Κωστρίκης: Η ακτίδα φωτός μεγαλώνει

Κωστρίκης: Η ακτίδα φωτός μεγαλώνει

5 νέα κρούσματα από 2,322 εξετάσεις

Στα 5 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 2.322 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις αρχές το απόγευμα της Πέμπτης.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<< 

«Ο σημερινός μικρός αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μάλιστα από ένα μεγάλο δείγμα διαγνωστικών εξετάσεων σε συνδυασμό με τα ευρήματα των τελευταίων ημερών οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ από το απευκταίο σενάριο», δήλωσε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στην καθιερωμένη καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κωστρίκης, ανέφερε ότι «η ακτίδα φωτός μεγαλώνει και εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία τότε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη ταχύτητα».  

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 795, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών, έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 788 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς κανένα θετικό περιστατικό.

Επίσης, από σύνολο 270 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 3 περιστατικά ήταν θετικά.

Διαβάστε επίσης: Νέα στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Από σύνολο 256 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων εντοπίστηκε ένα κρούσμα, ενώ από το σύνολο 314 εργαστηριακών διαγνώσεων που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες μέρες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Επιπλέον, από σύνολο 545 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα και από σύνολο 149 εργαστηριακών εξετάσεων, που ολοκληρώθηκε από δείγμα εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα.

Πρόκειται για επαγγελματία υγείας στο Κέντρο Υγείας στο Ακάκι. Ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη ενημερωθεί και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα των 20 χιλιάδων εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν, από το Σάββατο 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα στις 16:00, συνολικά 12.106 εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε ερώτηση αν έχει δοθεί από την επιστημονική επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας κάποιο πλάνο για την εξέταση των δειγματοληπτικών ελέγχων των μεταναστών και αιτητών ασύλου στα Κέντρα Φιλοξενίας είτε σε χώρους όπου διαμένουν μαζικά, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «αυτή η ομάδα προφανώς έχει μελετηθεί από την επιστημονική ομάδα και θα κατατεθεί σχέδιο σύντομα από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέταση τους».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 2.670 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 187.000.

Την ίδια ώρα 730.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Όπως ανέφερε, στην Κύπρο σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 15 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα νέα 5 κρούσματα

 

Είπε ότι όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση, προσθέτοντας ότι δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.  

Εξάλλου, σημείωσε ότι διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.  

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή.  

Επιπλέον, είπε ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα.  

«Όπως μόλις ακούσατε τα νούμερα εξακολουθούν να είναι πολύ θετικά. Επίσης, η στατιστική ανάλυση που θα ακολουθήσει, θα επιβεβαιώσει και αυτή τη θετική πορεία των ημερών. Πάμε λοιπόν καλά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει για όλους μας η ανάγκη να ακούμε καλά νέα», είπε.  

Επανέλαβε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο ιός, όταν η επίδρασή του αφεθεί ανεξέλεγκτη και δεύτερον ότι όσο και να θέλαμε να είναι διαφορετικά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε αποτελεσματικό εμβόλιο ούτε αποτελεσματική θεραπεία, κάτι το οποίο τόνισε χθες και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.  

Καταληκτικά ανέφερε ότι «εκείνο που μας κάνει χαρούμενους όμως είναι η πεποίθησή μας ότι έχει γίνει συνείδηση στην κοινωνία η ανάγκη αυστηρής τήρησης αυστηρών κανόνων υγιεινής», προσθέτοντας πως «η συνέχιση με ευλάβεια από όλους μας αυτής της τακτικής, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σιγά-σιγά σε διαδικασίες άρσης μέτρων μη ξεχνώντας λεπτό ότι ο ιός είναι δίπλα μας και καραδοκεί».

ΚΥΠΕ

Home