Κύπριος hacker κινδυνεύει με φυλάκιση στις ΗΠΑ - Τον ζητά το FBI

Κύπριος hacker κινδυνεύει με φυλάκιση στις ΗΠΑ - Τον ζητά το FBI

Μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και με 20 χρόνια φυλάκιση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sunday Mail», ο 20χρονος Joseph Επιφανίου κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αφού είναι καταζητούμενος για διάφορες υποθέσεις από το FBI.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατηγορίες που του προσάπτουν, σε ηλικία μεταξύ 15 και 17 έτων, υπάρχει η η υποψία ότι απέσπασε γύρω στις 60 χιλιάδες δολάρια από εταιρίες στις ΗΠΑ, με τη χρήση της τεχνολογίας και χωρίς να μεταβεί καν εκτός Κύπρου. 

Αυτή τη στιγμή ο Επιφανίου είναι υπόδικος στις Κεντρικές φυλακές, μετά από σύλληψη του, τον Μάιο το 2017 για τη γνωστή υπόθεση της «Cablenet». 

Όταν είχε συλληφθεί για την υπόθεση αυτή, είχε πληρώσει για να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, ενώ τον συνέλαβαν και πάλι όταν έγινε το αίτημα για έκδοση στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση για έκδοσή του στις ΗΠΑ εξετάζεται από τον Ιανουάριο του 2018, όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, αν ο Επιφανίου εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος στα χρονικά.

Να σημειώσουμε ότι Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχουν υπογράψει συμφωνία για έκδοση πολιτών από τη μια χώρα στην άλλη το 1993, ωστόσο κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ. 

Ο 20χρονος, σε περίπτωση έκδοσης στις ΗΠΑ, κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλάκιση, ενώ στην Κύπρο η ποινή θα είναι γύρω στον 1,5 χρόνο, περίοδο την οποία έχει ήδη περάσει εντός κεντρικών φυλακών. 

Η υπεράσπιση του Επιφανίου επιθυμεί να παραμείνει ο 20χρονος στην Κύπρο και να δικαστεί εδώ. Προτάσσει ως "όπλα" το γεγονός ότι όσα του καταλογίζονται, αν ισχύουν, έλαβαν χώρα στην Κύπρο και όχι στις ΗΠΑ. 

Επίσης ψυχίατρος επεσήμανε εντός Δικαστηρίου πως ο νεαρός παρουσιάζει σημάδια αυτισμού και συνδρόμου Άσμπεργκερ και θα ήταν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μια πιθανή έκδοσή του.

Αξίζει να πούμε πως ο Επιφανίου, όπως έχει λεχθεί στο δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει την ιδιωτική του εκπαίδευση ένα χρόνο πριν τελειώσει το σχολείο, λόγω οικονομικών.

Είναι επίσης αυτοδίδακτος σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση της τεχνολογίας...

Η απόφαση για την έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ, αναμένεται να παρθεί εντός δυο μηνών.

Home