Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπριοι Ευρωβουλευτές:Aνάγκη για τήρηση κανονισμών αλλά & αλλαγές

Offsite Team
- 12.12.2022

Κύπριοι Ευρωβουλευτές:Aνάγκη για τήρηση κανονισμών αλλά & αλλαγές

ΕΚ: Στην Κύπρο για εξέταση της χρήσης κονδυλίων της ΕΕ
Aνάγκη για τήρηση των κανονισμών, αλλά και για αλλαγές για καλύτερη διαφάνεια, λένε Κύπριοι Ευρωβουλευτές

Την ανάγκη τήρησης των κανονισμών που υπάρχουν για διαφάνεια στις πολιτικές που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EK) σε σχέση με θέματα που αφορούν εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά και την ανάγκη αλλαγών, έθιξαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές τη Δευτέρα στο Στρασβούργο, με αφορμή το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια, Εύα Καϊλή.

>>Δείτε ΕΔΩ τις εξελίξεις<<

Σε συνάντηση με Κύπριους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ολομέλειας του ΕΚ, η Ευρωβουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου είπε ότι πλήγηκε η Δημοκρατία και ο θεσμός του Ευρωβουλευτού και του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημείωσε και τη δήλωση νωρίτερα της Προέδρου του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, ότι δεν έχει να κάνει με πολιτική τοποθέτηση αλλά το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και το ότι πρέπει «να σταθούμε στο πλευρό της δικαιοσύνης και των Θεσμών» ακριβώς για να μην αφήσουν να πληγεί ο θεσμός της δημοκρατίας.

Η κ. Σταύρου πρόσθεσε ότι πρέπει να ακολουθούνται οι νόμοι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί κανόνες για τη διαφάνεια και για τις συναντήσεις που κάνουν οι Ευρωβουλευτές με διάφορους μη-κυβερνητικούς οργανισμούς και με διάφορα άλλα λόμπι. Πρέπει να ρίξουν φως πάνω στο ποιος χρηματοδοτεί αυτούς τους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς κάτι που είπε και η Πρόεδρος Μέτσολα, είπε η κ. Σταύρου. 

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, είπε ότι είναι «ξεκάθαρο» πλέον ότι κάποιες ξένες δυνάμεις προσπαθούν με παρεμβάσεις να αλλοιώσουν αποφάσεις για τα δικά του συμφέροντα, και όπως διαφαίνεται βρίσκουν και κάποιους «δούρειους ίππους» μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να κάνουν την δουλειά τους. Είπε ότι θεωρεί ότι είναι μια καλή ευκαιρία αυτή η κρίση «να καθαρίσουν κάποια πράματα και να μπουν στις σωστές βάσεις».

Ίσως να πρέπει να επανεξετάσουν για το πως λειτουργούν τα λόμπι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να γίνει μία εκκαθάριση αυτών που είναι διεφθαρμένοι, πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ισοπεδωθεί ο θεσμός του ΕΚ, για κάποια “σάπια μήλα” τα οποία πρέπει να απομονωθούν, όπως είπε, και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου και αν υπάρχουν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σημείωσε ότι πρώτη φορά υπάρχει ένα τέτοιο σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο του οποίου η αξιοπιστία έχει πληγεί. «Δεν είμαστε στην ίδια θέση που είμασταν χθες ως Ευρωκοινοβούλιο», είπε. 

Το ερώτημα είναι, πρόσθεσε, τι μέτρα μπορεί να πάρει το Ευρωκοινοβούλιο για να αποφεύγονται  τέτοια φαινόμενα, δεδομένου ότι το Σώμα είναι περιτριγυρισμένο από λόμπι, και από κυβερνήσεις με τον καθένα να πιέζει για τα συμφέροντά του.

Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει καλύτερη προστασία και μεγαλύτερη διαφάνεια. Πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο, όχι μόνο στο ΕΚ αλλά και στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, όπου, όπως είπε, πολιτική και διαφθορά, «έχουν παντρευτεί».

Σημείωσε ακόμη, ότι εάν δεν συνέβαινε αυτό το σκάνδαλο, θα περνούσε σήμερα η απελευθέρωση της βίζας για Κατάρ και Κουβέιτ με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου είπε ότι θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στις Βελγικές Αρχές, καθώς αυτές ήταν που ανέδειξαν το ζήτημα και όχι το ΕΚ, «άρα δεν είναι εξ ’ιδίων η πρωτοβουλία για να εμφανιστεί και η διάθεση ότι θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο». Σημείωσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί και σώματα στην ΕΕ και στο ΕΚ που θα μπορούσαν να το κάνουν, αλλά δεν το έπραξαν, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί ότι είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο», αλλά ένα από τα σκάνδαλα που ταλάνισαν την Ευρώπη, και εξέφρασε απαισιοδοξία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα επειδή θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλές δομές και συμφέροντα, όπως είπε, και ότι υπολανθάνουν προτεραιότητες, εξυπηρέτηση γεωπολιτικών ενεργειακών και πολιτικοοικονομικών συμφερόντων που δεν λαμβάνουν υπόψη, για παράδειγμα, αν υπάρχει δικτατορία στο Κατάρ, «αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων». 

Τα ζητήματα είναι δομικά και συστημικά, και αφορούν στα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ΕΕ ως τέτοια, είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι η πολιτική απομακρύνθηκε από τον λόγο που έπρεπε να υπάρχει, που είναι η εξυπηρέτηση του κοινού καλού.

ΚΥΠΕ

Home