Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κωστρίκης: Αναμένεται 4ο κύμα στην Κύπρο - Τι δείχνει έρευνα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.03.2021 - 06:00

Κωστρίκης: Αναμένεται 4ο κύμα στην Κύπρο - Τι δείχνει έρευνα

Thumbnail
Αναλύει στην Offsite έρευνα που ετοιμάζει για ερευνητικό περιοδικό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τέταρτο κύμα κορωνοϊού θα επηρεάσει την Κύπρο σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ιολόγο Δρ Λεόντιο Κωστρίκκη. Ο Δρ Κωστρίκκης μαζί με ομάδα επιστημόνων προβαίνει σε έρευνα για την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο. Η εν λόγω έρευνα θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Plos Pathogens» μόλις ολοκληρωθεί.

H Offsite συνομίλησε με τον Δρα Κωστρίκκη ο οποίος ανέφερε ότι «μελετήσαμε 700 δείγματα στελεχών του ιού που εντοπίστηκαν στην Κύπρο από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας προκύπτει ότι «η Κύπρος θα επηρεαστεί από τέταρτο κύμα κορωνοϊού λόγω των μεταλλάξεων».

Ο Δρ. Κωστρίκκης ερωτηθείς εάν οι εμβολιασμοί θα αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο απάντησε ότι οι εμβολιασμοί με βάση την πορεία των πραγμάτων δεν θα καλύψουν το στόχο για τον πληθυσμό. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται καλύτερα».

Ο Δρ Κωστρίκκης δεν παρέλειψε να μας αναλύσει τα ευρήματα της έρευνάς του λέγοντας ότι από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 η Κύπρος επηρεάστηκε από το πρώτο αρχικό στέλεχος του ιού. Από το Σεπτέμβριο  μέχρι το Δεκέμβριο  ο κορωνοϊός είχε έντονη δραστηριότητα στην Κύπρο μέσω  του στελέχους 1Β 258  όπου νόσησε σημαντικός αριθμός.  Το στέλεχος 1Β 258 έχει ομοιότητες με το βρετανικό στέλεχος. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε το τρίτο κύμα  και αναμένεται μετάλλαξη του ιού σε τέταρτο. Όπως ανέφερε ο Δρ Κωστρίκκης η έρευνά του δεν κατέδειξε μετάλλαξη του νοτιοφρικανικού στελέχους στην Κύπρο.  

Home