Κορωνοϊός: Σε σύγχρονο κέρφιου οι κλειστοί χώροι λόγω διατάγματος

Κορωνοϊός: Σε σύγχρονο κέρφιου οι κλειστοί χώροι λόγω διατάγματος

Δ. Ιωαννίδης: Πρωτόγνωρο αλλά χωρίς αμφισβήτηση

Σε συναγερμό βρίσκεται και η Κύπρος λόγω του κορωνοϊού. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020 είχαν καταγραφεί 14 συνολικά κρούσματα, ενώ λίγο αργότερα άλλα επτά, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 21, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν στις επόμενες ημέρες. Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε διάταγμα επί της βάσει του οποίου θεωρείται ποινικό αδίκημα η συνάθροιση άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους.  Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 11 Μαρτίου ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας  Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέδωσε το σχετικό διάταγμα. 

Το διάταγμα που ισχύει έως την  31η Μαρτίου εκδόθηκε ασκώντας τις εξουσίες που παρέχει το άρθρο 6 (γ) και (δ) του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260. Σύμφωνα με το άρθρο (ι) του Διατάγματος, μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020, απαγορεύεται η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο, ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων συνολικά.

Διευκρινιστικά και προς ερμηνεία του «ενιαίου κλειστού χώρου, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως» νοούνται χώροι όπως:

-       Θέατρα

-       Σινεμά

-       Εστιατόρια

-       Καφετέριες

-       Μπαρ

-       Παγωταρίες

-       Αίθουσες Εκδηλώσεων

Από την Τετάρτη ανέλαβε δράση και η Αστυνομία η οποία στη βάση του διατάγματος προέβη εδώ και τρεις ημέρες σε ελέγχους και καταγγελίες. Οι έλεγχοι μέχρι την Παρασκευή ξεπέρασαν τους 150 παγκύπρια. Ήδη, η Αστυνομία προχώρησε σε δυο καταγγελίες.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ενώ η Αστυνομία προβαίνει σε καταγγελίες κατόπιν πληροφοριών, αλλά και ερευνών. Όπως είπε, καταγγέλλονται οι κατά νόμο υπεύθυνοι των υποστατικών που φιλοξενούν άνω των 75 ατόμων.

Η μια καταγγελία αφορούσε υπεύθυνο υποστατικού που φιλοξένησε πέραν των 130 ατόμων ατόμων στη Λεμεσό. Η δεύτερη καταγγελία αφορούσε για υποστατικό που φιλοξένησε άνω των 75 ατόμων.

Ενδιαφέρον προκύπτει για τους ελέγχους το Σαββατοκύριακο κυρίως εάν η Κυβέρνηση λάβει πιο σκληρές αποφάσεις καταπολέμησης του κορωνοϊου.

Με βάση τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, προνοεί τη φυλάκιση έως 6 μηνών,πρόστιμο που δεν ξεπερνά τα 685 ευρώ ή και τις δυο ποινές ταυτοχρόνως.

Δ. Ιωαννίδης: «Πρώτη φορά τέτοια κατάσταση»

Ο δικηγόρος, πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης ερωτηθείς από την Offsite για τη φύση του διατάγματος ανέφερε ότι είναι ένα πρωτόγνωρο διάταγμα για τη χώρα μας, αλλά πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοια ασθένεια. Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ένα υπουργικό διάταγμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και ούτε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

ΔΩΡΟΣ

Η παρακοή του διατάγματος επισύρει φυλάκιση έως έξι μηνών και πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 650 ευρώ και το Δικαστήριο θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι το εν λόγω διάταγμα δεν έχει σχέση με άλλου είδους διατάγματα όπως εξώσεις που συνδέονται με παρακοή διαταγμάτων.

 

 

Home