Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος: 3 lockdown σε 1 χρόνο-Οι ψυχολογικές & οικονομικές πληγές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 02.05.2021

Κύπρος: 3 lockdown σε 1 χρόνο-Οι ψυχολογικές & οικονομικές πληγές

Το ψυχολογικό βάρος και οι οικονομικές «ζημιές» / Δυο ειδικοί μιλούν στην Offsite

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H Κύπρος βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον κορωνοϊό. Για 2η σερί χρονιά η Κύπρος βρίσκεται σε καθεστώς lockdown το Πάσχα λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων. Έγινε πολύς λόγος για το πως και γιατί επηρεάζει  η περίεργη αυτή κατάσταση ψυχολογικά και οικονομικά. Σημειώνεται ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το τρίτο ολικό lockdown σε ένα χρόνο, αφού πέραν του περασμένου Απριλίου, είχαμε το lockdown ενός μηνός τον Ιανουάριο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Offsite αναλύει στο σημερινό ρεπορτάζ δυο σημαντικές πτυχές: Την ψυχολογική και οικονομική και πως επηρέασε το κοινό το παρατεταμένο lockdown και το φαινόμενο «άνοιξε - κλείσε» την Κύπρο.

Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Θεογνωσία Μεϊτανή σχολίασε στην Offsite την ψυχολογική διάσταση από τον επηρεασμό του lockdown. Η κα Μεϊτανή ανέφερε ότι: 

«Ο κορωνοϊός και τo lockdown, αναμφίβολα έχουν επηρεάσει τον καθένα από εμάς με πολλούς τρόπους και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα συναισθήματα και τη διάθεση μας. Κάποιες από τις κύριες δυσκολίες που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η απώλεια ή η σημαντική μείωση εργασίας και η εκπαίδευση από το σπίτι.  Όλες αυτές οι δυσκολίες που έχουν προκύψει, έχουν επηρεάσει τον καθένα μας  διαφορετικά. Συνεπώς, αν κάποιες στιγμές έχεις κλάψει, έχεις αγχωθεί, έχεις απογοητευτεί, έχεις βρει τις ελπίδες σου και τις έχεις χάσει ξανά, δεν είσαι μόνος».

Οι επιπτώσεις του lock-down

Σύμφωνα με την κα Μεϊτανή, «μελέτη που δημοσίευσε το Lancet από 24 έρευνες, δίνει μια εικόνα σχετικά με το αντίκτυπο που έχει η καραντίνα στη ψυχική μας υγεία. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις επιπτώσεις του lock-down είναι άγχος, συμπτώματα αγχωδών διαταραχών, αϋπνία, θυμός, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, χαμηλή διάθεση και συναισθηματική εξάντληση.  Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η χαμηλή διάθεση και η ευερεθιστότητα είναι πολύ συχνές επιπτώσεις της καραντίνας.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Επιπλέον, τα άτομα με υπάρχουσες δυσκολίες ψυχικής υγείας, είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από το lockdown, ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες μένουν μόνοι και βιώνουν κοινωνική απομόνωση. Τα άτομα στα οποία φαίνεται να απειλείται η εργασία τους είναι επίσης πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο λόγω της αβεβαιότητας».

MEITANH

Η κα Μεϊτανή προχώρησε σε συμβουλές για τον τρόπο που μπορούμε να  βελτιώσουμε την ψυχολογική μας κατάσταση στο lock -down. Όπως ανέφερε μπορούμε να:

  • Περάσουμε  χρόνο έξω στη φύση για περπάτημα ή κάποια άλλη μορφή σωματικής άσκησης
  • -Αφιερώσουμε  χρόνο για να κάνουμε κάτι το οποίο θα θέλαμε  να εντάξουμε στην ρουτίνα μας, αλλά το αμελούμε.
  • Αν μένουμε με άλλα μέλη της οικογένειάς μπορούμε να  διοργανώσουμε  μαζί κάποιες δραστηριότητες
  • Εξασκηθούμε στην ενσυνειδητότητα
  • Δοκιμάσουμε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμό
  • Κρατήσουμε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για όλα τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμων
  • Εστιάσουμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε.
  • Αφιερώσουμε χρόνο σε εσένα
  • Μη ξεχάσουμε  να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

M. Φλωρεντιάδης: «Μετρούν βαριές απώλειες»

Ο γνωστός οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης σχολίασε τις οικονομικές επιπτώσεις από το lock -down. Όπως τόνισε: «Τα επαναλαμβανόμενα lock -down και η άρση τους αποτελούν την καινούργια πραγματικότητα για πολλές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, ινστιτούτα αισθητικής, κουρεία και κομμωτήρια, γυμναστήρια και σε λιανικά καταστήματα ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Μαζί με τον τουριστικό και ταξιδιωτικό τομέα, οι πιο πάνω κλάδοι έχουν βρεθεί άθελα τους στην “πρώτη γραμμή” της οικονομικής μάχης κατά του κορωνοϊού και μετρούν τις πιο “βαριές απώλειες” - πάντα μιλώντας για την οικονομική πτυχή της πανδημίας. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυνατότητα λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων μέσω του διαδικτύου και η κατ’οίκον παράδοση προϊόντων έχει καταφέρει να μετριάσει τις απώλειες».

φλωρεντιαδης

 Να συνδράμει το κράτος / Καμπανάκι για μακροχρόνια ανεργία

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη, «για όσους δραστηριοποιούνται στους επηρεαζόμενους κλάδους, χρειάζεται να παίξει σημαντικό ρόλο το κράτος ώστε μέσω της κρατικής ενίσχυσης να παρέχεται ένα δίχτυ προστασίας. Έτσι, το οικονομικό κόστος των lock -down μετατοπίζεται από κάποιες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους στους ώμους του κράτους, δηλαδή των υπολοίπων φορολογούμενων και σε αυξημένο κρατικό χρέος. H  οικονομική συρρίκνωση λόγω της πανδημίας δεν ήταν τόσο μεγάλη αλλά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αύξηση του δημοσίου χρέους ήταν δυσανάλογα μεγάλα. Το ενδεχόμενο ορισμένοι εργαζόμενοι στους επηρεαζόμενους κλάδους να οδηγηθούν σε μακροχρόνια ανεργία ή υποαπασχόληση, επίσης πρέπει να ανησυχήσει»

Ο κ. Φλωρεντιάδης τέλος τόνισε ότι  χρειάζεται να ληφθεί υπόψη και η αβεβαιότητα σε σχέση με το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι οικονομίες σε “κανονικούς” ρυθμούς και τι θα σημαίνει βέβαια η νέα κανονικότητα. Όπως είπε, «προοπτική να εμβολιαστεί ένα 70-80% του πληθυσμού αποτελεί ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο ενδεχόμενο για τις ανεπτυγμένες χώρες τους επόμενους μήνες. Από την άλλη, για πολλές χώρες στον κόσμο, τόσο μεγάλης κλίμακας εμβολιασμοί δεν είναι εφικτοί για το σύντομο μέλλον, γεγονός που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί σημαντικό κομμάτι του πλανήτη. Θα υπάρχει ο κίνδυνος νέων και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων που ίσως αδυνατίσουν την ασπίδα που θα προσφέρουν οι εμβολιασμοί στις πιο πλούσιες χώρες».

Home