Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυνήγι: Δημοφιλές χόμπι στην Κύπρο αλλά ακριβό (Τιμές)

Του Στέλιου Στυλιανού -
25.10.2019 - 06:00

Κυνήγι: Δημοφιλές χόμπι στην Κύπρο αλλά ακριβό (Τιμές)

Thumbnail
Η Offsite επιχειρεί να κάνει μια καταγραφή στα ποσά που χρειάζεται να δαπανήσει ένας νέος κυνηγός

Επίσημη πρώτη στην κυνηγετική περίοδο θα έχουμε την ερχόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου, με πολλούς λάτρεις του κυνηγίου να σπεύδουν κάθε χρόνο να αποκτήσουν άδεια κυνηγίου και να κάνουν το χόμπι τους πραγματικότητα. Η Offsite σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει πόσα στοιχίζει το χόμπι του κυνηγού για ένα νέο κυνηγό, έκανε έρευνα και σας παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για την πρώτη Κυριακή του κυνηγιού και βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πρώτη αλλά βροχερή κυνηγετική εξόρμηση - Πώς κύλησε

Άδεια κυνηγιού

Καταρχάς ο κάθε κυνηγός για να μπορέσει να κυνηγήσει χωρίς να έχει προβλήματα με την νομοθεσία, θα πρέπει να έχει άδεια κυνηγιού, καθώς σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2017, τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την εν λόγω περίοδο κυνηγίου δηλαδή το κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο που αρχίζει από τα €2.000 και αυξάνεται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος. 

Για να αποκτήσει κάποιος την άδεια αυτή πρέπει να καταβάλει το ποσό των 90 ευρώ για την αίτηση απόκτησης πρώτης άδειας κυνηγίου. Θα πρέπει όμως να παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων και να παρακαθίσει σε γραπτή εξέταση. Μαθήματα και εξετάσεις τις οποίες παρέχει η υπηρεσία Θήρας.

Η διαδικασία ωστόσο δεν σταματά εδώ, αφού θα πρέπει να προχωρήσει εφόσον περάσει την εξέταση στην έκδοση της πρώτης άδειας κυνηγίου. Άδεια την οποία για να αποκτήσεις θα πρέπει να έχεις άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου. Η άδεια αυτή παραχωρείται από την αστυνομική διεύθυνση της πόλης διαμονής του κατόχου, αφού πρώτα πληρωθεί το ποσό των 40 ευρώ. 

Το κυνηγετικό όπλο

Στην συνέχεια ο επίδοξος κυνηγός θα πρέπει να αγοράσει το δικό του κυνηγετικό όπλο και να πληρώσει 20 ευρώ για να γίνει η εγγραφή του στο όνομά του.

Η διαδικασία των αδειών ολοκληρώνεται εφόσον πληρώσεις ακόμα 77 ευρώ τον χρόνο, για την ετήσια άδεια κυνηγίου, την οποία θα πρέπει να έχεις μαζί σου σε όλες τις εξορμήσεις, έτσι ώστε να είσαι εντάξει όταν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την Αστυνομία ή την Υπηρεσία Θήρας.

Παράλληλα στην περίπτωση που στις εξορμήσεις σε συνοδεύουν και κυνηγετικά σκυλιά θα πρέπει να πληρώσεις επιπλέον 10 ευρώ.  

Ποικιλία τιμών στα όπλα 

Η Offsite προχώρησε σε έρευνα αγοράς όσον αφορά και στην τιμή κυνηγετικών όπλων, με την μέση αγοραία τιμή να ανέρχεται στα 800 ευρώ. Μιλώντας στην Offsite οπλοπωλητές επεσήμαναν ότι υπάρχει γκάμα τιμών στα κυνηγετικά όπλα και ότι ο κάθε κυνηγός μπορεί να αγοράσει ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες και τα θέλω τους. 

Επισημαίνουν δε πως οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ σε μεταχειρισμένα κυνηγετικά όπλα και φτάνουν μέχρι και τις 3 χιλιάδες ευρώ όταν ένας κυνηγός αποφασίσει να αγοράσει ένα καινούργιο καλής ποιότητας κυνηγετικό όπλο.

Εξαρτήσεις και ρουχισμός

 Απαραίτητος για κάθε κυνηγό είναι ο κατάλληλος ρουχισμός, τα υποδήματα αλλά και τα φυσίγγια, έτσι ώστε να μπορέσει με αξιώσεις να βγει στο κυνήγι για το θήραμά του.

Η πλήρης εξάρτηση η οποία αποτελείται από στρατιωτική στολή, γιλέκο παραλλαγής, καπέλο, ζώνη φυσιγγίων αλλά και άρβυλα εκστρατείας, ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ και μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα με τις ορέξεις και προτιμήσεις που έχει ο κάθε κυνηγός. 

Όσον αφορά τα φυσίγγια, σύμφωνα με πωλητές, το κόστος είναι ανάλογο με τις προτιμήσεις των κυνηγών. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στην Offsite, υπάρχουν κυνηγοί οι οποίοι επιλέγουν να προμηθευτούν φυσίγγια για όλη την κυνηγετική περίοδο, ενώ υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι αγοράζουν ένα με δύο πακέτα και αφού κάνουν τους υπολογισμούς τους στις πρώτες εξορμήσεις, εφόσον χρειαστεί προμηθεύονται φυσίγγια και αργότερα.

Οι τιμές όσον αφορά τα φυσίγγια κυμαίνονται από τα 4-25 ευρώ το πακέτο ανάλογα με το θηραμα που επιλέγει να κυνηγά ο κάθε κυνηγός. 

Σημειώνεται ότι τα έξοδα μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω ανάλογα με το πόστο που επιλέγει ο καθένας, αφού στην περίπτωση που αποφασίσει να κυνηγήσει σε περιοχή εκτός της περιοχής διαμονής του, θα χρειαστεί να πληρώσει και ανάλογο ποσό σε καύσιμα.

Τέλος, τονίζεται ότι το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται από την ερχόμενη Κυριακή και κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις μέχρι τις 22/12/2019 όποτε και θα υπάρξουν συνολικά 17 εξορμήσεις.  

Home