Κορωνοϊός: Πάει Υπουργικό η καραντίνα - Λήψη αποφάσεων

Κορωνοϊός: Πάει Υπουργικό η καραντίνα - Λήψη αποφάσεων


Ποιοι και γιατί αντιδρούν

H έξαρση του κορωνοϊού ακόμα… και στη γειτονιά μας με τα θανατηφόρα κρούσματα στην Ιταλία και πληροφορίες για άτομα που νόσησαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε γειτονικές μας χώρες φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για τη δημιουργία χώρων καραντίνας και στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Υγείας παίρνει σήμερα Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση ώστε να αποφασιστούν τελεσίδικα οι χώροι για τη μεταφορά των προσώπων που έρχονται σε επαφή με ασθενείς του κορωνοϊού. Δυο χώροι θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού: Πρώτο: Ο κατασκηνωτικός χώρος της ΣΕΚ στο χωριό Καννάβια και η εδώ και χρόνια ακατοίκητη παλιά οικία του εκάστοτε διευθυντή του Νοσοκομείου Κυπερούντας στο δρόμο Κυπερούντας - Καρβουνά.

Οι δυο κοινότητες αντιδρούν σφόδρα στην επιλογή του Υπουργείου Υγείας. Ο κοινοτάρχης Κανναβιών Ξενάκης Ξενοφώντος μιλώντας στην Offsite, ανέφερε ότι «ως κοινότητα αντιδρούμε έντονα στην απόφαση για τη δημιουργία που θα λειτουργεί ως καραντίνα στο κατασκηνωτικό χώρο στα Καννάβια». O κ. Ξενοφώντος είπε ότι η κοινότητα δεν ρωτήθηκε ενώ είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε με άλλους τρόπους τους κατασκηνωτικούς αυτούς χώρους».

Ο κοινοτάρχης Κανναβιών είπε ότι την Τετάρτη αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου είχε επαφές με τη ΣΕΚ γι’αυτό το θέμα.

Κοιν. Κυπερούντας: «Δεν είναι κατάλληλο το μέρος»

Ως ακατάλληλη χαρακτήρισε την οικία του εκάστοτε διευθυντή του Νοσοκομείου Κυπερούντας ο κοινοτάρχης του ορεινού θερέτρου Γιώργος Παναγιώτου. Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «χωρίς να  σημαίνει ότι δεν θέλουμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού,είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία του χώρου καραντίνας στην κοινότητα μας. Είμαι σε θέση να σας πω ότι η ακατοίκητη οικία εδώ και χρόνια του εκάστοτε διευθυντή του Νοσοκομείου Κυπερούντας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τέτοιο εγχείρημα».

Παρά τις αντιδράσεις ο Υπουργός Υγείας Κ. Ιωάννου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν θα ΄διαπραγματεύεται με τις κοινότητες για το θέμα αυτό. Παράλληλα, στις σκέψεις της Κυβερνησης βρέθηκαν και άλλοι χώροι όπως οι θερινές κατοικίες των Βρετανών στο Τρόοδος, τα θερινά καταλύματα στο Μενεού και ο χώρος του παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας αλλά για διάφορους λόγους αποκλείστηκαν.

>>>>Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις>>>>

Ωστόσο, η κατάσταση θα αξιολογείται και εάν χρειαστεί θα επιλεγούν και νέοι χώροι για τον κορωνοϊό. 

Πάνε για επίταξη

Δεν αποκλείεται το Υπουργικό να εγκρίνει την απόφαση επίταξης για τον κορωνοϊό. Επίταξη σημαίνει  Ειδικός νόμος που ρυθμίζει την κινητοποίηση  προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.  

Home