Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός-Κύπρος: Τι γίνεται με μάσκες και αντισηπτικά στην αγορά

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 08.03.2020

Κορωνοϊός-Κύπρος: Τι γίνεται με μάσκες και αντισηπτικά στην αγορά

Thumbnail
Τι λέει η πρόεδρος των φαρμακοποιών στην Offsite

Παγκόσμια αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί με τη ραγδαία εξάπλωση του ιού του νέου κορωνοϊού. Παρόλο που στην Κύπρο δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής κάποιο κρούσμα κορωνοϊού αρμόδιοι, αλλά και πολίτες φαίνεται να είναι σε κινητοποίηση και προετοιμασμένοι για την πιθανότητα εμφάνισης του και στην Κύπρο.

Στα μέτρα προφύλαξης από τον ιό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν αντισηπτικά και μάσκες, τα οποία αρκετοί πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις των προϊόντων αυτών σε μερικά φαρμακεία. 

Όπως δήλωσε στην Offsite η Ελένη Πιέρα, Πρόεδρος του Συνδέσμου των Φαρμακοποιών, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν ορισμένες ελλείψεις στην κυπριακή αγορά. “Υπήρξαν ελλείψεις στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα σε ορισμένες μάρκες αντισηπτικών. Ωστόσο, οι ελλείψεις καλύφθηκαν και όλα κύλησαν ομαλά την εβδομάδα που διανύσαμε(02-09/03). Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να έχουν τις ποσότητες που επιθυμούν. Κάνουν μεγαλύτερες παραγγελίες, και λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες, γιατί υπάρχει αυξημένη ζήτηση ανά το παγκόσμιο, αλλά η κατάσταση αντιμετωπίζεται”. 

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά η κα Πιέρα δήλωσε ότι οι τιμές εξομαλύνονται σιγά σιγά, ενώ την ίδια στιγμή ο κόσμος άρχισε να ευαισθητοποιείται και να αγοράζει πιο συνειδητά και λογικές ποσότητες. 

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε το κοινό την Παρασκευή(06/03) σχετικά με τις νέες οδηγίες για τον ιό. 

“Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι αναθεωρεί τις οδηγίες για τους ταξιδιώτες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες και κατηγοριοποιεί τις χώρες προέλευσής τους ως εξής:

Κατηγορία 1: Όλοι οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην επαρχία Hubei της Κίνας θα πρέπει να τίθενται σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση.

Κατηγορία 2: Στους επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην υπόλοιπη Κίνα, Βόρεια Ιταλία (περιοχές βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας), Δημοκρατία της Κορέας, Ιαπωνία, Ιράν, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ θα δίνονται οδηγίες για αυτοπεριορισμό στην οικία τους για 14 μέρες (περιορισμός στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων).

Κατηγορία 3: Επιβάτες που φθάνουν από την Ελλάδα (Νομός Αχαΐας και Ηλείας και Ζάκυνθος), Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, την κεντρική και νότια Ιταλία θα πρέπει να αυτοπαρακολουθούνται χωρίς περιορισμούς στη μετακίνηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό Κέντρο 1420 αναφέροντας το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τους.

Επίσης, προς άρση των λανθασμένων εντυπώσεων που δημιουργούνται από σχόλια περί ελλιπούς υγειονομικού ελέγχου για το νέο κορωνοϊό στα ιατρεία των νόμιμων αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζει τα εξής:

Σε έλεγχο στα ιατρεία υποβάλλονται ΜΟΝΟ  επιβάτες που προέρχονται από τις εξής χώρες: Κίνα, Δημοκρατία της Κορέας, Ιαπωνία, Ιράν, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Βόρεια Ιταλία (όλες οι περιοχές που βρίσκονται βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας).

Οι επιβάτες αυτοί οδηγούνται μέσω της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) προς το ιατρείο του αεροδρομίου, για εκτίμηση της κατάστασης του κάθε επιβάτη ξεχωριστά, από επαγγελματίες υγείας. Γίνεται θερμομέτρηση και καταγραφή του ταξιδιωτικού και ιατρικού ιστορικού.

Όσοι από αυτούς τους επιβάτες που επισκέφθηκαν τις πιο πάνω χώρες ΔΕΝ παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, τούς δίνονται οδηγίες για αυτοπεριορισμό στην οικία τους για 14 μέρες (περιορισμός στενών επαφών και κινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων). 

Επίσης, μετά από οδηγίες των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, οι επιβάτες πτήσεων που έρχονται στην Κύπρο από διαφορετικές από τις προαναφερθείσες χώρες, καλούνται όπως κατά την άφιξή τους ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές κατά πόσον έχουν μεταβεί τις τελευταίες 14 ημέρες στις εν λόγω χώρες υψηλού κινδύνου, ώστε να υποβληθούν σε υγειονομικό έλεγχο. Επιπλέον, σε έλεγχο υποβάλλονται άτομα που δηλώνουν ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό κορωνοϊού ή παρουσιάζουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, δύσπνοια). 

Η ίδια διαδικασία ελέγχου ακολουθείται επίσης σε όλα τα άλλα νόμιμα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία (λιμάνια, μαρίνες), καθώς και στα οδοφράγματα. Συγκεκριμένα, όλοι οι διερχόμενοι απαντούν στο ίδιο ερωτηματολόγιο και εάν βάσει  των  απαντήσεων κριθεί  ότι  πρέπει  να  γίνει περαιτέρω διερεύνηση τότε ενεργοποιούνται τα σχετικά πρωτόκολλα. 

To Yπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που ακολουθούνται όχι μόνον είναι συμβατά με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμη πιο αυστηρά. 

Με την ευκαιρία αυτή το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως τηρούν τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας. Όσοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού καλούνται όπως επικοινωνούν ΑΜΕΣΩΣ με το τηλεφωνικό Κέντρο 1420. Συνεχής ενημέρωση και επίσημη πληροφόρηση με οδηγίες για το νέο κορωνοϊό αναρτώνται από το Υπουργείο Υγείας την ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεύθυνση ΕΔΩ

 

Home