Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρατικές ενισχύσεις για προστασία γεωργ. καλλιεργειών από αγρινά

Offsite Team -
31.03.2020

Κρατικές ενισχύσεις για προστασία γεωργ. καλλιεργειών από αγρινά

Thumbnail
Αποφάσισε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τρίτη τη συνέχιση της καταβολής οικονομικής βοήθειας σε γεωργούς, για δράσεις προστασίας των καλλιεργειών τους από τα αγρινά και για τις ζημιές που αυτά προκαλούν. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη στήριξης των αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες επηρεάζονται από τα αγρινά, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργικό θέλει να συμβάλει στη διατήρηση ενός εμβληματικού προστατευόμενου είδους της κυπριακής πανίδας.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η συνέχιση της εφαρμογής δύο Σχεδίων για τη διαχείριση των ζημιών που προκαλούν τα αγρινά και την στήριξη των επηρεαζόμενων γεωργών. Τα Σχέδια αυτά είχαν εφαρμοστεί και κατά την περσινή χρονιά μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2018. 

Το πρώτο Σχέδιο αφορά στην καταβολή κρατικών ενισχύσεων για περίφραξη των γεωργικών καλλιεργειών, με σκοπό την προστασία τους από ζημιές που προκαλούν τα αγρινά, ενώ το δεύτερο Σχέδιο αφορά στην πληρωμή αποζημιώσεων για ζημιές που προκαλούν τα αγρινά στις καλλιέργειες. 

Σημαντική διαφοροποίηση στην διαδικασία καταβολής των εν λόγω ενισχύσεων και αποζημιώσεων προς τους γεωργούς αποτελεί το γεγονός ότι από φέτος θα πραγματοποιείται μέσω του Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής («Εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων»), καθώς η προστασία από τις ζημιές που προκαλούν τα αγρινά εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλλα της «Διαχείρισης Κινδύνων στη γεωργική παραγωγή», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Home