Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός και φοιτητές Ην. Βασιλείου: Επηρεάζονται; Τι αλλάζει

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 20.04.2020

Κορωνοϊός και φοιτητές Ην. Βασιλείου: Επηρεάζονται; Τι αλλάζει

Thumbnail
Πως θα γίνονται τα μαθήματα και πως αλλάζουν τα κριτήρια εισδοχής - Τι λέει Σύμβουλος Σπουδών

Ανατροπές σε όλα τα επίπεδα έφερε η πανδημία ανά το παγκόσμιο τους τελευταίους μήνες αναγκάζοντας αρκετούς να αλλάξουν τα προγραμματισμένα τους σχέδια για την επόμενη χρονιά. Μια κατηγορία εξ αυτών είναι και σημερινοί οι τελειόφοιτοι μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών Λυκείων που προγραμμάτιζαν τις σπουδές τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο Σύμβουλος Σπουδών και Διευθυντής του Photiades Education, Δημήτρης Φωτιάδης, μίλησε στην Offsite και εξήγησε πως διαμορφώνονται πλέον τα σχέδια των μελλοντικών φοιτητών που σχεδιάζουν να μπουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου με τη νέα σχολική χρονιά. 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<< 

-Τι γίνεται με τους μαθητές που ετοίμαζαν τις αιτήσεις τους για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια; Υπάρχουν μαθητές που άλλαξαν γνώμη λόγω της κατάστασης; 

Η διαδικασία για την εισδοχή τους στα Βρετανικά Πανεπιστήμια συνεχίζεται κανονικά και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα Πανεπιστήμια. Υπάρχει μια γενική ανησυχία και είμαστε σε επαφή με τα παιδιά και τους γονείς τους. Υπάρχουν ορισμένοι γονείς που είναι ιδιαίτερα προστατευτικοί με τα παιδιά τους και  πιθανό να προτιμήσουν να μείνουν στην Κύπρο να πάνε σε κάποιο Πανεπιστήμιο εδώ. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μειονότητα των γονιών. 

-Ποια είναι η ενημέρωση από τα Πανεπιστήμια για την επόμενη χρονιά μέχρι στιγμής; 

Είμαστε σε επαφή με τα Πανεπιστήμια. Εκπροσωπούμε κορυφαία Πανεπιστήμια όπως το Kings College of London, το University of Warwick και άλλα, τα οποία προσανατολίζονται σε λύσεις online μαθημάτων. Τα Πανεπιστήμια έχουν όλα τα μέσα ώστε να κάνουν online learning άρα στην χειρότερη περίπτωση που οι φοιτητές δε θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Αγγλία θα ξεκινήσουν τα μαθήματα online.

Υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα για κάποια μαθήματα τα οποία έχουν εργαστήρια, αλλά και εκεί μπορεί να βρεθεί λύση αν για παράδειγμα καλυφθεί αρχικά το θεωρητικό κομμάτι κατά τον πρώτο χρόνο σπουδών. Η άλλη λύση είναι να καθυστερήσουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα για παράδειγμά αντί τον Σεπτέμβριο να το παρατείνουν για πιο μετά. Κατά την άποψη μου, υπάρχουν λύσεις. Οι φοιτητές θα μπορέσουν να ενσωματωθούν και να κάνουν μαθήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δε θα χαθεί η χρονιά. 

-Τι γίνεται με τις εξετάσεις για εισδοχή στα Πανεπιστήμια που αναβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού; Πως θα εξασφαλίσουν τους βαθμούς για να μπουν στα προγράμματα σπουδών;

Το θέμα των εξετάσεων για εισδοχή στα Πανεπιστήμια έχει αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες για εισδοχή στα Πανεπιστήμια: 

Υπάρχουν μαθητές οι οποίοι εξασφαλίζουν μια θέση αν εξασφαλίσουν συγκεκριμένους βαθμούς στο απολυτήριο τους.  Η κατηγορία αυτή αφορά αρκετά παιδιά των δημοσίων σχολείων, τα οποία έχουν θέσεις αυτή τη στιγμή αλλά με βάση τους βαθμούς που θα είναι στο απολυτήριο τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιμένουμε μόνο την έκδοση των απολυτηρίων για να τα στείλουμε και να επικυρωθεί η εισδοχή τους. 

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων που χρειάζονται τις εξετάσεις A Level για εισδοχή στα πανεπιστήμια. Για αυτά τα παιδιά ήδη αποφασίστηκε ότι τα σχολεία τους θα τους αξιολογήσουν και θα υποβάλουν τους βαθμούς τους, με βάση την απόδοση τους και διάφορα άλλα κριτήρια που δόθηκαν από τα Πανεπιστήμια. Οι αξιολογήσεις των σχολείων θα είναι σε λίστες με τη σειρά από τον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία μέχρι την χαμηλότερη.  Τα σχολεία θα στείλουν τις αξιολογήσεις, τα Πανεπιστήμια θα χρησιμοποιήσουν ένα αλγόριθμο με βάση τα αποτελέσματα και θα εκδώσουν τους βαθμούς. Με βάση τους τελικούς βαθμούς που θα διαμορφώσουν θα εκδώσουν πιστοποιητικό για τον κάθε μαθητή. 

Ήδη τα σχολεία ξεκίνησαν να ετοιμάζουν τις αξιολογήσεις τους και σύμφωνα με την οδηγία που ήρθε από τον οργανισμό εξετάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.  Τα σχολεία κάνουν την αξιολόγηση με βάση την απόδοση των παιδιών μέχρι τη μέρα που σταμάτησαν τα μαθήματα, ωστόσο υπάρχει το δικαίωμα να κάνουν και επιπρόσθετες αξιολογήσεις των online μαθημάτων σε περίπτωση που το επιθυμούν. 

Σημειώνεται ότι ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιήσουν τα Πανεπιστήμια θα λαμβάνει υπόψιν και την απόδοση του σχολείου τα προηγούμενα χρόνια, σε περίπτωση που κάποιο σχολείο δεν δώσει αντικειμενική αξιολόγηση για να βοηθήσει τους μαθητές του. Επιπλέον για την κάθε αξιολόγηση το σχολείο θα πρέπει να κρατάει “αποδείξεις” που θα δικαιολογούν την βαθμολογία σε περίπτωση που τα ζητήσει κάποιο πανεπιστήμιο. Με αυτό τον τρόπο θα είναι αξιοκρατική η βαθμολογία. Έτσι, θα βγουν οι βαθμοί κανονικά και θα πάρουν τις θέσεις τους.

Υπάρχει άλλη μια κατηγορία παιδιών - συνήθως δημοσίων σχολείων -  που για να γίνουν δεκτά στο Πανεπιστήμιο χρειάζονται την εξέταση των Αγγλικών (ielts, igce κτλ) ή εξετάσεις άλλων μαθημάτων που θα την έδιναν αυτούς τους μήνες αλλά αναβλήθηκαν. Η λύση που βρήκαν αρκετά Πανεπιστήμια για αυτές τις περιπτώσεις είναι τα online test. Στα test αυτά ένας μαθητής μπορεί και να κάνει πρακτική, αλλά και να δώσει και την εξέταση κανονικά. Επιπλέον, υπάρχουν Πανεπιστήμια που έχουν το δικό τους online test ενώ σε περιπτώσεις που ο μαθητής έχει lower condition του προσφέρει course με online μαθήματα και όταν περάσει την εξέταση προχωράει. 

-Υπό τις συνθήκες που ζούμε σήμερα, υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των deadlines ή και των κριτηρίων εισδοχής;  

Ήδη υπάρχει παράταση δύο εβδομάδων για αποδοχή των offers από τα παιδιά. Υπολογίζουμε ότι θα δώσουν και περισσότερη παράταση. Τα deadlines για να παρουσιάσουν οι μαθητές τα αποδεικτικά με τα οποία θα μπουν στα Πανεπιστήμια είναι για το τέλος Αυγούστου. Οπότε υπολογίζουμε ότι και τα απολυτήρια τους να καθυστερήσουν μέχρι τον Ιούλιο θα φτάσουν την προθεσμία. Υπάρχει περιθώριο. 

Σχετικά με τα κριτήρια εισδοχής, τα Πανεπιστήμια θα δουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και πιστεύω ότι θα είναι πιο ευέλικτοι λόγω των συνθηκών. Το πιο σημαντικό για τα Πανεπιστήμια είναι το παιδί να καταφέρει να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα σπουδών. 

-Πως προχωρούν οι διαδικασίες για την κράτηση εστιών; 

Κλείνουμε τις εστίες με το πλάνο ότι τα παιδιά θα πάνε κανονικά με την νέα χρονιά. Αν δεν θα πάνε θα ακυρωθούν τα συμβόλαια και πιστεύουμε ότι θα τους επιστραφεί και η προκαταβολή που έδωσαν. Συνεχίζουμε κανονικά όλες τις διαδικασίες και προσαρμοζόμαστε ανάλογα με το τι θα γίνει. 

-Σε περίπτωση online μαθημάτων αλλάζουν οι τιμές των διδάκτρων;

Δεν είχαμε κάποια ενημέρωση μέχρι στιγμής. Δεν εκτιμάται να αλλάξουν οι τιμές γιατί τα μέσα που υπάρχουν σήμερα παρέχεται εξίσου αξιόλογο μαθήμα. Θα υπάρξει ενημέρωση αν αλλάξει κάτι.

Επίσης, σημειώνεται ότι για αυτό τον χρόνο οι τιμές παραμένουν φυσιολογικές, αυτές δηλαδή που πληρώνουν και οι Βρετανοί και επιπλέον οι φοιτητές επωφελούνται του φοιτητικού δανείου. Λόγω του Brexit δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο. 

 

Home