Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κωστρίκης: Πιθανώς σωτήρια η θεραπευτική αγωγή στα πρώιμα στάδια

Χαράλαμπος Ζάκος
- 05.04.2020

Κωστρίκης: Πιθανώς σωτήρια η θεραπευτική αγωγή στα πρώιμα στάδια

Thumbnail
Τι διαφορετικό έπραξαν άλλες χώρες και είδαν καλύτερα αποτελέσματα – Τι λέει στην Offsite ο Λεόντιος Κωστρίκης

Ο Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίλησε στην Offsite με την επιστημονική του ιδιότητα, σχετικά με την πορεία αλλά και τον τρόπο που η Κύπρος προχώρησε και θα προχωρήσει ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού στο νησί.

Αν προχωρούσαμε με περισσότερα τεστ θα ήμασταν σε καλύτερο σημείο σήμερα;

«Αυτό αποδείχτηκε.  Από τα 500 τεστ πήγαμε στα 800 και βρήκαμε περισσότερους ασθενείς. Άρα όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να βρεις περισσότερα κρούσματα».

Υπάρχει περίπτωση ο αυξημένος αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων να οφείλεται στο ότι δεν έγιναν τεστ σε κάποιους που ζήτησαν να ελεγχθούν;

«Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Αυτό που ξέρω είναι ότι μέχρι τώρα – εκτός από την τελευταία αύξηση των εργαστηριακών διαγνώσεων – τα τεστ γίνονταν μέσω ιχνηλατίσεων. Άρα το Υπουργείο έκανε διερεύνηση των κρουσμάτων και τις πιθανές λοιμώξεις τις διερευνούσε εργαστηριακά. Άρα, ήταν λόγω ιχνηλατίσεων. Τα τελευταία όμως τα τεστ είχαμε και άτομα τα οποία πήγαν από μόνοι τους και πλήρωσαν τα εργαστήρια και έτσι βρήκαμε και άλλα άτομα».

Τα αποτελέσματα από τα ιδιωτικά εργαστήρια για άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και συγκαταλέγονται στα επίσημα κρούσματα είναι σωστά;

«Όλα τα θετικά αποτελέσματα από τα ιδιωτικά εργαστήρια αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Γενετικής ώστε να ελεγχθούν ξανά και μετά επιβεβαιώνονται και πιστοποιούνται».

Σχετικά με το ποσοστό των θανάτων που έχουμε στην Κύπρο. Πού ενδεχομένως να οφείλεται αυτός ο αριθμός;

«Είναι ένα δύσκολο θέμα να το αναλύσει κάποιος. Εγώ προσωπικά δεν το επιδίδω λόγω της εκπαίδευσης των γιατρών μας. Εγώ θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με την εκπαίδευση των γιατρών μας, ούτε με το ιατρικό εξοπλισμό, το τονίζω. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την θεραπεία. Επειδή δεν υπήρχαν ακόμα επίσημα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Τώρα υπάρχουν επίσημα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας».

Άρα υπήρχαν σε άλλες χώρες και εμείς είχαμε διαφορετικά πρωτόκολλα;

«Αν κοιτάξεις το Ισραήλ ή την Γερμανία, ή ακόμη και στην Μάλτα. Η θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή. Άρα κάτι γίνεται καλύτερα εκεί. Δεν θα έλεγα ότι γίνεται κάτι χειρότερο στην Κύπρο, αλλά θα το έθετα πως κάτι γίνεται καλύτερα αλλού. Είναι καλά να κοιτάξουν με προσοχή οι Κλινικοί - επειδή πρόκειται για Κλινικό θέμα εδώ - το τι κάνουν στο Ισραήλ και η θνησιμότητα είναι δέκα φορές καλύτερη από τη δική μας».

Τι διαφορετικό κάνουν δηλαδή;

«Ίσως να είναι πιο “επιθετική” η φαρμακευτική αγωγή στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης και όχι στα τελικά. Η δική μου εντύπωση ,χωρίς να είμαι Κλινικός ιατρός και το καταθέτω, είμαι επιστημονικό προσωπικό, αλλά η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μεγάλο θεραπευτικό καλό όσο πιο πρώιμα γίνεται η θεραπευτική αγωγή, τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τα ερευνητικά πρωτόκολλα που διαβάζω από το εξωτερικό».

Άρα είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσει κάποιος με περισσότερα τεστ ώστε να εντοπίσει όσο πιο γρήγορα τους ασθενείς στο πρώιμο στάδιο;

«Στα τελικά στάδια είναι πολύ λίγα που μπορείς να κάνεις θεραπευτικά. Στα πρώιμα μπορείς να προχωρήσεις με πιο πολλά. Άρα φαίνεται πως η θεραπευτική αγωγή στο πρώιμο στάδιο έχει πολλά ευεργετήματα, έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω από την βιβλιογραφία εγώ».

Θα δούμε δηλαδή καλύτερα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου;

«Αρκετοί λένε ότι το 3% είναι εντός των πλαισίων, αλλά η προσωπική μου φιλοσοφία είναι ότι πρέπει να συγκρίνεις με τους καλύτερους σου και όχι με τους χειρότερους σου. Συγκρίνουμε την Κύπρο και λέμε πάμε καλά. Όχι. Να συγκρίνουμε με τους καλύτερους μας».

Ο κ. Κωστρίκης καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι δεν θίγει ούτε τους γιατρούς αλλά ούτε και την εκπαίδευση στην Κύπρο, καθώς κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ανέφερε πολλές φορές πως δεν είναι θέμα ιατρών και ιατρικού εξοπλισμού, αλλά θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως όπως φαίνεται σε χώρες που προχώρησαν με πιο «επιθετικές» θεραπείες στα πρώτα  στάδια της λοίμωξης και όχι στα τελικά είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Home