Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός: Δεν επείγει να εμβολιαστούν παιδιά & έφηβοι στην Κύπρο

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
11.06.2021 - 06:00

Κορωνοϊός: Δεν επείγει να εμβολιαστούν παιδιά & έφηβοι στην Κύπρο

Λανθασμένος ο εμβολιασμός παιδιών αν δεν είναι απαραίτητος λέει ο δρ Πέτρου - Θα λάβει έγκριση και το εμβόλιο της Moderna για χορήγηση σε έφηβους

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Μερικές μονάδες μακριά από τον στόχο που έθεσε εξαρχής βρίσκεται η Κύπρος, σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού της. Μέχρι τις 9 Ιουνίου ποσοστό 57,6% του πληθυσμού έλαβε την 1η δόση του εμβολίου ενώ το 37,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. 

Τις επόμενες εβδομάδες η Πύλη Εμβολιασμού αναμένεται να ανοίξει για όλους τους δικαιούχους άνω των 18 ετών ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας στις ηλικίες 20-40 ετών καταγράφονται οι λιγότεροι εμβολιασμοί και ταυτόχρονα τα περισσότερα κρούσματα. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τι γίνεται όμως με τους εμβολιασμούς των παιδιών; 

Τέλη Μαΐου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για χρήση του στις ηλικίες 12-15 ετών. 

Μιλώντας στην Offsite η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου τόνισε αρχικά πως προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα για εμβολιασμό των παιδιών και προηγείται η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης των ενήλικων ατόμων. 

Εξηγώντας το σκεπτικό του EMA για την έγκριση χρήσης του εμβολίου σε έφηβους η δρ Παναγιωτοπούλου δήλωσε πως η απόφαση λήφθηκε έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να εμβολιαστούν και προστατευθούν τα ευάλωτα παιδιά και κυρίως αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. 

«Υπήρχε αρκετός προβληματισμός ωστόσο με αυτό το σκεπτικό αποφάσισε να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer. Παρόλο που ο EMA έδωσε την έγκριση ανέφερε πως η κάθε χώρα μπορεί να προχωρήσει όπως θέλει με την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών»

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο η δρ Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως είναι μια απόφαση η οποία υπολείπεται και θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Τόνισε πως οι αρμόδιες αρχές της χώρας παρακολουθούν και το τι εφαρμόζεται στις άλλες χώρες κυρίως για το εάν θα εμφανιστούν τυχόν παρενέργειες. 

Στο μεταξύ έγκριση για επέκταση της χρήσης σε εφήβους αναμένεται να λάβει και το εμβόλιο της Moderna. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που εγκριθεί, το εμβόλιο της Moderna θα μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. 

Δρ Πέτρου: Λανθασμένος ο εμβολιασμός παιδιών αν δεν είναι απαραίτητος

Την ίδια ώρα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα εμβολιασμού δρ Χρίστος Πέτρου, επισημαίνει πως ο εμβολιασμός των παιδιών εάν δεν είναι απαραίτητος τότε μπορεί να είναι και λανθασμένος.

Εξηγώντας ανέφερε πως απαραίτητος εμβολιασμός για τον ίδιο αφορά ευάλωτα παιδιά (πχ ανοσοκατεσταλμένα) ή παιδιά που πρέπει να προστατεύσουν από τυχόν μετάδοση του ιού ευάλωτους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Από τη στιγμή που κάποιες αφρικανικές χώρες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εμβολιαστεί ούτε το 1% του πληθυσμού τους δεν θεωρώ απαραίτητο να χορηγήσουμε εμείς εμβόλια σε ομάδες όπου δεν θα έχει πραγματικό όφελος ο εμβολιασμός», έγραψε ο δρ Πέτρου για να προσθέσει πως «δεν θα είμαστε ασφαλείς αν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Αλίμονο να μείνει να καλπάζει ο ιός στην Αφρική και να προκύψει ενδεχομένως καμία άλλη σοβαρή μετάλλαξη».

Καταληκτικά ο δρ Πέτρου σημείωσε πως κάθε απόφαση φυσικά πρέπει να λαμβάνεται με την σωστή ενημέρωση γονέων και παιδιών και συζήτηση με τον παιδίατρο, χωρίς εξαναγκασμούς. 

Home