Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει εξετάσεις και Παγκύπριες

Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει εξετάσεις και Παγκύπριες

Τα δεδομένα στην Παιδεία μέχρι στιγμής - Τι λέει ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες με την εξάπλωση του ιού του κορωνοϊού στη χώρα μας σε όλους τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της παιδείας ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων μέχρι και την 10η Απριλίου, ενώ οι μαθητές μέχρι τότε θα παρακολουθούν online μαθήματα. Την ίδια στιγμή αρκετά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με το μέλλον των εξετάσεων και ειδικότερα των Παγκύπριων εξετάσεων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του αναφορικά με τις εξετάσεις “Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι γονείς/κηδεμόνες και οι μαθητές/-τριες πρέπει να γνωρίζουν ότι η διδασκαλία που θα γίνει εξ αποστάσεως δεν θεωρείται ως διδασκαλία που θα κριθεί σε εξετάσεις. Σε εξετάσεις θα συμπεριληφθεί μόνο ό,τι θα έχει διδαχτεί στην τάξη, ό,τι θα διδαχθεί και φέτος μέχρι το τέλος του σχολικού έτους”. Ενώ αναφορικά με το τι θα επακολουθήσει δήλωσε ότι “θα ανακοινωθεί έγκαιρα από το Υπουργείο και οι αναγκαίες αποφάσεις θα ληφθούν την ώρα που θα υπάρχουν ασφαλή δεδομένα” 

Μετά από επικοινωνία που είχε η Offsite με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, πληροφορηθήκαμε ότι η Οργάνωση είναι σύμφωνη με την εξεταστέα ύλη των εξετάσεων. “Όπως ανέφερε και το Υπουργείο οι μαθητές θα εξεταστούν αυτό που διδάχθηκε πριν κλείσουν τα σχολεία ή και αυτό που θα διδαχθεί όταν θα ανοίξουν τα σχολεία και είμαστε σύμφωνοι με αυτό. Δεν τίθεται θέμα να εξεταστούν αυτά που διδάσκονται εξ αποστάσεως, καθώς δεν είναι κανονικές οι συνθήκες που γίνονται τα μαθήματα και τα παιδιά ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα”

Παράλληλα, ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν πιθανό σενάριο μεταφοράς των Πανελληνίων εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση μέχρι στιγμής. Σε ερώτηση μας για το ενδεχόμενο αυτό και το πως επηρεάζεται η Κύπρος, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι “ίσως επηρεαστεί και το δικό μας σύστημα, αφού τα δύο συστήματα ταυτίζονται. Κάποιο μαθητές στην Κύπρο θεωρούνται ομογενείς και δικαιούνται να δώσουν αυτές τις εξετάσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ούτε στην Ελλάδα αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή αν θα διδαχθεί κάτι περαιτέρω. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι η ύλη που θα εξεταστούν οι μαθητες σε τέτοια περίπτωση” 

Τέλος ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι η ΟΕΛΜΕΚ παρακολουθεί την κατάσταση και τις εξελίξεις και θα περιμένει τις περαιτέρω αποφάσεις του Υπουργείου, τις οποίες θα εξετάσει. 

Home