Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από δέματα; Τι λέει Επιδημιολόγος

Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από δέματα; Τι λέει Επιδημιολόγος

Τι γίνεται με τα δέματα απο Κίνα στην Κύπρο; Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό – Τι αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην Offsite

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η ταχύτατη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού καθώς τα θύματα και τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία από μέρα σε μέρα.

Κόκκινο καμπανάκι έχει σημάνει και στην Κύπρο αφού οι Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό προσπαθώντας να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο με λήψη μέτρων για τον ιό.

>> Διαβάστε επίσης: Διεθνή Μέσα: Πέθανε ο πρώτος Αμερικανός από τον κορωνοϊο <<

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με τα δέματα που έρχονται από Κίνα, αφού πολλοί είναι οι πολίτες που παραγγέλνουν επί καθημερινής βάσης αντικείμενα από κινέζικες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Αρκετοί πολίτες ακύρωσαν τις παραγγελίες τους καθότι δεν γνωρίζουν εάν υπάρχει η  πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω των δεμάτων που θα παραλαμβάνονταν από την Κίνα.

Ανακοίνωση από τα Κυπριακά ταχυδρομεία αναφέρει πως η παραλαβή δεμάτων από την Κίνα έχει προσωρινά διακοπεί. Υπάρχει όμως πιθανότητα κάποιος να λάβει τον ιό από δέμα;

>> Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο γιατρός που προειδοποιούσε πρώτος για τον κορωνοϊό <<

Ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βονιάτης μίλησε στην Offsite για το πως μπορεί να μεταδοθεί ο ιός και μας ενημέρωσε σχετικά με όλες τις σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό.

Image result for δεματα απο κινα

Τι ανάφεραν στην Offsite λειτουργός των κυπριακών ταχυδρομείων και αρμόδιο άτομο από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την κατάσταση με τα δέματα από Κίνα.

Η παραλαβή και διανομή δεμάτων από Κίνα έχει διακοπεί

Σε επικοινωνία μας με λειτουργό των Κυπριακών Ταχυδρομείων, μας αναφέρθηκε ότι  επειδή  οι αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους προς Κίνα, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία σταμάτησαν να παραλαμβάνουν δέματα που πρέπει να αποσταλούν ή που παραλαμβάνονται από την Κίνα.

Image result for κυπριακα ταχυδρομεια

Ο λειτουργός ανέφερε στην Offsite πως τα δέματα που παραλήφθηκαν στην Κύπρο θα διανεμηθούν αλλά όσα δεν παραλήφθηκαν θα καθυστερήσουν μέχρι νεότερης ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία εξέδωσαν στις 30 Ιανουάριου ανακοίνωση που αναφέρει πως: Λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού στην Κίνα, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα. Ως εκ τούτου, αναμένεται να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην άφιξη ταχυδρομικών αντικειμένων από Κίνα. Ταυτόχρονα, έχει ανασταλεί μέχρι νεότερης ειδοποίησης η αποδοχή και η αποστολή ταχυδρομικών αντικειμένων που έχουν προορισμό την Κίνα. Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα προβαίνουν σε ενημέρωση των πελατών τους.

Image result for δεματα

Ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βονιάτης, σε ότι αφορά την μετάδοση του ιού από δέματα από Κίνα, ανέφερε πως είναι πολύ απίθανο κάποιος να κολλήσει τον ιό από δέμα.

Ο λόγος είναι διότι τα δέματα για να έρθουν από την Κίνα στην Κύπρο χρειάζονται τουλάχιστο δυο 24ωρα. Ο ιός δεν μπορεί εύκολα να επιβιώσει για 48 ώρες.

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τα δέματα από Κίνα σταμάτησαν να διανέμονται, ο ειδικός ανάφερε πως ακόμη και να παραλάβει κάποιος ένα δέμα που έχει μέσα, για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα είναι πολύ απίθανο να πάρει τον ιό. «Δεν έχουμε κανένα τεκμηριωμένο κρούσμα που να μολύνθηκε κάποιος με αυτό το τρόπο.»

Σε επικοινωνία μας με αρμόδιο άτομο του Υπουργείου Υγείας, μας διαβεβαίωσε πως η μετάδοση του ιού από δέμα από Κίνα που περιέχει αντικείμενο είναι πολύ απίθανο να συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βονιάτης μας διαφώτισε με τις γνώσεις του σχετικά με τον κορωναϊό για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Image result for κορωναιος κινα

Τι είναι ο κορωναϊός– Από που προήλθε

Είναι γνωστό ότι ξεκίνησε στην Κίνα, από μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν. Ξεκίνησε από άτομα που κατανάλωσαν ύποπτα εδέσματα με φίδια, νυχτερίδες κτλ. Βεβαίως ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί με ακρίβεια ποιά ήταν αυτά τα εδέσματα.

Τι προκαλεί

Ο γιατρός εξήγησε πως, ο κορωναϊός προκαλεί πνευμονία μέχρι και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και αυτός είναι ο λόγος που μας ανησυχεί.

Image result for κορωναιος κινα

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα του ιού είναι βήχας, δύσπνοια και κυρίως πυρετός και αδιαθεσία γενικά. Αυτά αφορούν κυρίως τις σοβαρές μορφές όπου υπάρχει δύσπνοια λόγω της πνευμονίας.

Όπως σημείωσε ο γιατρός υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις ατόμων που δεν νοσούν σοβαρά, και νοσούν όπως σε ένα απλό κρυολόγημα με ελαφρύ πυρετό και υπάρχουν ελαφρά συμπτώματα, για παράδειγμα λίγος βήχας.

Αντιμετώπιση του ιού

Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, ούτε εμβόλιο για πρόληψη και αντιμετωπίζεται  με υποστηρικτική, συμπτωματική θεραπεία.

Πως μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο

Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια, δηλαδή με τον βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία όπως για παράδειγμα η γρίπη. Επίσης μπορεί ακόμα να μεταδοθεί και με την άμεση επαφή, για παράδειγμα με χειραψία.

Image result for δεματα απο κινα

Η χρήση μάσκας

Ο άνθρωπος που νοσεί με τον ιό εάν φέρει μάσκα υπάρχει περίπτωση να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλα πρόσωπα, αλλά μια συνηθισμένη μάσκα δεν προστατεύει τους υπολοίπους. Όπως εξήγησε ο γιατρός κάποιος που θέλει να προστατευθεί από τον ιό πρέπει να φέρει  αναπνευστικές μάσκες δηλαδή ειδικές μάσκες.

Από τρόφιμα ;

Ο κ. Βονιάτης είπε πως από τα τρόφιμα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα, για παράδειγμα τρόφιμα που να είναι μολυσμένα. Ο γιατρός τόνισε πως η παραλαβή τροφίμων από την Κίνα θα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει.

 

>> Διαβάστε όλες τις εξελίξεις και όσα προηγήθηκαν με τον ιό εδώ! <<

Home