Κυπριακή ΑΟΖ: Μετά την «EYNOMIA» έρχεται η «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Κυπριακή ΑΟΖ: Μετά την «EYNOMIA» έρχεται η «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Η Κύπρος διαδραματίζει ρόλο στην ΑΟΖ - Θέλουν νέους «συμπαίκτες» στις ασκήσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίζει να διαδραματίζει ρόλο σε αεροναυτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Mετά την τριήμερη άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 2021» που άρχισε η Δευτέρα 04 και ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2021 στον ορίζοντα προβάλλει άλλη μια διεθνής άσκηση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τον ερχόμενο μήνα θα διεξαχθεί η διακλαδική αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντός της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» η οποία πραγματοποιείται από το 2017, εντάσσεται στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στο τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι την περσινή σεζον για πρώτη φορά συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το ΥΠΑΜ προετοιμάζεται για την άσκηση που ίσως λάβει χώρα εκτός ορίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η περσινή  πολυεθνική διακλαδική άσκηση διεξήχθη  στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και του FIR του Καΐρου. 

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του ΥΠΑΜ για τα αποτελέσματα της τριήμερης άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ» που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. H άσκηση καταπιάστηκε με αντικείμενα σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

Στην άσκηση συμμετείχαν ελληνικές, γαλλικές και ιταλικές ένοπλες δυνάμεις. Σκοπός των ασκήσεων είναι η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών και η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου για ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Εξάλλου στον καθαρά διπλωματικο τομέα, η Κύπρος συνεχίζει τις επαφές της ώστε να αυξήσει τους στρατηγικούς συμπαίκτες που συμμετέχουν σε αυτές τις ασκήσεις

 

Home