πρωτόγνωρη και επικίνδυνη αυτή πανδημία έχει θέσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολλές χώρες οι οποίες υιοθέτησαν αυστηρά μέτρα για περιορισμό των μετακινήσεων. 

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα ήταν και η απόφαση για το κλείσιμο των αεροδρομίων για επιβατικές πτήσεις, κάτι που συνέβη και στην Κύπρο. 

Εμείς επικοινωνήσαμε με αεροσυνοδό, η οποία μίλησε στην Offsite, θέτοντας της ερωτήσεις για το πώς το ιπτάμενο προσωπικό και το προσωπικό καμπίνας αντιμετωπίζει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. 

*Για ευνόητους λόγους ζήτησε να κρατηθεί τόσο η ανωνυμία της ίδιας, όσο και της αεροπορικής εταιρείας για την οποία εργάζεται 

1. Πώς αντιμετωπίζετε την ιδιαίτερη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί; 

«Η κατάσταση είναι πράγματι επικίνδυνη, παρόλα αυτά προσπαθώ αρχικά να μην πανικοβάλλομαι, τηρώ τους κανόνες υγιεινής στο μέγιστο, μένω στο σπίτι, κάνω υπομονή και εύχομαι για το καλύτερο».

2. Πρόσεξες – πέραν από μάσκες και τα υπόλοιπα – να υπήρξε διαφορά στη συμπεριφορά των επιβατών; 

«Οι επιβάτες μας ερχόμενοι στα αεροσκάφη μας είναι εμφανώς ανήσυχοι και φοβισμένοι. Οι περισσότεροι φορούν μάσκες και γάντια ,ενώ υπάρχουν και κάποιοι που μας ρωτούν εάν έχουμε διαθέσιμες για να τους προσφέρουμε. Κάποιοι άλλοι μετακινούνται σε κενές θέσεις ,ώστε να αποφεύγουν το μεγάλο συνωστισμό».

3. Ποιο ήταν το πιο περίεργο περιστατικό που σου συνέβη σε πτήση μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού 

«Στο ξεκίνημα της εξάπλωσης του κορονοϊου ,όταν ακόμα βρισκόταν στα όρια της Κίνας, ήταν αρκετοί οι επιβάτες που δυσανασχετούσαν ή ζητούσαν να μετακινηθούν σε άλλη θέση ,όταν διαπίστωναν ότι κάθονται δίπλα σε επιβάτη ασιατικής καταγωγής. Ήταν όμως κάτι διαχειρισιμο, όχι κάτι που να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση».

4. Εσείς τι μέτρα λαμβάνετε; Τι είναι αυτό που μπορεί να σας ανησυχήσει ιδιαίτερα; Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίζετε μετά την πανδημία; 

«Η εταιρεία μας, μας προστάτεψε από την αρχή της εξάπλωσης του ιού , προμηθεύοντας μας με αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια, καθώς και με μάσκες και γάντια ,τα οποία ήταν στη δική μας ευχέρεια να τα χρησιμοποιήσουμε όταν θεωρούσαμε ότι είναι απαραίτητο και χρειάζεται. Είδαμε πάντοτε αποθέματα τόσο για τα πληρώματα μας όσο και τους επιβάτες που ενδεχομένως να μας ζητούσαν».

«Πάντα όταν ανεβαίνεις στο αεροπλάνο έχεις πολλά πράγματα να ανησυχείς πέρα από τον ιό που είναι κάτι που έχει προκύψει τώρα. Η δουλειά μας είναι να μεταφέρουμε τους επιβάτες με ασφάλεια.. Στόχος της κάθε πτήσης είναι να προσγειώνεται το αεροσκάφος και να έχουμε φτάσει όλοι ασφαλείς στον προορισμό μας. Γι'αυτό το λόγο λαμβανουμε και τα απαραίτητα μέτρα».

«Εμένα προσωπικά δεν με τρομάζει τόσο να κολλήσω εγώ τον ιό. Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι να μην μεταφέρω τον ιό σε κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς μου. Και επειδή ακριβώς εξακολουθώ ακόμα να πετάω και να έρχομαι σε επαφή με κόσμο ,τηρώ στο έπακρο τους κανονισμούς της πολιτείας και μένω αποξενωμένη από την οικογένειά μου».

5. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω κορωνοϊού. Πώς βλέπετε το μέλλον σας; Σας ανησυχεί; Υπήρχε στιγμή που να είπες "σήμερα δεν ταξιδεύω"; 

«Είναι κάτι πολύ δύσκολο και παράλληλα θλιβερό να μην μπορείς να αγκαλιάσεις και να δεις από κοντά τους ανθρώπους που αγαπάς. Είναι πολύ δύσκολο επίσης να μάθεις ξαφνικά  να ακολουθείς μια διαφορετική καθημερινότητα με αυστηρούς περιορισμούς ,ένας εκ των οποίων είναι και ο εγκλεισμός στο σπίτι ,που θεωρώ είναι και ο πιο δύσκολος σε συνδυασμό με την αποξένωση από τα αγαπημένα σου πρόσωπα . Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να συμβιβαστούμε για όσο αυτό χρειάζεται ,έως ότου μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊου».

«Σίγουρα οι καταστάσεις που βιώνουμε με έχουν ανησυχήσει , όπως όλους μας άλλωστε και φυσικά δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές με προβλημάτισε ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων στην αεροπορία . Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων και πολύ τυχερή που ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δουλεύουν - ακόμα. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη όσο πιο πολύ μπορώ και να σκέφτομαι θετικά για το μέλλον ,το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς αβέβαιο για όλους μας . Έχω μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη στην εταιρεία μου, η οποία διαθέτει στέρεες βάσεις και πιστεύω θα ξεπεράσει και αυτήν την πρόκληση ,όπως το χε κάνει άλλωστε κι άλλες φορές στο παρελθόν ( χτύπημα 11ης Σεπτεμβρίου , SARS ,οικονομική κρίση 2009-15)».

«Δεν έχει υπάρξει φορά που να σκεφτώ ότι δεν θέλω να ταξιδέψω,διότι όπως σας είπα αισθάνομαι ασφαλής τόσο με τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία και η εταιρεία μου ,όσο και εγώ ατομικά».

6. Τι θα ήθελες να συμβουλέψεις τους ταξιδιώτες;

«Θα ήθελα να συμβουλεύσω τους ταξιδιώτες να παραμένουν ψύχραιμοι. Να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων διότι αφορά τόσο τους ίδιους ,όσο και τους συνταξιδιώτες τους και κατ'επεκταση όλους μας .Να σέβονται τους υπαλλήλους των αεροδρομίων και αεροσκαφών ,να φορούν μάσκα όσο μπορούν για να προστατεύουν /ονται από τους διπλανούς τους και όλα θα πάνε καλά! Να θυμόμαστε όλοι ότι είναι και ατομική ευθύνη του καθένα από εμάς να περιορίσουμε τη διάδοση του κορωνοϊου.  Το ιπτάμενο προσωπικό θα είμαστε εδώ να κάνουμε μαζί, ξανά, όμορφα και απολαυστικά ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς . Μέχρι τότε stay safe!». 

 

*φωτογραφία αρχείου 

Home