Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυκλοφοριακό: Βγαίνουν σε πρόσφορα για τα έξυπνα φώτα τροχαίας

Offsite Team -
05.09.2022

Κυκλοφοριακό: Βγαίνουν σε πρόσφορα για τα έξυπνα φώτα τροχαίας

Δεν θα ξαναυπάρξει πλέον ανάλογη ταλαιπωρία στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Το δικό τους λιθαράκι στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος θα βάλουν τα έξυπνα φώτα, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννη Καρούσος.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου, ο κ. Καρούσος, ανέφερε η πρώτη ουσιαστική λύση που θα γίνει σε σχέση με την επίλυση του κυκλοφοριακού συστήματος είναι η εφαρμογή των έξυπνων φώτων τροχαίας, για τα οποία θα γίνει προσφορά τον επόμενο μήνα.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

«Τα έξυπνα φώτα δεν θα μειώσουν τα αυτοκίνητα αλλά θα γίνεται καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας», εξήγησε, δίνοντας ως παράδειγμα το σύστημα διαχείρισης τροχαίας που είχε εγκατασταθεί στον κυκλικό κόμβο Φύλας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι χρόνοι αναμονής πέραν του 50%.

«Σκεφτείτε στην Λευκωσία και στην Λεμεσό, σε 125 σημεία, να υπάρχουν αυτά τα συστήματα, τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους,  θα παίρνουν δεδομένα και αναλόγως θα αποφασίζουν πόση προτεραιότητα θα αφήνουν στο πράσινο ή πόσο περισσότερο θα αφήσουν ανοικτό το κόκκινο. Θα  βελτιώσουν την διαδρομή και τον χρόνο αναμονής», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές χώρες, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

>>> Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν και άλλα σημεία για να βάλουν κάμερες τροχαίας <<<

Υπό κατασκευή και ο Περιμετρικός

Το δεύτερο μέτρο που λαμβάνεται για την επίλυση του κυκλοφοριακού  είναι τα οδικά έργα, ανέφερε ο Υπουργός, κάνοντας αναφορά στον Περιμετρικό Λευκωσίας, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.

Αναφορικά με την ταλαιπωρία που είχε παρατηρηθεί στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού το Σάββατο, λόγω εργασιών για τον Περιμετρικό, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι δεν θα ξαναυπάρξει πλέον ανάλογη ταλαιπωρία, αφού θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο δεύτερο μισό της γέφυρας.

>>> Διαβάστε επίσης: Περιμετρικός: Αλλαγές στον αυτοκινητόδρομο από το Σάββατο <<<

Άλλα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καρούσος έκανε αναφορά στα ωφελήματα των νέων δημόσιων συμβάσεων για τις επιβατικές μεταφορές στα λεωφορεία αλλά και σε δύο μελέτες που αναμένονται να παραδοθούν τον επόμενο μήνα.

«Παραδίδονται τον επόμενο μήνα 2 σημαντικές μελέτες. Η μια θα αποτελεί την βάση για να ξεκινήσει η κατασκευή των λεωφορειολωρίδων στην Λευκωσία ενώ η άλλη θα είναι για το θέμα των ωραρίων λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα αλλά και των σχολείων», επεσήμανε ο Υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος του κυκλοφοριακού θα επιλυθεί με την αλλαγή των ωραρίων.

Καταληκτικά, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και στην πιλοτική εφαρμογή της μεταφοράς των μαθητών δημοτικού από τα σπίτια τους.

«Ξεκινούμε φέτος πιλοτικά σε 9 σχολεία την μεταφορά των μαθητών δημοτικού από σπίτι σε σπίτι. Θα δούμε ποια προβλήματα θα προκύψουν και αν χρειάζεται βελτίωση ώστε να εφαρμοστεί καθολικά από την επόμενη σχολική χρονιά», είπε συγκεκριμένα.  

Home