Κωστρίκης: Πυροσβεστικά μόνο τα νέα μέτρα, δεν θα αποδώσουν

Κωστρίκης: Πυροσβεστικά μόνο τα νέα μέτρα, δεν θα αποδώσουν

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων - Οι εκτιμήσεις για το εμβόλιο

Η έξαρση του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες με τον τριψήφιο αριθμό που είχαμε το Σάββατο προκαλούν τεράστια ανησυχία στο κοινό αφού για πρώτη φορά μετά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας τα κρούσματα ανήλθαν στα 202. Η Κυβέρνηση το Σάββατο έλαβε νέα έκτακτα μέτρα τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από προχθές Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020.

Η Offsite επικοινώνησε με ένα ειδικό, τον ιολόγο Δρ Λεόντιο Κωστρίκη, ο οποίος όμως παρουσιάστηκε απαισιόδοξος. Σύμφωνα με τον Δρ Κωστρίκη, τα εν λόγω μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο με ισχύ μέχρι την 2η Νοεμβρίου, αλλά και τα ειδικά μέτρα στη Λεμεσό μέχρι την 26η Οκτωβρίου δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Ο Δρ Κωστρίκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα αυτά είναι «απλά - πυροσβεστικά μέτρα τα οποία δεν θα αποδώσουν».

Ο ιολόγος κλήθηκε από την ιστοσελίδα μας να αναλύσει τους λόγους που έχουμε ακόμα και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον Δρα Λ. Κωστρίκη, οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτο: Η παντελής χαλάρωση του κοινού και η μη εφαρμογή των μέτρων.

Δεύτερο: Η ψυχολογική κόπωση του κοινού μετά από οκτώ μήνες πανδημίας.

Τρίτο: Κάποιοι στον γενικό πληθυσμό υποτιμούν τον ιό θεωρώντας ότι δεν είναι υπαρκτός.

Τέταρτο:Όσοι θεωρούν ότι ο ιός υπάρχει ενεργούν σαν να μην κινδυνεύουν από τον ιό.

Ο Δρ Kωστρίκης εδωσε τις εκτιμήσεις του για το πότε θα έχουμε το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε οι μεγάλες εταιρίες η Βρετανοσουηδική AstraZeneca, η αμερικανική Johnson & Johnson και οι άλλες μεγάλες Εταιρείες  βρίσκονται σε ετοιμότητα και εντός Οκτωβρίου θα ολοκληρώσουν τις δοκιμές τους. Τον Νοέμβριο θα δοθεί η τελική έκθεση στους μεγάλους φαρμακευτικούς διεθνείς οργανισμούς για να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις. 

Ο Δρ Κωστρίκκης υποστήριξε ότι το εμβόλιο αναμένει ότι θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021. Όσον αφορά πότε θα το εξασφασλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Δρ Λ. Κωστρίκης υποστήριξε ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει το εμβόλιο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν θα πρέπει να εξασφαλιστούν κάπου 300 με 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα χρειάζεται κάθε άτομο για την ανοσοποίησή του.

 

Home