Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακή Δημοκρατία: «Ομπρέλα» από αέρος και θαλάσσης στην ΑΟΖ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 30.01.2022

Κυπριακή Δημοκρατία: «Ομπρέλα» από αέρος και θαλάσσης στην ΑΟΖ

Σε πλήρη κινητικότητα για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων - Σχέδια για τα λιμάνια και ο ρολος των συμφωνιών με ισχυρούς

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Κύπρος ετοιμάζει σχέδιο και στα εξοπλιστικά της προγράμματα. Η εξωτερική πολιτική το νησιού αποδίδει καρπούς και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με ισχυρούς παίκτες φέρνουν αποτελέσματα. 

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αφήνουν ασυγκίνητη εκτός από τη διπλωματία και τη στρατιωτική ηγεσία. Οι συμφωνίες με τη Γαλλία αποφέρουν οφέλη, αφού  προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς. Η νέα γενιά Exocet διαθέτει τριπλάσιο βεληνεκές 180 χιλιομέτρων από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 60 -70 χιλιόμετρα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

exocet3

Πηγές που μιλησαν στην Offsite ;τόνισαν  ότι οι εν λόγω πύραυλοι που χαρακτηρίζονται ως αντιπλοϊκοί μπορούν να  καλύψουν ολοκληρη την κυπριακή ΑΟΖ  που έχει έκταση 200 χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις για τους Exocet Block 3 χρονολογούνται την τελευταία τουλάχιστον τριετία.

Ενίσχυση από αέρος

Σαφώς πέραν από τη θάλασσα, η Κύπρος θέλει να ενισχυθεί από αέρος. Στόχος να δημιουργήσει μια «ομπρέλα προστασίας» με σκοπό την αντιαεροπορική ασφάλειά της. Ήδη, το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην αξιολόγηση των συστημάτων με στόχο να επιλέξει το κατάλληλο  για την αντιαεροπορική ομπρέλα του νησιού.  Στα σχέδια των ειδικών είναι η ενίσχυση με ένα σύστημα που δεν θα αφήνει ούτε… βλήμα να περάσει τον ουρανό της Κύπρου. Πηγές που μίλησαν στην Offsite ανέφεραν ότι εξετάστηκε και το ισραηλινό σύστημα Iron Dome.

Το IRON DOME ήδη μετρά 9 χρόνια επιχειρησιακής ένταξης στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ ενώ χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντιαεροπορικό σύστημα με βεληνεκές από 4 έως 70 χλμ ενώ οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να φτάσουν την ακτίνα δράσης του έως τα 250 χλμ μετατρέποντάς το σε Α/Α σύστημα  μεγάλου βεληνεκούς. Με ραντάρ 3D AESA έχει σύμφωνα με τους κατασκευαστές τη δυνατότητα ταυτόχρονου εγκλωβισμού 1100 στόχων.

Ταυτοχρόνως, οι επιτελάρχες επί των εξοπλιστικών του Υπουργείου Άμυνας προωθούν την αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, από ευρωπαϊκές χώρες. Το συγκεκριμένο τύπου ελικόπτερο που αναζητεί η ΕΦ έχει την δυνατότητα να διενεργεί πτήσεις μέρα και νύκτα, να μεταφέρει αριθμό μαχητών, να διενεργεί έρευνα και διάσωση και να εκτοξεύει πυραύλους. Εξαλλου, τα αεροπλάνα τύπου Rafalle που απέκτησε η Ελλάδα μπορούν να υπερκαλύψουν τους ουρανούς της Κύπρου. Η θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αποτελεί επιλογή μεγάλων πολεμικών πλοίων. Ήδη  προχωρούν οι διαδικασίες για αναβάθμιση για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Θα ελλιμενίζονται πλοία

Για τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, στόχος του ΥΠΑΜ είναι η παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά από τους ιδιώτες επενδυτές μέρους των λιμανιών για ελλιμενισμό μόνο πολεμικών πλοίων. Σε πρώτη φάση θα αναβαθμιστεί για στρατιωτικούς σκοπούς το λιμάνι Λεμεσού και στην συνέχεια το λιμάνι της Λάρνακας. Βασικός στόχος είναι ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων όταν επισκέπτονται το νησί αλλά και την επί τόπου παροχή υπηρεσιών στα πληρώματα των πλοίων. Πηγές αναφέρουν στην Offsite ότι το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει για ειδικούς λόγους να έχει σε ετοιμότητα μια προβλήτα σε κάθε ένα από τα εμπορικά της λιμάνια με σκοπό να εξυπηρετεί πλοία φίλων χωρών που επισκέπτονται την Κύπρο. Ειδική αναφορά έγινε για to αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ακόμα και τον Έκτο Αμερικανικό Στόλο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ωστόσο, η δημιουργία προβλήτας για τα λιμάνια μας αποκτά σημασία και για τον ελλιμενισμό των ελληνικών φρεγαρών Beljarra. Παράλληλα όσον αφορά στη Ναυτική Βάση στο Μαρί το γαλλικό ενδιαφέρον για χρήση των υποδομών σε μόνιμη βάση  είναι υπαρκτό και έντονο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η εκλογή Μπάιντεν ίσως αναθερμάνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και δεν αποκλείουν ενδιαφέρον για τη Ναυτική Βάση. Επί Τραμπ οι Αμερικανοί διαμόρφωσαν ένα άξονα σχεδιασμών που αρχίζει από το Ισραήλ και καταλήγει στην Πολωνία με την Κύπρο και την Ελλάδα στην εξίσωση.

ΜΑΡΙ

Η Ναυτική Βάση στο Μαρί θα μπορούσε να προκαλέσει και το ρωσικό ενδιαφέρον όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί. Eνδιαφέρον ομως προέκυψε στο παρελθόν και από τους Γερμανούς οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ο Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η Κύπρος μετά από αρκετά χρόνια έχει στα σχέδιά την ενίσχυση του  εξοπλιστικού της  προγράμματος. Αναμένουμε τις αποφάσεις από την Κυβέρνηση, αλλά κάποιες από αυτές ενδεχομένως να υλοποιηθούν σύντομα.

Home