Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρίσιμες οι 2 επόμενες εβδομάδες για Μεταρρύθμιση της ΤΑ

Offsite Team -
13.11.2021

Κρίσιμες οι 2 επόμενες εβδομάδες για Μεταρρύθμιση της ΤΑ

Τα δύο ακανθώδη ζητήματα που θα τεθούν στις επόμενες συνεδρίες - Όσα ανέφερε στην Offsite on air ο Μ. Μουσιούττας

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Κρίσιμες οι δύο επόμενες εβδομάδες για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο έχουν να λυθούν τα ακανθώδη ζητήματα, που αφορούν από τη μια τα τις συνενώσεις Δήμων και τα δημοψηφίσματα, επεσήμανε στην εκπομπή Offsite on Air, o βουλευτής ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021.

Όπως ανέφερε, κατά την Συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών (11/11), τέθηκε ο οδικός  χάρτης για τις δύο επόμενες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές που απέμειναν για να μπορέσουμε να είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πιο συγκεκριμένα, υπέδειξε ο κ. Μουσιούττας, στην συνεδρίαση στις 25 Νοεμβρίου (μεθεπόμενη συνεδρίαση) στόχος είναι να ολοκληρωθεί η όποια συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής και να δοθεί το περιθώριο των 14 ημερών για υποβολή οποιονδήποτε τροπολογιών και μέσα Δεκεμβρίου να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας τα τρια νομοσχέδια για έγκριση, απόρριψη ή τροποποίηση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Λιγότεροι Δήμοι, καλύτερη μεταρρύθμιση

Η θέση της ΔΗΠΑ– Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα των συνενώσεων είναι ότι  λιγότεροι Δήμοι ίσο καλύτερη μεταρρύθμιση. Ειδικότερα, σημείωσε, η πρόταση της ΔΗΠΑ είναι 14 δήμοι και 23 κοινότητες να ενταχθούν στους Δήμους, παρά την πρόταση που είναι στην πρόταση σήμερα ενώπιον της Επιτροπής, για 20 δήμους και 53 κοινότητες.

Επομένως οι κοινότητες που δεν θέλουν να ενταχθούν σε Δήμους, σημείωσε και θέλουν να παραμείνουν ως συμπλέγματα, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν.

Σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Κιτρομιλίδη, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν κοινοτάρχες που θέλουν να υποβάλουν την παραίτηση τους πρότεινε ότι θα πρρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους καθώς έχει προηγηθεί αρκετή ενέργεια και έργο από όλους και να μην αφήσουν να πάει στράφη αυτή η προσπάθεια που στόχο έχει να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο κ. Μουσιούττας υπογράμμισε ότι ο Γολγοθάς θα ακολουθήσει μετά το ψήφισμα και κατά την υλοποίηση των ψηφισμάτων και γι αυτό χρειάζεται συνέργεια και αρκετή δουλειά, ώστε τον Μάιο του 2024, προς όφελος του πολίτη για ποιοτικότερες και οικονομικότερες υπηρεσίες.

Όχι τοπικό δημοψήφισμα

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα σχετικά με το ενδεχόμενο για ένα δημοψήφισμα, κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Μουσιούττας ο οποίος σημείωσε ότι, επίσης θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδρίες, εκφράζοντας την άποψη ότι το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να γίνει τοπικά, γιατί θα δημιουργηθούν επιμέρους προβλήματα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. «Για παράδειγμα, αν δύο δήμοι από το σύνολο των όλων αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να συνενωθούν με τον Α ή Β που έιναι μέσα στο νομοσχέδιο, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το νομοσχέδιο στην ολότητα του, δημιουργώντας νόμους δύο ταχυτήτων».

«Εύχομαι και ελπίζω να περάσει η άποψη μη υλοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων ή να γίνει ένα ενιαίο». σημείωσε.

Θα φέρουμε την νομοθεσία για την μεταρρύθμιση είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία

«Με βάσει το όλο εγχείρημα που έχει γίνει, τα κόμματα θα κάνουν τις τροπολογίες τους ενώπιον της Ολομέλειας, ώστε να τηρήσουμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί όταν ψηφίζαμε κατά την αναβολή των εκλογών ότι θα φέρουμε την νομοθεσία για την μεταρρύθμιση είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, πριν το τέλος του χρόνου», επεσήμανε ο κ. Μουσιούττας.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές που υπάρχουν και τις αντιδράσεις, σημείωσε ότι είναι θεμιτές οι διαφορετικές απόψεις, είτε προέρχονται από Δήμο, κοινότητα ή κόμμα, αλλά σημασία έχει να δούμε το κοινό καλό.   Η προσπάθεια τόσο από το Υπουργείο τόσο από την Επιτροπή, είναι να συγκεράσουμε  όσο μπορούμε απόψεις, αλλά δεν μπορούμε να τους καλύψουμε όλους, ανέφερε.

Αυτές τις εβδομάδες, πρόσθεσε, θα δοθεί η ευκαιρία σε αυτές τις ομάδες που εξέφρασαν αντίθετη γνώμη, να δουν κάποιες διαφοροποιήσεις οι οποίες είναι προς το όφελος τους και συμπεριλήφθηκαν κατόπιν δικών τους εισηγήσεων και αφορούν για παράδειγμα αρμοδιότητες, για να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος κα ύψος χρηματοδότησης των κοινοτήτων από το Κράτος όπως ισχύει στον Περί του Δήμου Νόμο, ώστε να μειωθούν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Home